Așa ceva este imposibil

Propunerea PSD pentru viitorul prim-ministru, aiuritoare și alarmantă, deschide cărțile situației în care se află politica românească. Astăzi, specialistul nostru exemplar, generic, se regăsește punctual, în trecut sau prezent, în jurul celor care au prăbușit țara. Cu toate acestea, el rămâne neclintit excepțional, cumva asemenea celor implicați în situații reprobabile și despre care vecinii spun că era o persoană binevoitoare, un bun cetățean. Mai mult ca oricând, uzura politică își spune cuvântul. Este imposibil unor partide închise în ceea ce este însăși circumferința corupției să aibă propuneri valabile. Aceste propuneri însă reușesc să ridice la orizont temele zilei care pot duce la o mobilizare nemaiîntâlnită a justiției, de tip reformist. Știm cine decide în politica românească doar la nivel jurnalistic, nu la cel al unor schimbări iminente ale situației. Marile fraude au avut interpuși din cele mai tulburi colțuri ale lumii, cu precădere din Orient. Deschiderea comercială a țării a fost înlocuită cu tot felul de afaceriști improvizați care au falimentat și au susținut financiar partidele politice.

Instituțiile statului sunt infestate de ceea ce nu are nicio legătură cu interesul național. Armate de consilieri, de simpli figuranți, girează absurdul care devine prin procesul legislativ normă curentă. Am avut suspiciuni de lipsă a eticii și moralității față de funcționari europeni, de naționalitate română, aduși la pupitrul guvernamental de la București. Oare cum arată prestațiile, din punctul de vedere al interesului național, ale celor care au o cetățenie dobândită în condiții formale, ajunși în pozițiile unde specialiștilor români li se interzice prin regula jocului accesul? Lipsa de transparență, care face din România un veritabil ghetou, face posibile aceste însărcinări inacceptabile, revoltătoare. O întreagă succesiune de factori de risc poate fi întâlnită, inclusiv în mult discutata lege a responsabilitații funcționarului public la orice nivel s-ar afla acesta. Democrația românească nu se bazează decât pe legile corupției, perturbând profund stabilitatea publică.

Propunerea unui prim-ministru este un eveniment în viața politică, de încredere absolută. Când afli că acesta a colaborat zeci de ani cu unul dintre foștii stâlpi ai corupției constănțene, nu poți decât să spui că așa ceva nu este posibil. Criteriile accesului la o asemenea poziție ar trebui să fie mult mai restrictive.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1336 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.