Bulă la Palatul Victoria: „Aşa au făcut toate Guvernele”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus, marți, în timpul audierii în comisiile reunite ale Parlamentului, că adoptarea ordonanțelor de urgență fără avizul Consiliului Legislativ este o cutumă a tuturor Guvernelor.

„Aşa au făcut toate Guvernele. Cele care nu aveau avizul Consiliului Legislativ, le primeau pe loc. Întrebarea care trebuie să se pună este de ce de când au fost primite avizele la Consiliu şi până a căzut Guvernul, nu au fost primite acele avize. Problema care a apărut, dacă vrem să spunem adevărul, că sedinţa s-a terminat târziu, Consiliul nu mai funcţiona şi a doua zi, timp de 6 ore, nu a funcţionat nimic la Consiliul Legislativ. Vor mai fi Guverne, inclusiv ale dumneavoastră, în situaţii critice şi nu vor putea lua decizii”, a spus Predoiu, la audierea în comisiile reunite ale Parlamentului.

Ministrul propus pentru Justiţie a mai afirmat marți, tot la audieri, că pensiile speciale sunt o problemă şi că trebuie găsite soluţii tehnice.

„Nu trebuie să mai avem pensii care să depăşească salariul. Nu trebuie să se mai cumuleze salariul din ultimele luni cu alte venituri. Nu poţi să te uiţi nici la pensii care ajung fie la de două ori salariul, nici la afectarea statutului judecătorilor. Aceste pensii de serviciu trebuie să fie de un nivel cât mai apropiat de nivelul aflat în plată în perioada serviciului, având în vedere restricţiile judecătorilor”, a precizat Predoiu.

Despre asociațiile de magistrați

Cătălin Predoiu a spus, la audierea în comisia de specialitate din Parlament, că asociaţiile de magistraţi nu pot fi „asimilate cu noţiunea de magistraţi”, în contextul în care patru asociații de magistrați au pledat pentru necesitatea SIIJ.

Predoiu a spus că sunt asociaţii de magistraţi care nu vor desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, însă numărul membrilor unei asociaţii este incert, de aceea nu pot fi luate în calcul punctele lor de vedere.

„Am tot respectul pentru asociaţii, pentru membrii lor, dar fără supărare, nu pot fi asimilate cu noţiunea de magistraţi. Nu ştim câţi membri au asociaţiile. Unii spun mai mult, alţii mai puţini. Dacă vrem să vorbim despre magistraţi, putem să vorbim despre consultarea pe care a făcut-o Ministerul Justiţiei cu toate instanţele – acolo, da, putem să vorbim despre magistraţi”, a spus Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului interimar, Ministerul Justiţiei a întrebat parchetele şi instanţele din ţară dacă vor sau nu desfiinţarea SIIJ.

„Aproape 90% dintre răspunsurile din parchete şi 70 % din cele din instanţe au cerut desfiinţare acestei structuri”, a mai spus Predoiu.

Patru asociații de judecători și procurori – AMR, AJADO, UNJR şi AMR – au susținut că raportul MCV din 2029 trebuie refăcut, deoarece nu face referire la abuzurile din justiție. În întâlnirile cu experții Comisiei Europene, magistrații au pledat și pentru necesitatea SIIJ.

Despre organizarea alegerilor

Cătălin Predoiu a declarat, marți, că alegerile anticipate parlamentare nu vor fi organizate în aceeaşi zi cu cele locale.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a declarat, marți, în cadrul audierilor din comisiile reunite ale Parlamentului, că alegerile locale şi cele anticipate vor avea loc la date diferite.

„Votarea va avea loc la date diferite. Argumentul că sunt multe buletine de vot îngrămădite în aceeaşi zi în braţele bietului alegător care el nu ştie oricum cu cine votează <cade>”, a spus Predoiu.

Ministrul Justiției a făcut această precizare după ce deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat, în cadrul audierilor, că OUG pentru anticipate prevede desfăşurarea alegerilor locale în aceeaşi zi cu cele anticipate.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată în 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8553 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Eu tot nu inteleg: ” diaspora ” este formata din cetateni romani de toate culorile politice. Deci sunt reprezentati in Parlament. Acesti cetateni, indiferent unde locuiesc si lucreaza, trebuie sa aiba ACELEASI drepturi si obligatii pe care le au romanii din tara. Cea mai mare parte a ” diasporezilor ” habar n-au cu cine voteaza, ori nu sunt interesati de subiect. Nu platesc taxe si impozite in Romania, iar banii trimisi in tara sunt fie depusi in banci straine, fie cheltuiti pe produse de preferinta tot din import. Si nu i-a gonit nimeni din tara. Au plecat sa lucreze pe salarii mai mari, in tari cu standard de viata mai ridicat. Daca si tarile din Vest ar fi avut parte de ” binefacerile ” comunismului, nu mai pleca nimeni. Daca se lasa manipulati de grupuri de interese, e treaba lor!

  2. Predoiu după ce este sluga este si mincinos!
    De fapt slugile trebuie sa mi ta pentru stăpân,Sa fie loial.
    Cine poate sa-l creadă pe sluga Predoiu ca PSD -ALDE ,ar fi dat vreo OUG fără avizele prealabile si obligatorii.Erau la DNA ,cu cătușe daca ar fi facut asa ceva!
    Idiotii astea de PNL -epre impreuna cu Johannis cred ca pot hotărî orice fara respectarea legilor si a Constituției!
    Ei cred ca statul sunt ei!
    Votați idioți de români in continuare PND-leprele lui mafiotul ,dictatorul Johanis!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.