Avertismentul FMI privind imigrația în UE

Până la finalul anului viitor, în Europa vor sosi circa 4 milioane de imigranți, iar statele europene nu vor putea să asigure integrarea tuturor, se arată într-o estimare a FMI, potrivit căreia în fiecare an vor intra în Europa 1,3 milioane de imigranti, în intervalul 2015-2017. Sunt niște estimări mult mai mari decât cele oferite până acum de UE, scrie The Telegraph.

FMI lansează un semnal de alarmă cu privire la capacitatea de absorbție a țărilor europene. Dacă pe termen scurt s-ar putea înregistra o creștere ”modestă” a PIB-ului, datorată activității mai susținute a statelor pentru a ajuta imigranții și a sporirii forței de muncă, lucrurile nu vor sta la fel pe termen lung. FMI avertizează că o creștere a economiilor europene nu se va înregistra decât dacă acești imigranți vor putea fi integrați, iar aceasta într-un interval relativ scurt.

”Experiența internațională cu imigranții economici sugerează ca aceștia înregistrează o rată mică a angajării și salarii mai mici decât populația autohtonă, deși aceste diferențe se diminuează în timp. Integrarea înceată se datorează problemelor de limbă și aptitudini, calificări în câmpul muncii, precum și piedicilor întâmpinate în căutarea unui loc de muncă”, arată FMI.

Fondul Monetar Internațional sugerează că statele europene ar trebui să le permita imigranților libera circulație, pentru a-și găsi mai ușor de lucru. Aceste sugestii vin pe fondul declarațiilor președintelui Consiliului European, Donald Tusk, care avertizează că UE mai are două luni la dispoziție pentru a-și securiza granițele externe, în caz contrar spațiul Schengen urmând să dispară.

La fel, FMI întărește apelul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker ca imigranților sa le fie permis să lucreze pe perioada în care le este procesată cererea de azil. In acest moment, statele interzic imigranților să lucreze în primele nouă luni.

”Dacă oamenii vor sta acasă nouă luni de zile fără să facă nimic, ei nu vor fi niciodata cu adevărat membri ai societății europene. Asta este important dacă vrem să ne protejăm de o serie de lucruri neplăcute”, a spus Juncker.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.