Bulgaria și-a propus un nou termen de aderare la euro

Bulgaria face eforturi pentru a fi gata să adopte euro până la 1 ianuarie 2025, iar pregătirile şi progresele ţării în această direcţie au fost discutate cu oficialii UE, a informat Ministerul de Finanţe, transmite Novinite.

În privinţa speculaţiilor din presă legate de procedurile privind intrarea Bulgariei în zona euro, Ministerul de Finanţe a dezminţit că s-ar fi discutat la întâlnirile cu oficialii UE amânarea introducerii euro în Bulgaria după 1 ianuarie 2025.

„Statutul de membru al zonei euro reprezintă o prioritate pentru ţara noastră. Demersurile active ale statului pentru adoptarea monedei unice europene continuă, atât în domeniul tehnic cât şi legislativ”, au precizat oficialii de la Sofia.

Ministerul de Finanţe consideră inacceptabilă răspândirea de ştiri false şi mesaje contradictorii în presă, în special în mass-media cu o bună reputaţie în spaţiul public.
De asemenea, a reamintit Ministerul de Finanţe, „orice informaţii privind întâlnirile oficiale ale reprezentanţilor instituţiei sunt furnizate în timp util de biroul de presă”.

Aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale, spun economiştii. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.

În luna mai a anului trecut, Bulgaria adoptase un plan național pentru aderarea la Zona Euro de la 1 ianuarie 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Ca si la noi ca si la ucrainieni, nu bulgarii decid ci alogenii paraziti care au ocupat aceste tari!

  2. Să nu li se întâmple ce li s-a întâmplat italienilor la trecerea la euro, când au pierdut jumătate din puterea de cumpărare din vremea lirei italiene.

  3. @Libiu draga, italienii au pierdut pentru ca au trecut brusc da la lira la euro, in schimb noi pierdem constant pentru ca avem salarii si lei si preturi in euro, pe direct sau in lei raportate la cursul zilei! ia zi ce abonament ai la internetul de pe care postezi? cati euro pe luna? culmea si aici e alta, ca daca euro scade abonamentul se scumpeste, daca crste, abonamentul ramane acelasi cam ca la preturile carburantilor!

  4. Asa au patit si nemtii cand au renuntat la marca. Ce crezi ca vom pati si noi daca facem prostia asta de tara nesuverana ?

  5. Bulgaria şi-a pierdut suveranitatea asupra monedei naționale încă din 1997, de când are Consiliu Monetar, deci de peste 25 de ani. Aşa că putea trece la euro odată cu Geermania. Dar îi țin stăpânii la uşă, ca să-i jefuiască băncile cu comisioanele de schimb şi nu numai. Bulgaria au pierdut multe miliarde cu asta, care au intrat în buzunarele bancherilor. I-au pus, la fel ca şi pe noi, să oblige prin lege ca toate tranzacțiile pe teritorilu BG să se facă în leva. Aşa că şi fondurile europene pe cate le primesc, de exemplu, se schimbă în leva după care se re-schimbă în euro ca să se plătească diferite obligații externe. Şi tot aşa… Iar povestea cu creşterea ptețurilor în momentul trcerii la euro e o diversiune, ca să-i prostească pe oaneni. Vor fi cazuri de „rotunjiri” speculative, dar minore şi temporare. Restul o bătaie de joc la adresa Bulgariei. Dar stăpânii dictează şi ei se supun, că n-au încotro.

  6. Mă întreb și mă socot cat este gaura bugetară la buget la bulgari fiindcă la noi este de 22 miliarde de lei in ultimile 3 luni. Covid-ul lui Citu(60 de miliarde euroi pe apa sâmbetei), războiul și falimentul băncilor vestice își vor spune cuvantul.Vor veni vremuri grele! Adio vacante in Dubai!

  7. Pana atunci euro va fi amintire. Este prima moneda vestica care va pica. Nu mai are nimic in spate pentru a o sustine. Cine sta pe sacul de euro ar face bine sa se uite dupa yeni.

  8. dar daca jocul de domino ajunge in Europa oare $ sau euro vor mai fi o oportunitate? nu cumva moneda locala va avea mai putine probleme?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.