AUR vântură o temă sensibilă – Cum se pierde suveranitatea

AUR acuză că îndatorarea cu viteză galopantă a României este rețeta sigură pentru pierderea suveranității.

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, avertizează că actuala coaliție PSD-PNL împrumută România „într-un ritm complet nesustenabil”, fiind mai preocupată de aplicarea comandamentelor externe și de satisfacerea propriei clientele decât de administrarea țării. „Rezultatul inevitabil al actualei direcții este colapsul financiar și pierderea oricărui dram de suveranitate sau autonomie în deciziile de interes național”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

„La 1 iunie, datoria publică atingea 785 miliarde lei. Ea s-a dublat în ultimii patru ani de guvernare a unor coaliții iresponsabile. Am ajuns să împrumutăm 2,5 miliarde euro în fiecare lună, ceea ce înseamnă 1300 euro pe secundă. Încă din februarie 2023, datoria a depășit pragul de 50% din PIB. Acest carusel nebunesc nu poate fi rostogolit la nesfârșit”, a declarat Claudiu Târziu, citat în comunicat.

Liderul AUR subliniază și gravitatea faptului că România se împrumută pentru subzistență, nu pentru dezvoltare. „Împrumutăm pentru a supraviețui de la o lună la alta, acoperind găuri la buget cauzate de proasta administrare. Luăm bani pentru cheltuieli curente, nu pentru investiții. Pentru 2023, este calculat un necesar de finanțare record: nu mai puțin de 160 miliarde lei. Ne-am angajat să reducem deficitul bugetar la 4,4%, însă, în ritmul actual, la sfârșitul anului,  deficitul probabil va depăși 6%. Și nu doar datoria a crescut dramatic, ci și dobânzile”, a adăugat el.

Jumătate din dobânzile la datoria publică din ultimii 25 ani s-a strâns numai în ultimii cinci ani. România plătește unele din cele mai mari dobânzi din UE – duble față de media europeană – pentru a-și finanța deficitul și a-și rostogoli datoria publică.  O altă problemă este că, în loc să finanțeze economia, sistemul bancar de la noi trăiește foarte bine pe seama statului român. 20% din activele băncilor din România sunt investite în titluri de stat emise pe piața internă (unul dintre cele mai ridicate procente la nivel european).

Ce se va întâmpla? Într-o zi, România pur și simplu nu va mai putea plăti nici împrumuturile și dobânzile, nici să-și acopere deficitul. Ne vom afla în fața unei crize financiare și vom avea de ales între a ne vinde rezerva de aur a BNR ori a lua de la FMI un „împrumut structural” în condiții înrobitoare, cu consecința pierderii altor prerogative de suveranitate. Creditorii ne vor dicta politica internă și externă și vom fi nevoiți să înstrăinăm ultimele active, inclusiv companiile din energie, transporturi și alte sectoare strategice.

Soluția AUR este reducerea drastică a dependenței de împrumuturi prin politici naționale de dezvoltare și bună administrare a țării. Risipa de bani publici trebuie să înceteze și să ne protejăm economia în logica interesului național și a prosperității românilor, mai spune formațiunea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

18 Comentarii

  1. Acest mod de trai pe împrumut e aplicat în prostie din 1990. Ceașcă nu se mai împrumuta și tot rău era. În concluzie, nu e soluție bazata pe independenta, asazis patriotism, etc. Vorbe goale și sclavi pana la capăt, adică până la desfiintare. Asta ne e soarta!

  2. Asa spunea si Ceausescu,sa speram ca pa astia de la AUR nu-i judeca la Targoviste…
    Ceausescu a adus Romania la suveranitate si cui a folosit:))Sa vorbim sa nu adormim

  3. -1)CÂTE DIN CARACTERISTICILE SUVERANITĂȚII LE MAI GĂSIM ÎN „PROTECTORATUL DEVESELU?1. Calitatea de a fi suveran, de a dispune liber de soarta sa; putere supremă.
    sinonime: independență antonime: dependență
    1.1. Atribut inerent, inalienabil și indivizibil al statului, care constă în supremația puterii de stat în interiorul hotarelor sale și în independența ei în relațiile cu alte state.
    1.1.1. Suveranitate națională = independența unui stat față de alte state în ce privește afacerile interne și relațiile externe.
    1.1.2. Suveranitatea poporului = putere, autoritate supremă care emană de la popor.
    etimologie:AȘA CĂ -„MAI ÎNCET CU SUV…..PRIN PĂDURE!!

  4. Suveranitarea au vândut-o demult cuplulu PSD & PNL: Fundația ”Emanuil Gojdu” făcută cadou ungurilor, resursele naturale date de redevențe modice, 75% din fabrici rase de pe fața pământului, Tezaurul României abandonat la Moscova, băncile acordate pe sume modice unor cercuri oculte, flota abandonată prin porturi străine, milioane de români alungați din țară etc.

  5. Care ,,politici nationale de dezvoltare” si cu ce bani? Taxarea marilor companii, modernizarea capacităților fiscale și curajul politic sunt premisele unei politici nationale de dezvoltare. Nu poți sa faci dezvoltare cu politicieni fricoși si cu un stat care face cei mai putini bani din UE. Cand va înființa un astfel de stat propriii ,,campioni nationali”? Se mai poate face asa ceva în România contemporana? Greu de crezut, avand in vedere multiplele dependente majore ale tarisoarei: economice, fiscale, politice, militare etc. Cu cât ești mai dependent, cu atât ești mai putin suveran. Da’ poate recurge domnul Tarziu la ,,ingineria sociala” despre care s-a vorbit deunăzi. Si determina astfel marele capital international sa facă ce nu vrea: sa plateasca taxe la modul serios, sa diminueze strategia de capturare a elitelor locale și sa finanteze dezvoltarea tehnologica pe plan local.

  6. Păi târziu și-a dat seama ticălosul..Statul e eșuat, românu e rușine națională, bugetul e cu găuri negre, imprumuturile la dobânzi record,. Investiție ioc,..Dar duduie partiotismul celora cu pensii nesimțite,.Urlă durerea in ei că au de trăit fără excepții de la regulă..Iar faptul că românu e la mâna UE și a licuriciului, e deja fumată cunoscută.. ești deja gender, asexuat, ști plin de imigranți și traficanți și mai dai vize să vină și alții. Ești falimentar la orice capitol, ești cu prețurile mai mari ca oriunde in lume și totodată te lași surprins de un prostovan, care zice ceva adevăruri cu subânțeles..

  7. Pentru cei ce militeaza, obraznic si grosolan, pentru neomarxism, globalism si soroshism – adica USR si PLUS in Romania: Vorba unuia de la balcon, „Stati linistiti la locurile voastre” – ca sunteti nascuti tradatori, din parinti tradatori de neam si tara si de multe ori si alogeni! Oare USR e romanesc? E subordonat intereselor natiunii romane sau ale lui Sorosh si la tot ce reprezinta el? Sau chiar AUR! Nu stim daca e ghidonat si el de servicii secrete? Nu prea conteaza ale cui fiindca si cele asazise romanesti nu sunt in slujba neamului romanesc!

  8. Aproape 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, potrivit datelor furnizate de Statistică.
    În doua mandate IohannisPNL, România a pierdut prin migrația externă definitivă echivalentul populației unui județ de dimensiuni medii.

  9. Suveranitate? Ba, suveranitatea a fost pusa pe tava cand infractorii din politica romaneasca au pus Romania pe tava aderarii la clanurile infractionale organizate global. Astia de la aur flutura manipularea hambarnistului pentru ce?

  10. Daca ești îndatorat nu ești liber…viitorul tau e dictat de alții…

  11. cei mai indatorati sunt sua si nu mi se pare ca ii doare ceva. cine are credit e tare. problema este ce facem cu acesti bani, asa ca doar noi suntem vinovati, ca cerem prostii de la guvernanti( galeti, cheltuieli sociale , sosele sa ne plimbam, parcuri, stadioane, concedii………

  12. ntz…. ne ardem sigur&singuri.. anulat datorii la nishte „potentzatzi” gen negoitza/neacoitza (0 pushcarie dupa moartea celor 3-4 anul trecut pe shantieru’ bibliotecii-mircea-voda) iar la anu’ propus/sustzinut la primaria bucuresti-ului.. .

  13. @Auguste Comte Damboviteanul : partidul la care faceti referire ,gabar nu are de politici economice,m-am laamurit de cand l-au scos pe masonul de doi bani Georgescu,mai incolo Simion,mai incoace Tarziu
    Nu e populism in declaratiile lor, e boulism dea dreptul

  14. @Auguste Comte Damboviteanul : partidul la care faceti referire ,habar nu are de politici economice,m-am lamurit de cand l-au scos in Piata Mare pe masonul de doi bani Georgescu,mai incolo Simion,mai incoace Tarziu si alte paiate
    Nu e populism in declaratiile lor, e boulism dea dreptul

  15. – suveranitatea poporului nu exista
    – al treilea parlament ilegitim 300

  16. lol, bun efortul, dar rromania si-a pierdut suveranitatea acum 18 ani cand a acceptat sa fie parte din USSE. in prezent legile din rromania se supun legilor UE, daca propui altceva vine UE si te da in judecata… ati schimbat 400 de corupti de la 10km distanta, pe 10000 de corupti la 1000km distanta. Insert meme „Congratulations, you played yourself!”

  17. Pe cine intereseaza suveranitatea? Astia au vandut in 30 de ani cat au reusit romanii si Romania sa adune in sute de ani. Democratia (vacante de lux, vile, masini, petreceri, D&G, bautura) costa!!!

  18. Nu contează, Jan boxează! Vindem Dobrogea și acoperim datoriile! Ce-mi plac glumele mele! Forzza AUR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.