Cât de mult vor avea primarii pâinea și cuțitul?

Liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a promis primarilor care au cerut la guvern o treime din buget general consolidat pentru autoritățile locale că în 2019 vor primi nouă miliarde de lei mai mult decât în 2018, ajungându-se la suma de 77 miliarde de lei, bani pentru comunitățile locale. Conform lui Dragnea, asta înseamnă aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 miliarde de lei).  ”De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, a declarat Dragnea.
Realitatea stă puțin mai diferit. Cifrele adevărate ale execuției bugetare arată că bugetul administrațiilor locale a fost 73,49 miliarde lei, în 2018. Până la suma de 77 miliarde de lei înseamnă un plus de 3,5 miliarde, nicidecum de 9 miliarde, invocate de Dragnea. Dar nici aici nu e vorba de o creștere pentru că primăriilor le-au fost tăiate sumele primite din TVA și le-au fost transferate integral cheltuielile cu asistența socială. ”Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare”, a mai spus Dragnea. Anul trecut, autoritățile locale au primit 15,3 miliarde de lei din TVA iar acum liderul PSD spune că vor primi 11 miliarde lei, cu 4,3 miliarde de lei mai puțin. În plus, autoritățile locale vor trebui să suporte integral cheltuielile cu asistența socială care au costat 6,4 miliarde de lei anul trecut, în condițiile în care până în prezent acestea erau suportate în proporție de 90% de la bugetul de stat.
Liviu Dragnea mai declară că bugetul administrațiilor locale în acest an este jumătate din bugetul de stat. Aici este o nuanță pentru că primarii cer o treime din bugetul general consolidat, nu din cel de stat. Raportat la bugetul general consolidat de anul trecut, de 295 miliarde de lei, primăriile au primit 25% din acest buget.
Reacția primarilor a venit imediat. „​Primarii nu sunt niște fraieri care nu înțeleg cifrele și cum circulă banii”, a spus edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, la finalul discuțiilor de aproximativ două ore cu premierul Viorica Dăncilă. Edilii spun că premierul i-a ascultat, și-a notat, iar după ședința de guvern ar urma să le dea un răspuns legat de procentul care va fi alocat primăriilor din bugetul de stat. Ei spun că procentul de 60% din încasări care le-a fost propus, fiind anunțat de Liviu Dragnea, ar însemna un dezastru, în condițiile în care administraţiile locale ar trebui să preia cheltuielile de asistență socială. „Am făcut apel la doamna prim-ministru, i-am explicat facturile foarte mari pe care trebuie să le plătim și trebuie să înțeleagă că, deși Capitala pare că are un buget mare, când te raportezi la toate cheltuielile, banii sunt foarte puțini. Așteptăm de la doamna prim-ministru o reacție. Ne-a ascultat pe toți, a notat și sperăm ca după ședința de Guvern să ne dea un răspuns privind procentul care va fi alocat administrațiilor locale”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea. Ea a mai spus că „cea mai mare lovitură” pentru Primăria Capitalei va fi în ceea ce privește termoficarea, pentru că va fi foarte greu, spre imposibil, ca municipalitatea să plătească creanța ELCEN și „să salveze de la faliment RADET și ELCEN”. La rândul său, Robert Negoiță a spus că pentru a fi acoperite pierderile din 2017 și pentru a putea susține investițiile, administrațiile au nevoie de o alocare de 67% din bugetul de stat pe 2019.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

4 Comentarii

  1. 100 de lei! Stati linistiti la locurili voastre!
    Chemati elicopterul!

  2. Mi se pare cea mai mare prostie posibila aceasta varianta de super regionalizare, să crești gradul de alocare a sumelor încasate teritorial către niște primării, care or să devină stat în stat, în care primarul și camarila din subordine va fi zeul suprem. O tara are nevoie și de industrie și de armată și de cercetare. În Romania statul obtine cele mai mari sume din impozite, din TVA și mai puțin alte activități productive pe care le-a transferat spre mediul privat, în rest redevențele sunt tinute la limita de jos. Atunci o sa aibe anumite primării sume foarte mari și altele sume foarte mici. Si asa primariile din tara asta sunt imbâcsite de personal cu salarii uriase, multi dintre acesti salariati nemeritându-si banii în raport cu eficiența. Sunt in tara localitati, in care pe primari ii doare pur si simplu undeva de adevaratele probleme ale comunitatii, localitati importante din punct de vedere al asezarii si al potențialului economic in care elevii sunt nevoiti sa mearga la toaleta in fundul curtii, localitati in care lucrarile publice sunt facute de mantuiala, primariile neavand personal corespunzator pe urbanism sau care sa verifice asa cum trebuie lucrarile efectuate de diverse firme, gen asfalt turnat serpuit, cu margini strambe de parca e turnat de niste amatori. Cred ca ar trebui facuta in acelasi timp si centralizare nu numai descentralizare. Cred ca ar trebui efectuat la prefectura fiecarui judet un departament tehnico-economic, format numai din specialisti acreditati, care sa fie controlat si de consiliu judetean, care sa verifice pe semnatura toate lucrarile publice majore efectuate în judet de catre primarii. Ma refer aici atat la verificarea caracteristicilor tehnice ale lucrarilor publice cat si la aspecte financiare. Trebuie sa terminam odată pt. totdeauna cu receptia lucrărilor foarte proaste pe sume uriase.

  3. Betivii incorijibili cheltuiesc pe bautura oricat de multi bani ar avea.
    Asa face si Firuta : a cheltuit si va cheltui pe distractii o mare parte din banii stransi de la bugetul primariei, or primiti de la guvern, distractii care sa tina vesel poporul bucurestean pana in ziua viitoarelor alegeri (chiar si a celor prezidentiale, la care viseaza temeinic Firuta).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.