Balul debutanţilor

La Villa Noailles din Hyères a avut loc cea de a 27-a ediţie de Festivalului Internaţional al Modei şi Fotografiei, sub patronajul lui Yohji Yamamoto, care a reunit creatori pe cale de afirmare şi artişti din toată lumea. Fapt rar, juriul, care a trebuit să selecteze cei 10 finalişti dintre cele 290 de candidaturi, a recompensat o colecţie masculină. Din juriul eclectic au făcut parte, printre alţii, Terry Jones, fondatorul revistei “ID”, fotograful Paolo Roversi, Marc Ascoli, Pascale Mussard, Olivier Saillard, directorul Muzeului Galliera, Jules Wright, directoarea galeriilor de artă “Wapping Project” şi “Wapping Project Bankside”, din Londra, regizorul Christophe Honoré.

“Doresc să continui dialogul artistic din acest oraş. Nu este vorba numai despre un festival de modă, ci de un festival al artei şi creaţiei în general, ideea finală fiind aceea a creării unor punţi între toate aceste discipline”, a declarat Yamamoto, adăugând că are acum destulă experienţă pentru a-i susţine pe tinerii designeri într-o piaţă a modei “crudă” cu ei. “Ei se pierd între marile grupuri de lux şi prêt-à-porter-ul lansat pe scară largă. Jurizându-i, sper să-i încurajăm şi să-i ajutăm să lupte pentru a-i convinge pe cumpărători să colaboreze cu ei”.

Celebrul festival, inaugurat în 1986, a permis descoperirea unor talente confirmate astăzi, ca Viktor & Rolf, Gaspard Yurkievich, Felipe Oliveira Baptista, Anthony Vaccarello…

Colecţia masculină a laureaţilor Siiri Raasakka, Tiia Siren şi Elina Laitenen

Jasmina Barshovi, din Elveţia, Narelle Dore, din Australia, Daniel Hurlin din Franţa, estoniana Ragne Kikas, trioul Elina Laitinen, Siiri Raasakka & Tiia Siren, din Finlanda, Maxime Rappaz, din Elveţia, argentinianca Paula Selby Avellaneda, belgianul Lucas Sponchiado, canadianul Steven Tai şi Kim Wilkins din Marea Britanie şi-au văzut colecţiile alese pentru defileul final.

Marele Premiu “L’Oreal Professionnel” a recompensat creaţiile trioului finlandez Siiri Raasakka, Tiia Siren et Elina Laitinen. Pe un fond muzical electronic, colecţia lor masculină a evocat culori şi materiale pline de fantezie, cu suprapuneri de pantaloni, T-shirt-uri brodate în întregime şi bluzoane cu glugă extrem de largi. Cei trei au sedus juriul cu colecţia lor anticriză, dedicată culturii Rave, al cărei cuvânt de ordine este “amuză-te”. Un neo-punk multicolor, menit să contrazică predicatorii ce anunţă sfârşitul lumii în acest an. Premiul, dotat cu 15.000 de euro, oferă creatorilor posibilitatea de a-şi pezenta colecţia într-un showroom la Academie în timpul viitoarei Săptămâni a Modei primăvară-vară 2013.

Colecţia Ragne Kikas, recompensată cu Premiul Premiere Vision şi cu Premiul publicului

Marele public decide “Premiul oraşului Hyères”. Anul acesta, aleasa a fost Ragne Kikas, estoniana care a primit şi Premiul “Première Vision”, în valoare de 10.000 de euro. Colecţia ei, în care reţeaua este regină, evocă coloniile de coral de pe fundul mărilor prin structurile hiperbolice tricotate.

În vârstă de 20 de ani, creatoarea a studiat şi a descompus armurile secolelor al XV-lea şi al XVI-lea, pentru a da formă unei siluete aproape în întregime negre, făcute din volute de lână. Un univers amestecând protecţia masculină şi sensibilitatea feminină, destul de apropiat de cel al lui Yamamoto.

Colecţia Steven Tai cu silueta lui Chloe în dreapta

În afara celor premiaţi, specialiştii modei au reperat câţiva tineri creatori promiţători, cum ar fi elveţianul Maxime Rappaz, cu o preferinţă “aproape obsesională” pentru rochii “pătrate”, ultraminimaliste, din organza, denim şi piele, cu accesorii masive din lemn, sau Lucas Sponchiado, care a primit totuşi “Premiul Publicului de la Palais de Tokyo” (anul acesta defileul final a fost retransmis la Paris). Belgianul a imaginat o colecţie perfect arhitecturată între transparenţa muselinei şi mozaicuri de piele, ce păreau încastrate pe picioarele şi bustul manechinelor.

La fiecare ediţie există şi “marii perdanţi”, cum îi numeşte Olivier Saillard. “Aceştia îşi pot construi cariere strălucite, cum a făcut, de exemplu, Charles Anastase, care n-a câştigat niciun premiu când s-a prezentat la festival în 2001. Ceea ce nu l-a împiedicat să-şi urmeze drumul”.

Creaţiile lui Lucas Sponchiado, Belgia, Premiul Publicului la Palais de Tokyo

Pentru prima dată, Casa “Chloé” s-a asociat Festivalului de la Hyères în conferirea unui premiu. La cererea acestei mărci, cei 10 participanţi la concurs au trebuit să creeze un model inspirat din stilul Casei, o probă foarte dificilă pentru nişte tineri creatori aflaţi în momentul descoperirii propriei identităţi. Provocarea a fost acceptată, laureatul fiind canadianul Steve Tai, care a oferit o interpretare pertinentă a femeii “Chloé”, băieţoasă şi dulce, clasică şi contemporană, bine crescută şi zburdalnică. Acest premiu şi suma aferentă de 15.000 de euro reprezintă o trambulină pentru tânărul creator şi “o cură de tinereţe şi energie pentru Casa ce serbează 60 de ani în 2012”, a afirmat Directorul General de la “Chloé”, Geoffroy de la Bourdonnaye.

Narelle Dore, Australia

De la crearea sa, în 1952, Casa “Chloé” a încurajat întotdeauna tinerii foarte talentaţi, printre ei numărându-se, de-a lungul timpului, Karl Lagerfeld, Martine Sitbon, Stella McCartney, Phoebe Philo…

Şi de această dată, vila Noailles a favorizat întâlnirea artiştilor, aşa cum făcea şi în 1925, anul realizării ei de către Robert Mallet-Stevens, la cererea cunoscuţilor mecena Charles şi Marie-Laure de Noailles. “Nu cred că a existat un domeniu artistic care să nu fi interesat acest cuplu, de la arta grădinilor la pictură, literatură, ţesături, muzică… Este o casă care a fost construită cu atâta dragoste pentru artişti şi artă în general!”, afirma Pascale Mussard, directorul artistic de la “Petit h” a Casei Hermès şi preşedinta “Prietenilor vilei Noailles”. Edificiu care este un personaj cu drepturi egale în acest festival unic în Franţa.

Piscina de la Vila Noailles şi silueta de Yohji Yamamoto

În afară de defileurile cotidiene ale celor 10 finalişti ai concursului şi de expoziţia celor 10 fotografi aflaţi în competiţie (Olga Cafiero, Jessica Eaton, Richard Kolker, Namsa Leuba, Hanna Putz, Florian Van Roekel, Akira Somekawa, Brea Souders, Yasuyuki Takagi şi Manuel Vazquez), Festivalul este şi gazda expoziţiilor lui Jason Evans, Paolo Roversi, d’Anouk Kruithof, câştigătorul “Marelui Premiu pentru Fotografie” de anul trecut, ca şi a unei retrospective a operei celebrilor fotografi Inez van Lamsweerde şi Vinoodh Matadin, cuprinzând în principal imagini din cartea lor “Pretty Much Everything”.

Iubitorii modei au putut asista şi la performance-urile artistului visual Lynsey Peisinger, la concertele în aer liber şi la mese rotunde, una dintre cele mai animate aplecându-se asupra relaţiei dintre modă şi cinema.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.