Baranga, trimis în judecată

Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, acuzat că a mințit în legătură cu diploma de Bacalaureat, ajungând în funcții importante și chiar profesor universitar, a fost trimis în judecată, fiind arestat la domiciliu.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului General au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Laurențiu Baranga, acuzat de patru infracțiuni continue de înșelăciune, o infracțiune simplă de înșelăciune, (parte civilă Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor), două infracțiuni de fals în declarații, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități și o infracțiune de uz de fals în formă continuată (două acte materiale).

Procurorii spun că Baranga, fost șef al ONPCSB a comis mai multe ilegalități, folosindu-se în ascensiunea sa în carieră pe o diplomă de bacalaureat falsă, în mod real acesta neavând documentul care atestă susținerea acestui examen.

Astfel, el ar fi indus și menținut în eroare Universitatea „Valahia” din Târgoviște, șa încheierea contractului individual de muncă modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea Universității cu 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă.

De asemenea, Laurențiu Baranga ar fi indus și menținut în eroare și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, cu tot la încheierea contractului individual de muncă, pentru că a susținut că are și doctorat, când el nu avea diplomă reală de bacalaureat. Astfel, Baranga e acuzat că a completat Fișa de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea USAMV cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite ulterior sentinței penale.

Apoi, Baranga a indus și menținut în eroare Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, unde a încheiat, de asemenea, un contract individual de muncă modificat succesiv printr-un număr de 7 acte adiționale (din 2013 până în 2019). ORNISS a fost prejudiciat cu suma de 496.062 lei reprezentând încasarea tuturor drepturilor salariale aferente funcției deținute fără drept, compusă din suma de 393.123 lei reprezentând contravaloarea salariilor brute plătite inculpatului și încasate de acesta fără drept și respectiv suma de 102.939 lei reprezentând contravaloarea celor reținute și plătite de instituție cu titlu de contribuții.

Laurențiu Baranga a e acuzat că a indus și menținut în eroare Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, la încheierea contractului individual de muncă pentru perioada 6 octombrie 2015–30 septembrie 2016 și contractului individual de muncă pentru perioada 3 octombrie 2016–30 septembrie 2017, ambele având ca obiect angajarea în funcția de conferențiar universitar, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate. Universitatea a fost prejudiciată cu suma de 9.856 lei reprezentând venituri de natură salarială încasate.

De asemenea, procurorii spun că Baranga ar fi indus în eroare Ministerul Finanțelor Publice care a înaintat Guvernului documentația necesară numirii sale în funcția de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin prezentarea și atestarea îndeplinirii condițiilor necesare numirii în funcția de președinte al acestei instituții, inclusiv a faptului că este licențiat, deși actele de studii îi fuseseră anulate de către instanță. ONPCSB a fost, astfel, prejudiciat cu suma totală de 21.751 lei reprezentând drepturi bănești (salariu și contribuții) aferente perioadei 4 septembrie 2020–8 octombrie 2020, ca urmare a numirii sale în funcția menționată.

Baranga ar fi utilizat de două ori duplicatul diplomei de doctor, în condițiile în care aceasta din urmă a fost desființată de către instanța de judecată încă din anul 2016.

„Prima dată cu ocazia încheierii contractului de muncă cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, având ca obiect desfășurarea activității de profesor universitar la Școala Doctorală <Ingineria și Managementul Resurselor Vegetale și Animale> (un act material), precum și a doua oară cu ocazia depunerii la dosarul care a stat la baza emiterii ordinului ministrului educației naționale prin care i s-a acordat atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat, <Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală>. Inculpatul ar fi completat în mod necorespunzător declarația de avere întocmită cu ocazia numirii în funcția de Președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin omisiunea declarării a două imobile”, mai arată procurorii.

De asemenea, procurorii de la Parchetul General arată că Baranga ar fi declarat în fals, la data de 6 aprilie 2017, în fața notarului public, faptul că ar fi pierdut în condiții necunoscute diploma de doctor eliberată la data de 21 decembrie 2011 de Universitatea „Valahia” din Târgoviște, în condițiile în care diploma sus-menționată a fost predată organelor de poliție din cadrul I.G.P.R.–D.I.C.E. cu ocazia cercetărilor ce se efectuau în dosarul penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.

Totodată, Laurențiu Baranga e acuzat că ar fi exercitat fără drept activitatea de conducător de doctorat, deși nu îndeplinea condițiile întrucât avea la bază acte de studii falsificate. În temeiul contractului individual de muncă, în perioada 6 noiembrie 2019–30 septembrie 2020, a fost angajat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, la Școala Doctorală „Ingineria și Managementul Resurselor Vegetale și Animale” (cu funcția de profesor universitar).

Laurențiu Baranga a recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa, „cu unele omisiuni și nuanțări”.

În acest caz s-au dispus măsuri asiguratorii precum poprirea asupra sumelor de bani aflate în conturile bancare deținute de Laurențiu Baranga, precum și sechestrul asupra a 7 bunuri imobile ( 6 terenuri și un apartament).

Prin rechizitoriul întocmit de procurori s-a solicitat instanței desființarea, ca fiind false, a unor documente și înscrisuri, precum duplicatul diplomei de doctor emis de către Universitatea „Valahia” din Târgoviște; ordinul ministrului educației naționale privind acordarea atestatului de abilitare și conducător de doctorat emis în domeniul de studii universitare de doctorat „Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală”.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, spre soluționare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. O japita umana,o hidoasa creatura a Tenebrelor,care a tradat idealurile masoneriei,vointa Creatorului si valorile constructorilor Turnului Babel!O rusine de „frate”,pentru care Loja ,indurerata si pisata,isi ascunde fata ! Baga-si-ar compasul in nas!

  2. Daca jagardeaua asta este trimisa in ”arestla domiciliu” dupa atatea dovezi dovedite atunci nu mai este nimic de discutat despre cum se ”infatuieste”justitia din Romania.Mai trebuia ca justitia ,acei judecatori ,sa-i ureze si un Craciun fericit alaturi de familia lui!!!!!Uluitor !!!!!!

  3. Constitutia interzice organizatiile secrete.
    Pretentia org.masonice ca sunt discrete si nu secrete a creat ideea falsa ca ele pot fi asociatii guvernamentale sau neguvernamentale ONGuri scutite d eimpozite, chiar d eutilitate publica ceea ce este un imens abuz si incalcare Constitutiei,
    Cer Parchetului General-Mi Public sa ceara desfiintarea acestora .Ei nu pot fi organizatii legale permise d e legilsatie deoarece Masonii nu recunosc Constitutia „profana”a Republicii Romania,deci se afla sub Marele Orinet,o organizatie secreta nepermisa in tara.
    LAurentiu Baranga este un impostor care tb.sa-si primeasca pedeapsa,el si toti MASONII INFILTRATI IN INSI.STATULUI ROMAN.
    MIN PUBLIC nu-si face datoria permitand penetrarea Romaniei de forte OCULTE,iNTERZISE .

  4. Bine ca am citit articolul, ca din poza as fi zis ca e vorba de publicitate la emisiunea tv (de fapt un mare cacat de umplutura !) „Chefi la cuțite” ! Un șorțuleț din asta am si eu in bucatarie dar e cu poze cu fructe si legume !

  5. Cam astea sunt VALORILE cu care se LAUDA MASONERIA ROMANA acum…niste JAGARDELE ORDINARE..uitati-va oameni buni cum au infiltrati tot felul de PROSCRISI peste tot in functiile statului…pai cu asemenea „VALORI”..te mai miri ca Romania este la pamant!?…NISTE MAFIOTI NENOROCITI..asta sunt astia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.