BNR: Inflația va crește mai mult decât s-a anticipat

Membrii Consiliului de Administrație al BNR consideră că rata anuală a inflației va crește probabil ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie, care indica majorarea ei la 11,2 la sută în luna iunie, urmată de o descreștere graduală, până la 9,6 la sută în decembrie 2022, dar mai abruptă în semestrul II 2023, implicând coborârea acesteia la 3,2 la sută la finele anului, se arată în Minuta ședinței de politică monetară a CA al Băncii Naționale a României din 5 aprilie 2022.

Responsabile de înrăutățirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflației continuă să fie șocurile adverse pe partea ofertei, au subliniat membrii Consiliului, remarcând că, în actualul context, principalii ei determinanți sunt majorările mult mai ample anticipate a fi consemnate de prețul combustibililor, și mai ales de prețurile alimentelor procesate, în principal sub influența creșterii mai puternice a cotațiilor țițeiului și ale materiilor prime agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale instituite. S-a observat că efectele inflaționiste astfel exercitate sunt așteptate să domine pe orizontul apropiat de timp impactul dezinflaționist substanțial prezumat a fi generat de prelungirea cu încă un an a schemelor de plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru consumatorii casnici. Totodată, s-a sesizat că efectele inflaționiste adiționale vor afecta cu precădere dinamica componentei de bază a inflației, dată fiind inclusiv ponderea ridicată deținută în coșul acesteia de alimentele procesate.

Membrii Consiliului au apreciat în mod unanim că perspectiva apropiată a inflației și riscurile la adresa ei induse de șocurile globale pe partea ofertei reclamă continuarea majorării ratei dobânzii-cheie cu 0,50 puncte procentuale, în vederea ancorării anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu și a prevenirii declanșării unei creșteri autoîntreținute a nivelului general al prețurilor de consum – eventual printr-o spirală salarii-prețuri –, dar și din perspectiva credibilității băncii centrale. În același timp, s-a reafirmat că o eventuală tentativă a băncii centrale de a contracara efectele inflaționiste directe ale șocurilor adverse pe partea ofertei ar fi nu doar ineficace, ci chiar contraproductivă, întrucât ar provoca pierderi ample activității economice și ocupării forței de muncă pe termen mai lung.

În ceea ce privește presiunile inflaționiste pe partea cererii, membrii Consiliului au observat că actualele evaluări indică o reaccelerare ușoară a creșterii economiei în trimestrul I 2022, urmată însă de o nouă încetinire în trimestrul II, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate. Evoluțiile implică continuarea scăderii în acest interval a dinamicii anuale a PIB la valori vizibil mai joase decât cele previzionate anterior și fac probabilă menținerea excedentului de cerere agregată în semestrul I 2022 pe un palier semnificativ inferior celui anticipat în luna februarie. Astfel, din partea poziției ciclice a economiei sunt de așteptat presiuni inflaționiste modice în perspectivă apropiată, și implicit mai estompate decât cele anticipate anterior, au conchis membrii Consiliului.

Totodată, s-a sesizat că evoluțiile recente ale indicatorilor cu frecvență ridicată indică consumul privat drept determinant major al scăderii dinamicii anuale a economiei în trimestrul I 2022. În schimb, din partea formării brute de capital fix este posibil un aport ușor ameliorat, în principal pe seama lucrărilor de construcții, iar din partea exportului net o contribuție negativă mai redusă, în condițiile în care înrăutățirea decalajului nefavorabil dintre dinamica în creștere considerabilă a importurilor de bunuri și servicii și cea mai puțin ascendentă a exporturilor din luna ianuarie a decurs probabil prioritar din evoluția adversă a prețurilor externe. Acestea au avut însă drept consecință o cvasi-triplare a deficitului comercial în ianuarie în raport cu aceeași lună a anului trecut, precum și o creștere anuală record a deficitului de cont curent, inclusiv ca urmare a deteriorării ușoare a balanței veniturilor primare, au semnalat mai mulți membri ai Consiliului.

În același timp, s-a arătat în mod repetat că incertitudinile și riscurile la adresa prognozei pe termen mediu a inflației sunt considerabil amplificate de războiul din Ucraina și de sancțiunile asociate, ce pot slăbi activitatea economică, dar și potențialul ei de creștere, pe multiple căi, mai cu seamă prin agravarea crizei energetice și a blocajelor în lanțuri de producție, precum și prin accentuarea creșterii prețurilor altor mărfuri, cu precădere a celor agroalimentare. S-a observat că eventuale evoluții mai nefavorabile din această sferă ar afecta suplimentar atât puterea de cumpărare și încrederea consumatorilor, cât și activitatea, profiturile și planurile de investiții ale firmelor, dar și dinamica economiei la nivel european/mondial, precum și percepția de risc asupra economiilor din regiune, cu impact asupra costurilor de finanțare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Cica, va creste mai mult decat au anticipat! Breee, inflatia este uriasa, peste 40-50% daca tinem cont ca anul asta toate preturile la raft si taraba aproape s-au dublat si unele triplat, pretul la gaze a crescut peste limita suportabilitatii, aproape spre triplarea pretului si nu dublu! Caz concret: contorul arata 57 mc si pe factura gasesti 2.700 mc, plateai 48-49 lei si dupa, peste 90-100 lei! Care si unde se gaseste legea aprobata de guvern prin care se transforma mc la gaze in kw ca la energie electrica, inmultit cu 5? DEe ce nu monteaza contoare care sa fie citite direct in kw de catre consumatori? Ca nu mai pot fura si insela comnsumatorii? Normal ca la voi nu se cunoaste realitatea daca exista posibilitatea sa platiti prescurtat pretul sau de loc la gaze si energie electrica!

  2. aurul inapoi de la banca angliei. garantarea leului in aur si argint!

  3. Într-o țară de nebuni inflația nu poate decât să crească. Roșiile românești egal 40 de lei kilul, roșiile ungurești 17 lei kilul. Este evident că roșiile ungurești cresc singure datorită tehnologiei ungurești avansate și sunt aduse la noi cu benzină ungurească care izvorăște singură din pământ, în timp ce roșiile românești trebuiesc alimentate cu hormoni de creștere aduși tocmai din constelația Alpha Centauri aflată la mai mult de patru ani lumină de Pământ. De vină sunt rușii și Putin. Dacă nu mai luăm gaz și petrol de la ei sigur scade și inflația la zero.

  4. Minciuni,bre.In realitate avem o inflatie mascata mai mare acoperita de imprumuturi externe demente a la Catu-Matu si in realitate un euro e spre 7-8 lei ..Astia nu fac decat sa acopere rehetul pentru a ramane pana la sfarsit de mandat nea Klausica pe jiltul de domnie.Pas cu Pas.Pai ce ? Vreti ca cel mai cel pres sa dea rau in fata ,,partenerilor strategici,, cand se falfaie si un post caldut la sefia nato? Totul trebuie sa fie perfect pe cariera politica.Rumanii ? Dai in sparanghel.Platesc ei pe urma datoria externa facuta de guwernele miele.Pas cu Pas..Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghinion.

  5. Cu razboiul vecinillti se imbogatesc cu banii dati de un guvern habarnamist. Stie cineva ce afaceri se fac pe spinarea refugiatilor incepand chiar cu firmele de transport persoane si sfarsind cu cei care-i gazduiesc?

  6. Asteptam cu dezinteres ziua cand o sa spuneti ca e necesar sa mai taiem vreo 1 milion de bugetari, sa taiati salariile cu 25% si vreo 25% din pensii ca o sa schimbe si CCR-ul pana atunci si o sa devina legal

  7. S-a trezit Isărescu,ce înflație vreți bă?..nici nu se poate calcula la noi inflația, motivul?..datele publicate de guvern sunt false!!..e o minciună generală în toată țara, nici dracul nu stie ce e in finanțele publice!!.
    Dacă în germania inflația a trecut de 10 % ,atunci ce mai vorbim de Rumania!!..

  8. Singura soluție este tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și introducerea impozitului progresiv, nu constant așa cum au distrus liberalii clasa muncitoare și i-au îmbogățit pe liberalii hoți.

  9. Cum niciodata nu se anticipeaza ? Manole zicea ca economia e stiinta, iar Vasilescu-BNR e cel mai bun numarator de cornere !

  10. @Ghro ; asteptam ziua cand toti privatii isi vor plati taxele si impozitele, cand nu va mai fi si la ei evazaiune fiscala asa cum nu e la bugetari, cand marii patroni privati vor face afaceri cinstite nu primite cu dedicatie pe bani de la buget. Sigur vor fi bani suficienti si poate taxele ar putea fi mai mici dar pana atunci e important sa moara capra vecinului care e mai grasa si mai frumoasa. In rest uscaturi si posturi pe bani care nu se justifica exista si la bugetari si la privati. Destule!

  11. Pai cum caci, Standard & Poor au zis ca noi in romanika o ducem nemaipomenit de bine si suntem tare „stabili” ca tara si bobor!!!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.