Chestiunea bugetului: Barna, hăis, Orban – cea

Vicepremierul Dan Barna spune că bugetul pe 2021 este „un buget de care nimeni nu e mulțumit”, dar e de responsabilitate.

Dan Barna a declarat, miercuri, după ce i-a fost administrată a doua doză de vaccin anti-COVID, întrebat dacă USR este mulțumit de felul în care s-a închis proiectul de buget:

„Este un buget de care nimeni nu e mulțumit, e un buget de responsabilitate prin care România trebuie să se așeze pe direcția de repornire economică și de redresare din criză”.

Întrebat, de asemenea, despre lista sporurilor bugetarilor, vicepremierul a spus că discuția în acest sens se va desfășura în Parlament: Evident că le-am identificat. Suntem cu toții de acord că sporul că lucrez cu calculatorul ca și condiție vătămătoare este un sport care nu are nicio justificare. Fiecare dintre noi lucrează în fiecare zi cu calculatorul și asta nu poate fi o justificare de a primi un sporul suplimentar”.

Dan Barna a fost întrebat şi despre informațiile potrivit cărora ar exista discuții între premier și miniștrii USR PLUS.
„Resping această speculație. Sunt discuții pe care le avem între noi miniștrii din oricare dintre partidele de coaliție, sunt discuțiile firești legate de a găsi cea mai bună formulă de buget sau pe celelalte teme Nu există tensiuni. Citesc diverse năzbâtii despre sabotaje imaginare și alte lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea. Avem un dialog foarte clar”, a răspuns Barna.

Vicepremierul a calificat drept „o decizie istorică” faptul că în Parlamentul European a fost aprobat Mecanismul de Redresare și Reziliență, un plan financiar prin care statele europene vor primi 650 de miliarde de euro pentru contracararea efectelor pandemiei.

Conform lui Dan Barna, 30 de miliarde vor reveni României prin PNRR.
„Acești bani reprezintă o șansă uriașă pentru țara noastră și ea poate fi fructificată doar dacă finanțăm cu ei proiecte care au întotdeauna în spate o logică a reformei și a investițiilor. Am avut ieri o discuție excelentă cu reprezentanții Asociației Municipiilor și am căzut de acord asupra câtorva priorități pe care trebuie să le finanțăm prin Planul Național de Redresare și Reziliență (denumirea oficială vehiculului prin care vor veni fondurile): Reforma administrativă, Eficientizarea administrațiilor publice și, o dată pentru totdeauna, interconectarea bazelor de date ale instituțiilor publice, Investiții în educație/învățământul dual, Mutarea zonelor industriale în afara orașelor, Decontaminarea industrială, Regenerarea urbană, Proiecte integrate de punere în siguranță a clădirilor publice, Dezvoltarea zonelor metropolitane, Refacerea infrastructurii de gaze medicinale astfel încât spitalele noastre să fie mai sigure și Infrastructura rutieră”, a spus vicepremierul.

„Am reușit să convingem Comisia Europeană să fim singura țară care poate finanța astfel de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență.Avem șansa să refacem împreună economia României. Am discutat și cu reprezentanții sectorului privat despre nevoile pe care le au pentru investiții și reforme, și despre principalele obiective pe care le putem avea în vedere pentru digitalizarea proceselor, reformă în sectorul energetic, dar și stimularea sectorului IMM/start-up-uri, pentru a recupera decalajele față de celelalte state membre. Continuă în aceste zile dezbaterile despre măsurile și actualizarea PNRR și le mulțumesc colegilor de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene pentru găzduire”, a conchis Dan Barna.

Ce zice Orban

Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat că nu ştie de existenţa unor nemulţumiri.

„Abia ce e lansat proiectul de buget în dezbatere publică, va fi probabil în cursul acestei săptămâni. Probabil a avut loc prima şedinţă de Guvern în care s-a prezentat proiectul de buget şi nu ştiu de existenţa unor nemulţumiri, pe mine nu m-a sunat niciun ministru”, a afirmat miercuri Orban, la Parlament.

El a spus că, în general, au fost „decizii grele” legate de buget.

„În general, am luat deciziile legate de buget, care sunt decizii grele. Suntem într-un an în care, să fim cinstiţi, nu ne putem comporta ca şi cum nu am avut nimic. Am avut o criză economică generată de pandemie, am avut o reducere la veniturilor la bugetul statului şi la bugetul asigurărilor de stat. Şi bugetul trebuie construit, de asemenea, ţinând cont de rigorile care sunt impuse de tratatul UE şi de faptul că există declanşată procedura de deficit excesiv şi ca atare noi trebuie să respectăm toate ţintele de deficit care au fost negociate cu partenerii noştri din UE”, a adăugat Ludovic Orban.

El a menţionat că obiectivul prin acest buget este relansarea economică, „care să se bazeze pe o creştere a investiţiilor, a absorbţiei fondurilor europene, pe o adoptare cât mai rapidă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă”.

„Orice ministru trebuie să înţeleagă că suntem în situaţia în care suntem, că trebuie să facă reforme, să restrângă cheltuielile necesare şi să utilizeze în mod eficient resursele pe care le au la dispoziţie şi, de asemenea, să maximizeze capacitatea de utilizare a fondurilor europene pentru atingerea obiectivelor din programul de guvernare”, a adăugat Orban.

El a mai spus că în procesul de elaborare a bugetului a existat o comunicare permanentă între miniştri, autorităţi, agenţii şi premier şi este convins că toate partidele din coaliţie vor susţine proiectul în Parlament.

„În procesul de elaborare a bugetului a existat un dialog, o comunicare permanentă între miniştri, autorităţi, agenţii şi, de asemenea, şi premierul a fost implicat în acest proces de pregătire a legii bugetului de stat. Acum eu nu înţeleg de ce vorbiţi de nemulţumiri doar la miniştrii uneia dintre formaţiuni. Eu sunt convins că fiecare ministru şi-a dorit un buget mai mare. Pe de altă parte, fiecare ministru trebuie să înţeleagă că trebuie să acţioneze în cadrul bugetar raţional, care este proiectat până la urmă în baza angajamentelor noastre şi în baza angajamentelor pe care le avem în programul de guvernare”, a adăugat Orban, întrebat în legătură cu nemulţumiri ale miniştrilor USR PLUS.

Întrebat dacă miniştrii PNL i-au transmis nemulţumiri, Ludovic Orban a spus: „Sunt în dialog permanent cu premierul şi sunt convins că, dacă au nemulţumiri, le adresează premierului. Dacă rezolvă problemele cu premierul, nu mai e necesar să discute cu mine”.

Liderul PNL a mai spus că decizia de a anunţa măsurile bugetare i-a aparţinut.

„Eu sunt un om deschis, transparent, după cum mă cunoaşteţi. Nu m-am ferit niciodată de mass media şi am transmis întotdeauna informaţii. Erau nişte decizii ale coaliţiei. Atâta timp cât m-aţi întrebat ce s-a întâmplat în cadrul coaliţiei, nu aveam ce să fac decât să vă transmit deciziile pe care le-am luat. Dar sunt decizii comune, asumate, decizii care sunt absolut necesare, indispensabile pentru a putea alcătui un buget serios”, a explicat Orban.

„Premierul va prezenta bugetul, sunt convins, în momentul în care se va dezbate în Guvern. Îl va prezenta în Parlament, după adoptare, şi va sta la dispoziţia dumneavoastră”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. HaBarna si bugetul :)))))))))) sau rumegusi pentru tovarasii fanii ai marxismului retard.

    Bucuria exaltata, a HaBarnist-ului de profesie, de „decizia istorica” a PE denota impotenta! Gloata analfabetilor functionali nefiind in stare decat sa se imprumute sau sa astepte precum milogii ajutoare „umanitare”. Kolhozistii nefiind in stare sa genereze prosperitate, locuri de munca, programe de dezvoltare economica, asteapta pomeni marxiste pentru propasirea economiei corporatiste.
    Intr-un fel e de bine. Tovarasii kolhozari, fanii bufonilor schizofreni, isi pot trai delirul. Fiind saraci la minte merita sa fie saraci si la punga.

    Geamparale marxiste :))))))))

  2. Exact ca basescu (cu „b” mic – ca sa fie clar) cand era la putere si grohia prostii la tv-uri ca si cand ar fi fost in opozitie. Ce sa zis, securistii de la USR fac bugetul dar anunta ca nu le place cascavalul.

  3. Motului Barna ii plac cuvintele mari ,pompoase .Sunt sigur că a-ți observat că prostii se dau mari și ei alegând cuvinte care sa lovească că un ciocan .Sa nu mă înțelegeți greșit .Barna nu e prost.El vorbește pentru prosti.Nu știu de ce cana scriu Barna telefonul înțelege barna încât mereu intervin și corectez.Stie telefonul ceva. Barna are și el ocazia să vorbească despre BUGET ,COMISIA EUROPEANA,PNRR.incat îți vine să crezi că vin bani de n-ai unde sa-i pui.Tare as vrea sa vad (aud) o discuție intre cei doi giganți usr ,Bârnă și găina beata a sectorului unu .Aloo..Bârnă sa nu uiți de siij.Nu măi corectez nimic ,las birna.

  4. Serios?
    De la achizitii militare de miliarde de $ pe timp de criza ati taiat?! Sau deacolo nu se poate ptr ca acolo e vorba de buzunarele partenerilor strategici?
    De la securisti ati taiat? Nu se poate ptr ca nu va mai apara de popor.
    De la clientela de partid ati taiat? nu ca aia reprezinta tata de la care sugeti banii de la buget.
    De la multinationale ati taiat? Nu ca aia sunt periculosi, nu va mai sustin daca le reduceti subventiile, scutirile.

    Si atunci ce ramane? taitul de la pensionari, angajati si copii.
    Stiti ma Barna, Citu, banii niciodata nu ajung. Dar voi faceti exact ca un parinte betiv care cu salariul primit intai se duce la birt, la curve unde-si achita datoriile, mai consuma ceva ptr propriul bine si cu ce ramane (!!) merge acasa si spune familiei ca e austeritate, din atatia bani vor trebui sa traisaca EI.
    Ia dati voi banii prevazuti in obligatiile legale si promisiunile voastre electorale intai cetatenilor si ce ramane impartiti intre cei pe care va bazati in mentinerea puterii.

  5. Ce cauta penalul de Barna asta care tipa tot timpul „fara penali in functii publice” sa vorbeasca despre buget? Pe linga faptul ca e penal, nu are niciun habar de buget! Nici sica-Orban nu are, asa ca….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.