Cațavencii: Mutați mortul pe Academie!

Datele arată clar că nu sînt mulți politicieni care știu să scrie corect, ca în bancul cu milițieni, numele străzii Edgar Quinet. Sînt deputați care nu știu formula apei și senatori care nu sînt siguri pe forma Pămîntului. Sînt primari pentru care rădăcina pătrată se obține cu lopata. Dacă întrebi într-un consiliu județean cine a luat Troia, se găsesc destui să se dezvinovățească și să-ți spună că n-au luat-o ei. Iar dacă dai în Guvern o dictare cu „vedea-te-aș“ și „mămucă, iacătă-mă-s“, nu trece nimeni.

Ne conduc, după cum se vede tot mai des, foștii elevi de la coada clasei. Cei care la liceu se luptau să scape de corigență, care treceau anul furișîndu-se printre materii cu dibăcia unor viitori parlamentari. Unii s-au tîrît prin facultate. În cazul altora s-a tîrît facultatea pînă la picioarele lor și le-a înmînat diploma. Alții n-au făcut mai mult decît să dea un telefon, căci fabricile de licențe, de masterate și de doctorate, botezate „universități private“, au lucrat non-stop, cot la cot cu Colegiul de Apărare, Academia de Poliție, Academia SRI și defuncta Academie de Științe ale Securității Naționale.

Sînt, firește, pe ici, pe colo, și politicieni cu școala făcută decent și cu merite dovedite în afara politicii, dar ei se pierd în corul de loaze urlătoare care zgîlțîie copacul din care, pînă la urmă, vor cădea și ultimii oameni cinstiți.

Deteriorarea clasei politice nu mai poate fi oprită cu mijloacele luminoase ale democrației, iar la cele întunecate nu se poate apela fățiș. Așa că rămîn doar mijloacele morale. Ele sînt, însă, azi, o marfă tot mai rară.

A venit, așadar, rîndul Academiei Române să iasă în față și să-și pună obrazul. E un obraz gros, e adevărat, schimonosit în multe rînduri de acuzații de impostură și plagiat. Cu toate astea, Academia Română are încă o provizie bună de reputație, un capital moral și academic încă valid, pe care ar fi momentul să-l folosească.

Cum? Păi, cerînd în spațiul public blocarea accesului persoanelor lipsite de pregătire la funcțiile din Guvern și Parlament.

Nu-i poți sili pe candidați să dea examene, fiindcă ar însemna să le calci drepturile și libertățile electorale ce tarează, de două secole, democrația. Dar îi poți obliga să-și arate adevărata biografie, ca să le poată lumea constata nivelul.

Academicienii ninși de ani și de înțelepciune ar trebui să convoace o sesiune extraordinară a Academiei Române și să emită o proclamație-îndemn. Să ceară publicarea rezultatelor școlare amănunțite, din liceu și facultate, ale candidaților la Parlament, la Guvern și la Președinție. Notele la română, la matematică, chiar la istorie și engleză, din clasa a noua pînă la bacalaureat. Apoi notele de la bacalaureat, notele de la admiterea la facultate, de la fiecare examen, de la licență și de la masterat, dacă e cazul. Să-și cunoască poporul viitorii aleși. Să se distreze și să se îngrozească.

Sigur, pentru asta, academicienii înșiși trebuie să închidă ochii la propriile lor pete negre din CV. Dar impostura din Academie e la un nivel cu mult mai restrîns. Comparată cu ce e în politică, ea devine chiar virtute.

Prin urmare, acest apel al Academiei Române ar avea ca scop scoaterea în spațiul public, prin ultima voce calificată și de la ultimul balcon etic, a lipsei de educație și de valoare de la vîrful României. Bătrînii savanți i-ar da problemei o greutate nouă, un sunet nou, o gravitate nouă. Le va veni mai peste mînă crailor de partid cu școala făcută la mișto să se îndese acolo unde nu au ce căuta.

E destul ca Academia Română să pună tema în spațiul public, ca s-o poată prelua presa și, apoi, societatea. Politicienii vor fi obligați să spună ceva, să se fofileze, să fie împotrivă, să se ascundă. Dar presa, rețelele sociale, sindicatele, ONG-urile, alegătorii pot să ceară, să acuze, să caute. Să înceapă vînătoarea de cataloage, să caute în arhive și să dea la iveală, peste tot pe unde pot, adevărul simplu și necruțător despre elita politică. Partidele, liderii lor, baronii și comunicatorii politici care își muncesc fălcile seară de seară pe platourile TV vor fi nevoiți să răspundă sau să fugă de răspuns. Ar fi examenul de incapacitate al clasei politice, ținut în fața alegătorilor.

Dar, mai întîi, vorba milițianului, trebuie mutat mortul pe strada Academiei.

Editorialul semnat de Doru Bușcu a fost preluat integral din catavencii.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

4 Comentarii

  1. Performante usor de cautat greu de gasit in politica romaneasca. Poate ca nici creionul nu mai stiu sa il tina in mana cand scriu o fraza. Toti sunt produsul complicitatii invatamant-educatie cu politica infecta.

  2. Cine este oare acest ,,lup tânăr” îmbrăcat in haine de oaie , Doru Buscu ?? Oare se cațără ,,la ordin” pe nemulțumirile romanilor din acest stat esuat unde corupția este osificata si generalizată ? Dacă ne gândim ca niste ,,capete “ din FSN , invizibile pentru romani ii dau unda verde pentru tot ce scrie si pentru banii luați , atunci acest ,,vociferator” este un impostor dupa modelele confratilor ( Chireac, Ursu, WC T. Popescu , etc, etc. Din anii ‘90) deveniți niste , Dinu Sararu , care dupa lovitura de stat din Decembrie 1989 se plimba prin București cu un baston cu cap de acvila de argint ,,achiziționat “ de la ,,Consignația” sau poate luat din vreo casa boiereasca prădată de Securitate .

  3. Si totusi, cei mai periculosi raman cei greu de dovedit, aia cu scoala ‘pe bune’ facuta ori asimilata universitatilor de renume din strainatate, pentru ca ‘absolventii’ de elita au parinti informati, cu informatii de la sursa, ori chiar facatori de informatii…Si pentru ca ei au pus umarul (din umbra) la zidirea de scatological pe care o suportam, stiau ca in tara orbilor care-am devenit, odraslele lor chioare vor pretinde si vor primi tronul…Eba a fost doar o incercare, intre timp s-au perfectionat…de ce nu povesteste nimeni de sistemul de invatamant paralel, pe bani multi, infiintat pe langa universitatile cu nume si renume, ai caror absolventi au cale deschisa oriunde, numai in tarile care-i pregatesc nu?! Cum ii dovediti pe astia, ca am vazut, deja, tupeul userist, spoit cu ‘invatatura’ etranjera, lasat nelamurit in spatiul public? Poate sunt eu psihosensibilizat (?!), dar, daca acest apel face partie tocmai pentru pupilii informatilor?!
    P.S. Nu mai am nicio speranta, nu mai cred in foile matricole, am avut toti colegi nauci, cu note la limita repetentiei, care erau, in fond, geniali, unii, pe care nu i-a ingenunchiat sistemul, au si dovedit-o…apoi, Nicusor Dan, chiar geniu pe domeniul lui, nu e scutit nici de impostura, nici de ticalosie in folos propriu…sau, ati vorbit vreodata cu ‘rezultatele’ sistemului de invatamant pe note, infiintat din complex si frustrare provinciala?! Soc si groaza, dupa ce, absolventul de zece, inscris (ca-i permite sistemul) la vreo trei facultati, dupa ce dovedeste ca n-are nicio cunostinta elementara de cultura generala, se scuza ca lui nu i-a placut nicio materie, dar, a invatat si a reusit…de astia mi-e mai frica decat de cei aflati acum la putere, mai ales ca multi sunt copiii lor si ‘beneficiaza’ de logistica si cnouhaul fripturist…

  4. Cand ai politicieni unii parlagii parlamentari cu nume de imprumut,romanii cu franjuri, ca : Buscu, Furtună, Prună,Dârzu, Pană, Cupă,Mihăiţă Găină,Văcaru,Ţapu Nazare , Cocoș, Ştirbu, Căciulă, Gușă, Gușeth, Scântei, etc,ce dreaku sa mai pretinzi in Porcimistan

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.