Cânepă în Republica Moldova. La ce va fi folosită

Asociația obștească „Renașterea Rurală” anunță că a reușit să importe primul lot de cânepă industrială pe teritoriul Republicii Moldova. Materialul va fi folosit pentru a realiza o căsuță de vacanță (model demonstrativ) în Parcul Național „Nistrul de Jos”, satul Tudora, raionul Ștefan Vodă.

Importul de cânepă a fost făcut în cadrul proiectului „Consolidarea rezilienței întreprinderilor mici conduse de femei din sectorul turismului rural prin implementarea tehnologiilor eficiente energetic. Construirea de case eficiente energetic ca răspuns la crizele energetice”. Acest proiect este implementat de Asociația Renaşterea Rurală cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC), scrie Eco Presa.

Obiectivul asociației, în general, este de a modifica legislația națională astfel, încât să fie posibilă importarea, plantarea, creșterea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale.

Ca rezultat, proiectul în derulare este doar un prim pas către obiectivul pe care noi ni l-am propus”, spun reprezentanții organizației „Renașterea Rurală”.

Curiozități despre cânepa industrială ca material de construcții

Cânepa industrială ca material de construcție oferă soluții pentru o varietate de probleme cu care se confruntă standardele actuale din construcție.

Greutatea sa redusă, rezistența la mucegai, respirabilitatea etc. fac ca produsele din cânepă industrială să fie versatile într-o multitudine de utilizări. Conform testelor efectuate de către NNFCC Renewable House la Building Research Establishment (BRE), cânepa industrială este un material de construcție mai durabil în comparație cu majoritatea metodelor de construcție utilizate în prezent. În plus, utilizarea sa practică în construcția de clădiri ar putea duce la reducerea atât a consumului de energie, cât și la reducerea de poluanți secundari.

Ca izolație: cânepa industrială este ușoară și netoxică, permițând instalarea sa într-o varietate de spații, podele, pereți și acoperișuri. Comparativ cu izolația minerală, cânepa industrială absoarbe aproximativ dublul cantității de căldură și ar putea fi comparată cu lemnul, în anumite cazuri chiar depășind unele dintre tipurile sale.

Materialul poros permite pătrunderea aerului și a umezelii, cu o densitate aparentă de până la 20%, fără a pierde proprietăți termice. În schimb, izolația minerală utilizată în mod obișnuit începe să cedeze după 2%. Izolația distribuie uniform vaporii și permite circulația aerului, aspirând în mod constant aerul uzat și înlocuindu-l cu aer proaspăt. În plus, izolația servește ca o barieră fonică, slăbind undele sonore aeriene care trec prin ea.

Cânepa industrială absoarbe bioxidul de carbon atât în perioada de creștere, cât și în timpul întăririi betonului din cânepă industrială. Amestecul se întărește atunci când silica conținută în coji de cânepă industrială se amestecă cu var, rezultând procesul de mineralizare care extrage bioxidul de carbon din aer, purificându-l.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

  1. Găgăuza asta DDD nu-i în stare să spună în articol despre ce e vorba, de fapt: reziduurile lemnoase rezultate la separarea fibrelor textile extrase din cînapă! …reziduuri (probabil arată ca peleții) ce se pot folosi la izolații în construcții……[Rumburak]

  2. E „cânepă indiană” … căsuța care se va construi din ea o s-o cumpere Zelenski si o sa fumeze peretii ! Lu’ Maia, care are si ea o privire suspect de rătăcită (…) o sa-i ramina tavanele …

  3. Din Canepa Nu se fac Case ! Canepa trebuieste la Instalatori de Apa sau Gaze la Fixarea Robinetilor de Apa sau Gaze ! La Apa robinetii se fixesza cu Canepa SI Vaselina ! La Gaze la del doar ca se Mai da deasupra cu pasta verde !

  4. Daca Nu Ai Canepa , Nu potzi Sa Montezi Robinetzi la Apa ! Curge Apa PE la Filet !

  5. Achtung !Cânepa e industrială , nu e *comestibilă, ca să nu mai zică ^nostalgicii că n-avem industrie. Acuma c-am luat numai un BAX , e de *probă , că doar nu e vaccin să luam cu tirul ! . În plus ea nu e toxică ca și sora ei comestibilă , pe când gazele moca de la ruși și de la rumâni sunt ( dacă uitați aragazul aprins) . Astfel se asigură și independența energetică a Republicii și aderarea la Uie prin construcția de colibe cu 30 de etaje ( ca în China unde se fac din bambus).

  6. Pe când căsuțe din mac…?…se pregătesc de ziua recoltei…căsuțe si tonete cu de toate…

  7. …Lana folosita la fundatia silozurilor din Portul Constanta de inginerul Anghel Saligny la 1906…Cate nu se pot face de ingineri adevarati intr-o tara condusa de oameni inteligenti! Avem ingineri de elita, avem si oameni inteligenti si educati la scoli adevarate cu diplome adevarate, doar ca nu nu au loc de tradatorii analfabeti care conduc Romania acum. Exista speranta, doar ca trebuie sa ne trezim si sa maturam pe jos cu manelistii de guvernanti si cu subcultura!

  8. Ar trwbui să fie bună cânepa şi la izolații, nu doar la țesături şi la etanşat filetele de la țevi…

    Însă titlul.proiectului m-a dat gata: „Consolidarea rezilienței întreprinderilor mici conduse de femei din sectorul turismului rural prin implementarea tehnologiilor eficiente energetic. Construirea de case eficiente energetic ca răspuns la crizele energetice”!!!

    Ce au femeile, sau micile firme conduse de femei, în faptul că izolațiile cu cânepă ar putea fi o alternativă la vata minerală?

    De fapt asta demonstrează imbecilitatea angajaților de prin instituțiile europene sau altele asemenea, care finanțează diverse chestii: trebuie musai să te legi de nişte prostovănii la modă, corecte politic, ca să poți promova un proiect: „reziliența” (termen care de fapt este folosit greşit de analfabeții funcționali care ne înconjoară, însemnând de fapt o proprietate a materialelor), feminismul, „încălzirea globală”, resurse regenerabile, iar dacă mai pui şi un pic de LGBTQ şi „incluziune” te-ai scos, obții finanțare! Nu contează la ce se referă de fapt proiectul tău, umportant e să dea bine…

  9. Am si eu o curiozitate, pe care am mai adresat-o in mediu „academic”… cate case din astea eco, au primit autorizatii de constructie in rRomania de azi, ma refer aici cu proiect, din chirpici, cu izolatie din canepa, cu acoperis din stuf/sita/sindrila, etc din astea din produse „eco”, fara amprenta de carbon, etc si cu studii de „eficienta energetica” au fost construite in vreunul din orasele mari ale tarii? Vreau sa-l vad si eu pe rromanul care si-a construit asa ceva si n-a divortat nevasta-sa de el, primaria, structuristu’ si restul de ingineri care au semnat pe proiectele alea

  10. Cînepa este una dintre palntele cele mai utile și ecologice din lume.. Un hectar absoarbe de patru ori mai mult dioxid de carbon decăt un hectare de pădure, crește intr-un an nu in 50. Are multiple posibilități de intrebuințare industrială.. Să renunți la plantațiile de cînepă este culmea măgăriei.. Iar varianta sălbatică, medicinală, demonstrat are efecte curative miracul0oase in boli grave fără alt leac..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.