Bonele filipineze, la mare căutare printre români

Cererea de bone filipineze a crescut cu 40% pe piaţa din România, în primul semestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, firmele de recrutare din domeniu estimând că solicitările vor continua să crească şi în anul următor, susţine Tiana Perfect, managing partner al companiei Perfect Connections Associates.

Aceasta susţine, în cadrul unui comunicat de presă, că infuzia de personal filipinez pentru asistenţa casnică a început în România în urmă cu trei-patru ani, când persoanele cu venituri peste medie sau mari au început să apeleze la această soluţie din cauza ofertei locale reduse de persoane calificate în domeniu.

Salariu între 300 şi 500 de euro

O bonă filipineză este remunerată lunar cu sume cuprinse între 300 şi 500 de euro, în funcţie de sarcinile solicitate şi de calificările fiecărei persoane.

Specialiştii consideră că în 2010 piaţa de bone filipineze a „explodat”, dovadă fiind numărul mare de cereri în curs de soluţionare, înregistrate în primul semestru.

Procesul de selecţie şi plasare a unei bone din Filipine durează între trei şi şase luni, în funcţie de timpul necesar de la caz la caz pentru obţinerea actelor şi avizelor necesare unei persoane ca să aplice pentru un loc de muncă în România, iar contractele de muncă se încheie pe o perioadă de minimum doi ani.

Taxă de 3.500 de euro

„În privinţa costurilor, acestea implică pentru părinţii angajatori o taxă iniţială în valoare de circa 3.500 de euro pentru un serviciu complet, care include toate etapele necesare din momentul în care părinţii încep să caute o persoană potrivită şi până la obţinerea permisului de muncă şi efectuarea altor demersuri la sosirea personalului filipinez în România. Ulterior, părinţii angajatori plătesc bonei un salariu lunar cuprins între 300 şi 500 de euro, în funcţie de sarcinile solicitate şi de calificările fiecărei persoane”, se arată în acelaşi comunicat.

Toate candidatele la posturile de bonă sunt selecţionate după criterii riguroase, procesul de selecţie incluzând întotdeauna interviuri de recrutare efectuate în Filipine.

După selecţie, la sosirea în ţară, bonele trec printr-o perioadă de training, de aproximativ zece zile, care include descrierea obiceiurilor româneşti, explicarea diferenţelor culturale, a specificului educaţional, astfel încât adaptarea la noul mediu de lucru şi de viaţă să le fie cât mai uşoară.

De asemenea, le sunt refăcute analizele obligatorii pentru angajare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.