Băncile și IFN propun un studiu de impact privind posibila plafonare  

Industria financiară va demara un studiu de impact în urma apariției proiectului de lege privind plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) la creditele acordate populaţiei (ipotecare şi de consum).

„Pur şi simplu, ideea plafonării ne-a luat prin surprindere, atât pe noi, cât şi pe IFN-uri. Suntem foarte avansaţi în procesul de a comanda un studiu de impact la o entitate independentă pe care să ni-l asumăm la nivel de industrie“, a afirmat Bogdan Preda, director executiv al Consiliului Patronatului Bancar (CPBR), citat de Ziarul Financiar.

O poziţie asemănătoare are şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care apreciază că iniţiativa ar putea avea un impact major asupra consumatorilor, instituţiilor de credit şi a economiei.

„Vom reveni cu o analiză de impact detaliată în scurt timp pentru ca toţi decidenţii şi publicul să înţeleagă nu numai impactul de instanţa întâi dar şi pe cel de instanţa a doua. Această iniţiativă are un impact major asupra consumatorilor, instituţiilor de credit şi a economiei“, a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB.

Deocamdată, proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la credite a primit avizul favorabil al senatorilor din comisiile de buget, economică şi juridică. Aceştia au stabilit ca dobânda efectiva anuală (DAE) pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale (în prezent de 2,25%). În cazul creditelor de consum, dobânda maximă care poate fi percepută a fost stabilită la 18%. Senatorii au decis ca aceste prevederi să se aplice băncilor şi IFN-urilor şi doar împrumuturilor noi. În prezent DAE la un credit de consum în lei ajunge la circa 10%, în timp ce dobânda la un credit ipotecar în lei se situează la circa 4-5%. În cazul IFN-urilor dobânzile sunt mult mai mari, trecând de 100%.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, cunoscut în ultima perioadă pentru iniţiativele legislative împotriva băncilor. El a iniţiat şi legea privind darea în plată sau conversia creditelor în valută. Zamfir spune că în elaborarea acestui proiect s-a inspirat de un studiu realizat de Comisia Europeană care precizează că în 14 ţări din Europa, în principal din zona euro, dobânzile sunt plafonate.

Analiştii financiari critică măsura şi afirmă că implementarea sa nu va face altceva decât să distorsioneze economia prin încălcarea principiilor pieţei libere. Consecinţele negative ar putea merge până la decurajarea grupurilor străini să continue investiţiile în România.

În Europa, statele au abordări diferite prvind controlul dobânzilor. Restricţiile directe pot îmbrăca forma unor plafoane absolute, fixe (Grecia, Irlanda, Malta) sau a unor plafoane relative bazate pe o rată de referinţă (Belgia, Estonia, Franţa, Slovenia, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Slovenia). Plafoanele relative pot fi bazate pe o rată de referinţă a băncii centrale/rată de dobandă legală sau pe o rată medie a dobânzilor pieţei.

Unele ţări au plafoane numai în mod excepţional: de exemplu, în Spania, plafoanele se aplică numai pentru creditul în descoperit de cont şi anumite împrumuturi pentru locuinţe cu caracter social; în Irlanda numai pentru uniuni de credit şi “moneylenders”; în Grecia pentru non-bănci; în Olanda sunt excluse creditele ipotecare etc. Un studiu al Centre for European Economic Research a identificat 14 ţări care aplicau plafoane asupra dobânzilor contractuale de stipulat în contracte de credit tipice. Alte 13 ţări nu aveau astfel de plafoane, mai arată Ziarul Financiar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Eu zic sa-l faca Antena 3 in alianta cu RTV, ca-l sustin fara rezerve, Fara studiu de impact!
    Sa-l faca V. Ciutacu si Mihai Gadea!

  2. Băncile și IFN-urile să meargă pe Wall Street să facă studii de impact … ! Și să o ia și pe Lili , și să o lase acolo că e prea dotată pentru plebea dămbovițeană ! E păcat să se irosească printre ruinele romănești …

    • Absolut de acord cu dvs… cat despre ” lili” …este de serviciu ori de cate ori i se cere…

  3. Prin Europa -UE diferenta dintre dobanda la depozite/economii si cea la credite/imprumuturi este de 1-3 puncte procentuale si bancile traiesc foarte bine!!
    Cu multi ani in urma, cand se discuta cu nemtii despre introducerea creditului ipotecar (in Germania exista o banca dedicata-„LBS_Landes BauSparkasse/Banca de economisire pentru locuinte”)si acestia prezentau diferente de 1.0-1.5 puncte procentuale intre dobanda la credit si cea la economii (2.5-3.0% la credit, respectiv 1.5-2.0% la economii) un „ilustru” reprezentant al BNR sustinea ca „in Romania nu se poate ca diferenta sa fie mai mica de 10 pp” fara sa poata argumenta in vreun fel!
    Astazi vedem publicate rezultatele anului trecut: veniturile din dobanda la credite mai mari de vreo 3-4 ori decat platile pentru dobanda la depozite!!??, adica un profit de 3-400%!! trai nineaca, n-asa??!! si tot ei se plang!???
    Va pot spune cu certitudine situatia actuala din Austria (am date din familie): dobanda la ECONOMII este cam ca la noi 0.25-max. 1.25%, dar dobanda la CREDITUL Ipotecar este 1.72%! asa incat orice tanar sau familie care au un loc de munca isi pot cumpara o locuinta fara nicio problema!
    Nu stiu daca sunt plafoane sau pur si simplu „bancherii” de acolo nu sunt in totalitate hapsani!??

    Cred ca romanii care au depozite ar trebui sa le retraga (si asa dupa taxe la sanatate, pensie, impozit etc. nu se aleg cu mai nimic) si sa lase ‘bancherii’ sa obtina profitul urias rulandu-si propriul capital!
    atunci sa vedem care mai sunt rezultatele!

  4. dacă banciloe te loveau pe tine la buzunar nu mai trebuia un studiu de „impact”. studiu va dura 28 ani ca cel pentru autostrăzi.

  5. Ia-uzi braul trece raul…au ramas surprinsi…ce ipocrizie…dar de ce nu ati facut asta mai de mult ca e rolul vostru!? Va e teama ca va vor scadea profiturile… rusine!

  6. Studiul sa l faca… dar sa nu mai fie dobanzi de 23000% cum a prezentat dl. Zamfir ca au existasa limiteze dobanzile la imprumuturi la un maxim 2.5 ori dobanda la depozite.. si sa stabileasca o referinta tip depozit care sa se regaseasca la fiecare banca ce opereaza in Romania…
    Pai daca o banca ia bani de la poporul roman si i da poporului 0.5 % dobanda si apoi imprumuta tot poporul roman dar cu 11-12 % adica de 22-24 de ori mai mare decat banii pe care ii dau pe depozite… adica un 2200 % iar pe profitul asta de 2200% banca nu plateste impozit semnificativ pentru ca scot banii catre bancile mama prin offshor-uri….asa cum a zis dl. Zamfir la TV.. apoi de unde sa traiasca bine poporul roman ?

    BNR-ule…tu ce pazesti ma? pazesti poporul roman?

  7. Bancherii și cămătarii cu amaneturile au anunțat că plafonul acceptat la dobânda sa fie +infinit cu o marjă de +- 1%.

  8. Au fost surprinsi de decizie? Oare de ce? Au dat spaga sa se intample altfel si au luat teapa? Sau pur si simplu nu au stiut? In ambele cazuri dau dovada de prostie. Nu stiu daca e sigur sa imi tin banii la niste prosti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.