Culisele adunărilor pesediste

Baronii, salvați de Rege

Decesul Regelui Mihai le-a stricat planurile susținătorilor lui Liviu Dragnea, dar i-a și ferit pe nemulțumiții deciziei privind organizarea mitingurilor de susținere a guvernării să intre în colimatorul actualului șef al partidului. În afară de numele grele din PSD care și-au manifestat public dezacordul privind lipsa oportunității unui astfel de gest politic, au mai fost și alții, care s-au rezumat să cârcotească pe la colțuri în semn de protest față de o asemenea măsură.

Cei mai vocali s-au dovedit a fi unii dintre senatorii și deputații pesediști care provin din organizații situate la mare distanță de Capitală. Pe aceștia îi preocupa drumurile pe care trebuiau să le bată între județele de departe și București. Un alt aspect care nu e deloc pe placul majorității pesediștilor este numărul mare de oameni cu care trebuie să iasă în stradă. Și asta, în condițiile în care unda de șoc privind disensiunile de la vârful PSD dintre Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose s-a propagat și până în cele mai îndepărtate colțuri ale țării. Se vehiculează tot mai mult în Kiseleff că, în noul context schițat de viitoarele funeralii ale Regelui, precum și de apropierea Sărbătorilor și mai ales fără Bugetul adoptat pentru 2018, mișcarea PSD cu mitingurile nu ar mai avea prea mare impact.

Pisica moartă, aruncată primarilor

Ideea nucleului dur din jurul lui Liviu Dragnea privind organizarea mitingurilor de susținere în fiecare județ al țării, sâmbătă, la aceeași oră, ca răspuns la presiunea de până acum a străzii, nu doar că a fost dezavuată de mulți lideri pesediști, ci și trecută din mână în mână ca o ștafetă. Dacă inițial s-a dorit ca șefii de organizații județene să se ocupe de gruparea pesediștilor, ulterior, din cauza opoziției fățișe a unora s-a revenit, iar responsabilitatea a fost delegată și senatorilor, și deputaților pesediști. Disperați că programul de lucru de săptămâna aceasta, cu votul final pus ieri, îi lega și de mâini, și de picioare, social-democrații din Parlament s-au repliat și au făcut apel la primari să fie ei cei care să strige adunarea prin județe. „E prea din scurt cu mitingurile astea și noi avem votul final miercuri. Cum să te duci în județ și să fii înapoi miercuri și apoi să pleci iar la drum și să te ocupi să strângi atât de mulți oameni?“, se plângeau pe mai multe voci majoritatea senatorilor și deputaților pesediști, pe holurile Casei Poporului. În ciuda disperării afișate de unii dintre parlamentarii socialiști în privința unei organizări care să nu bată sub nicio formă la ochii centrului, ­primarii la care aceștia apelau fie nu erau disponibili, fie invocau și ei diverse pretexte, astfel încât să
nu fie nici ei trași la răspundere pentru unele eventuale neajunsuri.

5.000 de persoane în fiecare județ

5.000 de persoane trebuie să scoată în stradă fiecare organizație județeană. La un calcul simplu, undeva peste jumătate din numărul de membri de partid ar urma să fie mobilizați să scandeze împotriva „Statului paralel“. Și asta, în condițiile în care vremea s-a stricat destul de tare în multe județe ale țării și nici nu există o miză ușor de explicat omului de rând, care să-l facă pe acesta să-și lase treburile baltă și să manifesteze pentru PSD. Pe lângă acest neajuns, fiecare lider PSD, mai mic sau mai mare, se vede obligat să facă față și valului de nemulțumiri stârnite de explozia prețurilor, creșterea cursului valutar provocat de instabilitatea politică, cât și de artificialele majorări salariale și cele ale pensiilor. La fel de grav pentru o parte din șefii pesediști este faptul că acestora li s-a mai cerut socoteală și săptămânile trecute, pentru conflictele de la vârful partidului. Noul „meci“ dintre Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose nu e deloc văzut cu ochi buni de baza formațiunii socialiste. În afară de Ecaterina Andronescu, Marian Oprișan sau Adrian Solomon și primarul Iașului, Mihai Chirica, s-a delimitat de oportunitatea unei asemenea reacții colective venite din partea PSD.

Soarta lui Dragnea, la mâna unui primar

Mitingul PSD din capitala Moldovei, de la Iași, este la latitudinea primarului orașului, aflat într-un conflict deschis cu șeful partidului încă de anul trecut, de după alegerile parlamentare. Mihai Chirica a declarat că va autoriza astfel de manifestații în orașul pe care îl gospodărește, deși nu le vede finalitatea. „În situația de față nu văd de ce protestăm sau față de ce ar trebui să protestăm, ca să atragem atenția opiniei publice. PSD ar trebui să-l îndepărteze de la conducerea partidului pe Liviu Dragnea pentru că este nociv, a reușit să vicieze și ­dogmatic, dar și administrativ acest partid“, le solicită Chirica colegilor săi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Da, mitingurile PSD nu sunt necesare dar ura pe care o au unii fata de Dragnea nu o inteleg. Cred ca acest om este cel mai hulit om politic de la Ion Iliescu si Adrian Nastase. Nici Basescu, care a distrus bruma de democratie care a fost pana in 2005, nu a fost si nu este asa de blamat si urat de mass-media, de cei din opozitie si chiar de unii fosti si actuali PSD-isti. Nu il cunosc personal pe Dragnea dar il inteleg pentru ca am cam acelasi background cu el mai putin politica si afacerile ca nu am facut nici una nici alta. Nu stiu daca a furat dar cred ca s-a folosit de „oportunitatile legislative” create special de politicieni pentru a se imbogati si a aduce bani si la partide. Cred deasemenea ca a stiut sa cultive relatii de suzeranitate cu personajele puternice din SRI, DNA, si alte personaje cu puteri discretionare care au drept de viata si de moarte asupra aspirantilor la linia intai a politicii. A incercat acest lucru si cu Johannis care este la fel de „penal” ca Draganea si aproape toti din linia intai a politicii romanesti incepand cu Basescu. Johannis este un tip autoritar care vrea toata puterea si nu are de gand s-o imparta cu Dragnea. Cred ca din cauza asta DNA-ul Codrutei Kovesi a redeschis dosarele cu care Dragnea sa fie tinut in frau sau lesa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.