„Care au fost motivele sau criteriile la desemnarea în funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social?”

Domnului prim-ministru Victor Viorel Ponta

ÎNTREBARE:

Şedinţa Senatului din : 10.03.2014

Săptămâna trecută aţi desemnat-o în funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social pe doamna Aurelia Cristea , vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene Cluj a PSD şi deputat de Cluj-Napoca (capitala istorică a Transilvaniei, cel mai recunoscut centru universitar din România pe plan internaţional, peste câţiva ani capitală culturală a Europei).
Conform CV-ului făcut public, doamna ministru Aurelia Cristea a absolvit studii universitare şi postuniversitare la două instituţii de învăţământ superior obscure sau contestate, respectiv la Universitatea de Vest din Timişoara şi la Universitatea Ecologică din Bucureşti. Doamna ministru Cristea a absolvit Facultatea de Management a Universităţii de Vest la vârsta de 34 de ani, egalându-l în această privinţă pe fostul ministru de Interne din guvernul Boc, Traian Igaş, intrat în anale printr-o serie de exprimări analfabete. Doamna ministru a precizat în CV că este actualmente profesor asociat la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, deşi pentru a obţine titlul de profesor universitar sunt necesare o anumită vechime în învăţământul superior şi obţinerea titlului de doctor în ştiinţe, ori doamna Cristea a menţionat în acelaşi CV că actualmente are doar calitatea de doctorand.
Pe de altă parte, potrivit unor cunoscuţi ai săi, proaspăta şi distinsa
doamnă ministru a omis să menţioneze în CV liceul absolvit şi activităţile profesionale desfăşurate de la absolvirea studiilor liceale până în 1995, inclusiv că în perioada respectivă a fost vânzătoare de aprozar ( mic magazin de legume, fructe şi zarzavaturi). Iar, potrivit presei clujene, doamna ministru delegat pentru Dialog Social ar avea şi anumite probleme de integritate legate de funcţiile deţinute şi de veniturile realizate la Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor şi la Pool-ul pentru Asigurări Împotriva Dezastrelor (PAID)
În consecinţă, având în vedere că studiile, respectiv pregătirea şi experienţa profesională constituie un criteriu important pentru desemnarea într-o funcţie de demnitate publică cum este cea de ministru şi că v-aţi numărat printre criticii cei mai vehemenţi ai pregătirii precare a fostului ministru Igaş, vă solicit să-mi comunicaţi care au fost motivele sau criteriile profesionale avute în vedere la desemnarea în funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social a unei absolvente întârziate a unor facultăţi obscure sau contestate, care şi-a început cariera profesională ca vânzătoare de aprozar care-şi arogă titluri universitare nedobândite şi
care nu are nicio experienţă în relaţia cu sindicatele.
Solicit răspuns scris şi oral.

Doamnei ministru delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea

ÎNTREBARE:

Şedinţa Senatului din : 10.03.2014

În data de 4.03.2014 aţi fost investită de Parlamentul României în funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social, în care aţi fost desemnată de primul ministru Victor Viorel Ponta. Ca şi alţi parlamentari, ziarişti sau simpli cetăţeni am sesizat aspecte lipsă sau eronate în CV-ul făcut public de dvs. Astfel, nu aţi menţionat în CV liceul absolvit şi activităţile profesionale desfăşurate timp de aproape un deceniu, respectiv de la absolvirea estimată a liceului ( 1986 ) până în anul 1995 . Totodată, aţi menţionat în CV că aveţi calitatea de profesor asociat la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, deşi pentru dobândirea titlului de profesor universitar sunt necesare anumite condiţii de vechime în învăţământul superior şi obţinerea în prealabil a titlului de doctor în ştiinţe, ori dvs. aţi consemnat în CV că sunteţi doar doctorand. În consecinţă, având în vedere că studiile, respectiv pregătirea şi experienţa profesională constituie un criteriu important pentru desemnarea într-o funcţie de demnitate publică cum este cea de ministru, vă solicit să-mi comunicaţi liceul absolvit, modalitatea de absolvire ( la zi sau la seral ), media de absolvire a examenului de bacalaureat, activităţile profesionale desfăşurate de la absolvirea liceului până în 1995 (cu indicarea ocupaţiei sau funcţiei şi a angajatorului), forma de învăţământ universitar absolvită ( la zi sau la fără frecvenţă), media de absolvire a facultăţii urmate (Facultatea de Management a Universităţii de Vest din Timişoara), precum şi titlul universitar corect, facultatea şi catedra de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.
Solicit răspuns scris şi oral.

Valer Marian,
senator

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.