Astăzi se deschide „Bucharest Jazz Festival”

Astăzi, la ora 18.00, va avea loc, la Hanul Gabroveni, deschiderea oficială a unuia dintre cele mai aşteptate evenimente de jazz ale anului – “Bucharest Jazz Festival”. Evenimentul inaugural este vernisajul unei expoziţii de afişe poloneze, dedicată uneia dintre cele mai mari colecţii private din lume, având ca temă afişul polonez de jazz. Aceasta conţine 72 de postere din perioada 1956-2013, care vor fi prezentate de însuşi colecţionarul lor, Krzysztof Dydo.

Curatoriat de pianistul Lucian Ban, festivalul intră, începând cu acest an, în circuitul internaţional, odată cu integrarea în prestigiosul “Europe Jazz Network”, ce include 93 de organizaţii de profil din 29 de ţări dedicate susţinerii creativităţii jazzului contemporan şi a improvizaţiei în muzică dintr-o perspectivă europeană largă.

Dave Douglas Riverside Quartet

În paralel, între 2 şi 6 iulie, muzicieni de renume naţional şi internaţional din lumea jazzului vor urca pe scena din centrul Capitalei, pentru a le face spectatorilor o demonstraţie live a valorii lor incontestabile. Îi veţi putea asculta pe Lee Konitz, “Contremporary Jazz Masters: Carmen Lundy” (Carmen Lundy – voce, Theo Hill – pian, Darryl Hall – bas şi Ralph Peterson – tobe). John Scofield este acompaniat de Avi Bortnick (chitară armonie & samplere), Andy Hess (bas), Terence Higgins (tobe). Tot la categoria “Contemporary Jazz Master” evoluează şi Julia Hülsmann Quartet”, format din Julia Hülsmann (pian), Tom Arthurs (trompetă, fligorn), Marc Muellbauer (contrabas), Heinrich Köbber-ling (tobe).Dave Douglas Riverside Quartet

Celebrul trompetist contemporan Dave Douglas, alături de al său “Riverside Quartet”, va urca pe scena “Bucharest Jazz Festival”, vineri, 4 iulie, de la ora 21.30. “Dave Douglas Riverside Quartet” stăpâneşte arta improvizaţiei şi are o influenţă remarcabilă asupra grupurilor mici, trimiţând totodată către ansamblurile dinamice, conduse de clarinetistul Jimmy Giuffre. El îmbină pasiunea pentru muzica improvizată, bluegrass, imnuri sacre şi muzica din munţii Apalaşi. Cvartetul este condus de trompetistul Dave Douglas şi de clarinetistul şi saxofonistul Chet Doxas. Secţiunea ritmică este acoperită de Steve Swallow, fost membru al renumitului trio “Giuffre”, la bas, şi de Jim Doxas, la tobe.

Carmen Lundy

Numit de publicaţia “Downbeat” „regele modest al jazzului independent”, Dave Douglas este un prolific trompetist, compozitor şi profesor din New York, ale cărui contribuţii unice în muzica improvizată i-au adus numeroase distincţii, printre care, un fellowship Guggenheim, un premiu “Aaron Copland” şi două nominalizări la premiile “Grammy”.

Pe scena din Piaţa “George Enescu” vor urca unii dintre cei mai importanţi muzicieni din jazzul românesc actual. Saxofonistul Alex Simu, cunoscut publicului prin proiectele sale de world music (“ARIFA”), revine ca lider al unui autentic combo de jazz. Emil Bîzgă prezintă cvartetul omonim albumului pe care-l va lansa în cadrul festivalului: “Acacia Flower Quartet”. Cunoscutul contrabasist timişorean Johnny Bota este prezent în trio-ul excelentului pianist sârb Mike Krstic.

Julia Huelsmann Quartet

Un proiect cu totul special pe scena românească este “Bucharest Jazz Orchestra”, condusă de talentatul trompetist Sebastian Burneci. Pe scena festivalului se va afla, de asemenea, un adevărat post-punk jazz grup, septetul condus de Mihai Iordache. “Romanian Jazz Collective” este primul ansamblu dedicat exclusiv song book-ului românesc de jazz – o reinterpretare modernă a compoziţiilor clasice semnate de Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu, Marius Popp şi alţii.

Reimaginat în totalitate, noul concept al Festivalului pune un accent important pe scena românească de jazz, menţinând în acelaşi timp un line-up de nivel mondial. În premieră, “Bucharest Jazz Festival” 2014 prezintă un modul de evenimente conexe – lansări de carte, disc, seria “Jazz on Film”, colocvii şi dezbateri, ce vor avea loc în incinta Hanului Gabroveni.

Emil Bâzgă

Pe toată durata evenimentului, publicul va putea urmări proiecţii de “Jazz On Film”, care prezintă legende ale pianului, precum “Cecil Taylor – All The Notes” şi Paul Bley, sau mişcarea poloneză YASS, în documentarul multiplu premiat, “Iubire” / “Miłość”. Dar şi documentare rare, dedicate “Miracolului de jazz de la Sibiu”, realizat de Doru Ionescu, şi concertului “Aura Urziceanu & Richard Oschanitky” de la Sala Palatului din 1974, din arhiva TVR.

Anul acesta, în premieră, ArCuB vine în întâmpinarea publicului de jazz cu o ofertă de cărţi româneşti de specialitate, urmată de un showcase al discului românesc de jazz. În cadrul lansărilor de carte vor fi prezente personalităţi precum Mircea Tiberian, Horia Nicolaescu, Marius Popp, Doru Ionescu sau Alex Vasiliu, prezentaţi de Florian “Moşu” Lungu, care vor aduce în prim-plan cele mai noi titluri din literatura de specialitate.

În plus, vineri, 4 iulie, va avea loc colocviul cu tema „Producţia de jazz din România”, cu participarea “Fiver House Records”, A&A Records”, “Soft Records”, “Green Records” şi “7Dreams Records”. Începând cu anii ’90, odată cu apariţia unor case de discuri independente dedicate genului, producţia de discuri româneşti de jazz a explodat. Fiecare dintre aceste case de discuri îşi va prezenta producţiile şi planurile de viitor, chestionând condiţia actuală a acestei arte în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.