Asaltul pandemiei: Ce măsuri iau Marea Britanie, Polonia și Grecia

MAREA BRITANIE

Milioane de britanici trebuie să respecte începând de vineri restricţii locale înăsprite pentru combaterea noului val al epidemiei de COVID-19, Ţara Galilor intrând chiar într-un nou lockdown, transmite Agerpres, citând AFP.

Regatul Unit este una dintre ţările cele mai îndoliate de pandemie, cu peste 44.000 de morţi.
Începând de vineri, la ora locală 18:00, cei peste trei milioane de locuitori ai Ţării Galilor vor trebui ”să rămână acasă” până pe 9 noiembrie, aceasta devenind prima provincie britanică ce reintră în izolare. Toate centrele comerciale neesenţiale vor închise, dar elevii din învăţământul primar şi din unele clase ale învăţământul secundar vor reveni la şcoală la începutul lui noiembrie, odată cu încheierea vacanţei.

În Anglia, guvernul premierului Boris Johnson încearcă să evite impunerea unei izolări generale, dar circa 29 de milioane de persoane, reprezentând aproximativ jumătate din populaţie, se află sub diferite restricţii locale.

Oraşul Manchester, din nord-vestul Angliei, a trecut vineri la nivelul maxim de alertă sanitară, după mai multe zile de dispute fără rezultat între guvern şi colectivităţile locale cu privire la compensaţiile economice. Cei 2,8 milioane de locuitori ai acestui oraş nu se mai pot vizita în cămine diferite, cu rare excepţii, în timp ce barurile şi pub-urile care nu servesc mâncare sunt închise.

Aceleaşi restricţii se aplică începând de sâmbătă în regiunea South Yorkshire, care numără circa 7,3 milioane de locuitori.

În Scoţia va fi instituit un sistem de alertă pe cinci nivele, similar celui din Anglia. Un responsabil medical scoţian, Jason Leitch, a avertizat populaţia acestei provincii să se pregătească anul acesta pentru un posibil ”Crăciun online”, în cazul unor restricţii privind întâlnirile între rude şi prieteni.

Intervievat de BBC, el a menţionat că încă este prea devreme pentru a spune câte cămine vor avea dreptul să se întâlnească împreună în perioada sărbătorilor de iarnă, dar crede că în niciun caz anul acesta nu va fi un ”Crăciun normal”.

Cât despre Irlanda de Nord, aceasta a închis deja de la jumătatea lui octombrie restaurantele şi pub-urile şi a prelungit vacanţa şcolară.

POLONIA

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat vineri că întreaga ţară intră în ”zona roşie” începând de sâmbătă, cu o închidere parţială a şcolilor primare şi a restaurantelor, în urma unei creşteri record a cazurilor de COVID-19, relatează AFP.

Stadionul naţional din Varşovia va deveni spital de campanie şi alte facilităţi de acest fel vor fi amenajate în ţară.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 13.632 de noi cazuri de COVID-19 în această ţară cu 38 de milioane de locuitori.

Jumătate din Polonia, în special marile oraşe şi împrejurimile lor, se află deja de sâmbătă în ”zona roşie”, unde populaţia este obligată să poarte mască în spaţiile publice.

Vorbind la o conferinţă de presă online, premierul Morawiecki le-a cerut ”tuturor celor care pot lucra de la distanţă să o facă” începând de săptămâna viitoare.

El a îndemnat persoanele în vârstă de peste 70 de ani să rămână acasă şi a anunţat crearea unui ”Corp de sprijin pentru seniori”, format din voluntari care vor ajuta vârstnicii cu aprovizionarea.

Şcolile primare vor fi parţial închise, cu excepţia primilor trei ani, pentru ceilalţi elevi şi pentru studenţi activitatea urmând să se desfăşoare online.

Piscinele şi cluburile sportive vor fi de asemenea închise, în timp ce restaurantele, cafenelele şi barurile vor putea vinde produse numai pentru consumaţie la domiciliu.

Orice adunare va fi limitată la maxim cinci persoane, nunţile suspendate şi a fost restrâns numărul persoanelor în magazine, în mijloacele de transport public şi biserici.

Premierul Morawiecki a asigurat că noile restricţii au fost elaborate în aşa fel încât ”economia să funcţioneze mai rapid ca în primăvară”, când a fost instituită o izolare totală.

PIB-ul Poloniei ar urma să scadă anul acesta cu 3,6%, conform unei prognoze a Fondului Monetar Internaţional (FMI), o situaţie mai bună faţă de alte state din UE.

GRECIA

Grecia va impune carantina de noapte în regiunile cele mai afectate de epidemia de Covid-19, conform declaraţiilor premierului Kyriakos Mitsotakis. Printre regiunile vizate se găsesc Kozani şi Kastoria, situate în nordul ţării, urmate de Attica, unde se află şi Atena.

Conform noilor reglementări, care vor intra în vigoare începând de sâmbătă, carantina de noapte va fi între orele 0.30 şi 5.00.
Cele mai afectate regiuni ale Greciei sunt Kozani şi Kastoria, situate în nordul ţării, urmate de Attica, unde se află şi Atena.
Cifrele înregistrate în Grecia sunt mai mici decât în restul Europei, însă au continuat să crească de la începutul lunii octombrie.

„Obiectivul nostru este să reducem gradul de infectare limitând deplasările după ora 0:00. Probabil nu va fi distractiv o perioadă, dar e pentru sănătatea noastră. Nu este momentul să ţinem petreceri secrete pentru că va fi cu preţul vieţii altora”, a declarat Mitsotakis, făcând aluzie la petrecerile tinerilor, din ultima perioadă, unde nu s-au respectat toate măsurile de distanţare.

„Totodată, cifrele vorbesc de la sine. Rata de infectare este mare în rândul tinerilor. Dar apoi, de la ei, este infectată familia, inclusiv cei în vârstă”, a adăugat premierul.
Până în prezent, în Grecia, 549 de persoane au murit din cauza coronavirusului. 90% dintre decese au fost înregistrate în rândul persoanelor vârstnice, care sufereau de comorbidităţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Să pună pușcărie obligatorie!
    La domiciliu să le-o ia înainte lui Orban, Werner, Tătaru, Rafilă și Cercel.

  2. virusu’ asta umbla noaptea in draci auzi ?? Mai ales cand se instaleaza 5 g pe tacute „pas-cu-pas”. Noroc ca grecii astia nu sunt adormiti ca noi si ei lupta pentru LIBERTATE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.