Bani pentru creșe din PNRR: Se deschide apelul de proiecte

Ghidul pentru construirea creșelor noi, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost publicat de Ministerul Dezvoltării. Apelul de proiecte va fi deschis în 30 iunie.

„Vom construi creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul înconjurător. Este nevoie de creșe noi, în special în orașele mari și zonele limitrofe ale acestora, dar nu numai, pentru că, în prezent, doar 3% dintre cei mici au locuri asigurate la creșele existente. Din acest motiv, Guvernul, prin Ministrul Dezvoltării, finanțează construcția creșelor noi cu fonduri din PNRR”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Acestea vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10⁰, susțin reprezentanții Ministerului Dezvoltării.

În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici, ceea ce reprezintă un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie, a adăugat ministrul Dezvoltării.

„Ghidul solicitantului publicat ieri a fost supus dezbaterii publice la începutul lunii mai, iar unitățile administrativ-teritoriale vor putea depune cererile de finanțare online, pe platforma pusă la dispoziție de minister, începând cu 30 iunie și până pe 30 iulie. Ministerul asigură finanțarea în proporție de 100% pentru construcția creșelor, iar autoritățile locale vor asigura doar terenul necesar și branșarea la utilități”, a spus sâmnbătă Cseke Attila.

Dintre creșele pentru care autoritățile locale au cerut deja finanțare, și a fost aprobată finanțarea și construcția acestora, ministerul va asigura fondurile necesare, din PNRR, pentru 64 de creșe, urmând ca, din totalul de peste 200 de milioane de euro, disponibili prin PNRR, să fie construite în total 110-120 de creșe noi. La acestea, se vor adăuga alte creșe finanțate din bugetul național.

„În prezent, avem puțin peste 300 de creșe de stat operaționale în România. Din fondurile alocate de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, vom putea vedea un progres semnificativ în ceea ce privește construcția de creșe”, a subliniat Cseke Attila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Ăștia chiar ca sunt tembeli-zoare” vom construi grădinițe mai prietenoase cu mediul inconjurator”. Bine ca nu a zis: vom construi grădinițe soții sau amante ale mediului înconjurător. Progresisnul e capabil de orice.

  2. Dar nu mai sunt copilasi de cresa,pe cine prostiti?!Si asa cu banii europeni s-au construit vrute si nevrute,numai sa tocati banii
    De la 28 la mie in 1967 la 13 la mie in 2020

  3. Creșe, adică ferme pentru copii ca în Occident, care trebuie extrasi din mediul familial cît mai devreme, iar apoi ținuți în școli inutile cît mai mulți ani cu putință și cît mai multe ore zilnic. Îndoctrinați și dresați să devină sclavi obedienți. Atrași în facultăți inutile, prelungite cu 2-3 ani de mastere inutile, apoi cu alți cîțiva ani de doctorate și post-doc la fel de inutile pînă cînd devin ei înșiși erudiți propagandiști ai sistemului care le-a ruinat viețile, fiindcă deja tinerețea li s-a cam dus cînd ajung să-și încaseze primul salariu. Și vor mai trece ani buni pînă să aibă o casă și să se poată gîndi să facă și ei copii. Daca asta se va întămpla vreodată, fiindcă anumite lucruri le faci la timpul lor, sau nu le mai faci deloc. Si traiesti singur tot restul vietii tale inutile. Sau cu o pisica in loc de copii.

    Învățământul public este un abuz sistematic de putere, de autoritate și de încredere asupra copiilor.

    Propaganda îi prezintă pe copii ca pe niște belele căzute pe capul unor tineri dornici să aibă un job, să mănînce, să bea, să se distreze, să doarmă bine, să aibă timp liber etc. Așa că toate femeile vor să scape cît mai repede de copiii lor. Că se ocupă statul. Tot ca niște belele sînt înfățișați și bătrînii. La azile cu ei! La balamuc! La case de bătrîni! Că are statul grijă și de ei.

    Și cînd, într-un tîrziu, copilul pe care l-ai dus la creșă de foarte mic îți spune că ar fi mai bine să te plaseze într-un azil, că statul se îngrijește de bătrîni, ajungi în sfîrșit să înțelegi că ai fost folosit toată viața exact ca un animal domestic născut, crescut și exploatat într-o fermă, iar la sfîrșit trimis la abator pentru încheierea procesarii tale.

    https://media.gab.com/system/media_attachments/files/107/924/018/playable/c9747b2fd9476ef9.mp4

  4. Dă-mi un copil pînă-n șapte ani și va fi al meu pentru totdeauna! (vorbă iezuită)
    Cînd grecul îți face daruri, să te păzești! (vorbă bătrînească)
    Dacă tot nu aveți vreme de copii și-i dați la creșă de ce-i mai face-ți? De ce v-ați măritat cu unul ce nu-i în sare să țină o familie? De ce v-ați luat nevastă dacă mai însemnate pentru ea sînt cariera și independența decît casa și copiii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.