Arafat, simularea și dezastrul unui cutremur real

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi, că trebuie ca populaţia să fie pregătită cât mai bine pentru a şti cum să reacţioneze în urma unui eventual dezastru. „Serviciile de urgenţă, fără comunitatea să ştie bine ce are de făcut, nu vor reuşi să facă tot ce trebuie. Trebuie să înţeleagă omul ce înseamnă un dezastru, trebuie să nu mai asculte tot ce apare în cinci minute după un dezastru şi începe să-l deruteze total”, a spus el.

Raed Arafat a explicat că, în urma exerciţiului Seism 2018, concluziile se vor trage în următoarele două-trei săptămâni. De asemenea, el a spus că populaţia trebuie să fie pregătită cât mai bine pentru a şti cum să reacţioneze în cazul unui dezastru.

„Vom continua să facem, pentru că noi am făcut cu populaţia civilă mai multe informări, am exersat partea Ro-Alert, care este un exerciţiu pentur populaţie, dar clar că trebuie să coborâm la nivelul comunităţii şi trebuie să pregătim comunitatea cât mai bine. Serviciile de urgenţă, fără comunitatea să ştie bine ce are de făcut, nu vor reuşi să facă tot ce trebuie. Trebuie să înţeleagă omul ce înseamnă un dezastru, trebuie să nu mai asculte tot ce apare în cinci minute după un dezastru şi începe să-l deruteze total în timpul unei calamităţi… Trebuie omul să ştie să filtreze informaţiile, să ştie ce să creadă, ce să nu creadă, trebuie să ştie cum să se comporte, trebuie să aibă trusa lui de urgenţă, trebuie să ştie că sursa oficială de informaţie în timpul unui dezastru nu poate să fie decât serviciile oficiale de urgenţă ale statului şi nu unii şi alţi experţi care vin şi aruncă informaţii pe diferite căi ale media, care nimeni nu ştie originea lor”, a afirmat Arafat.

El a adăugat că în special în social media se adună astfel de informaţii necontrolate, neverificate.

„Toate aceste aspecte trebuie oamenii să le înţeleagă şi să se pregătească pentru ele. Noi nu vrem niciodată să ne gândim că va fi un dezastru, dar nimeni nu ne garantează că acest lucru nu se va întâmpla şi atunci cel mai bine este să fie pregătiţi când nu este o situaţie de urgenţă ca, la momentul când este o situaţie de urgenţă, să ştie cum să reacţioneze”, a spus el.

El a spus că multe clădiri din Bucureşti nu au fost analizate privind rezistenţa la un eventual cutremur, dar o problemă mai serioasă o reprezintă clădirile în care s-au făcut modificări care au afectat structura de rezistenţă.

Exerciţiul Seism 2018 a avut ca scop antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti – Alexandria – Sofia şi Iaşi – Chişinău.

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. În urma replicii, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a solicitat suplimentarea forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare-salvare (inclusiv alpinişti) din judeţele Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău, Argeş.

Luni, la ora 16.45, a avut loc o nouă replică, în zona Vrancea, la o adâncime de 136 de kilometri, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă a fost, şi de această dată, municipiul Bucureşti.

Ultimul bilanţ al exerciţiului Seism 2018 arăta că cel puţin 4.587 persoane şi-au pierdut viaţa, iar 8.585 au fost rănite. 50.000 persoane au rămas fără locuinţe, dintre acestea, 11.200 fiind adăpostite în taberele amenajate de autorităţi la Arena Naţională şi în localităţile Afumaţi şi Voluntari din judeţul Ilfov. La nivelul municipiului Bucureşti, 48.000 de consumatori nu aveau energie electrică, iar 55.000 nu aveau apă curentă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Lucian Boia, „demolatorul de mituri”, decorat de către Ambasadorul Germaniei pentru felul în care a prezentat istoria României
    https://m.activenews.ro/stiri-politic/Lucian-Boia-%E2%80%9Edemolatorul-de-mituri-decorat-de-catre-Ambasadorul-Germaniei-pentru-felul-in-care-a-prezentat-istoria-Romaniei-153109

    In care vedem cum sant recompensate cozile de topor de straini, pentru faptul ca au pus umarul la dezbinarea si distrugerea poporului.

    • Mai om bun,nu te mai supara ca vacarul pe sat!Istoria scrisa a Romaniei s-a oprit undeva la perioada Nicolae Iorga si la o lucrarea a Academiei Romane din 1960 cu toate dovezile istorice scrise despre romani pana la aanul 1000!Restul e gargara pura si apar la doua -trei generatii de istorici niste dobitoci ca Boia si altii ca el,care ne fac pecenegi,turanici, etc,sa manance si gura lor,fara nici cel mai marunt izvor istoric scris sau descoperire arheologica!Istoria asa cum e predata azi,e un fals imens ca si disparitia dinozaurilor datorata unui meteorit pe care scria „Moarte Dinozaurilor”cazut in golful Mexic:)),ca si alfabetul secuiesc(hunii nu aveau scriere) sau schimbarile climatice!Cauta sa suporti asta e lumea in care traim o singura data!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.