Cazuistică morală – Andrei Marga

Unul dintre sociologii de referință ai erei postbelice, Niklas Luhmann, estima în anii nouăzeci că are loc o „dezmoralizare (Entmoralisierung)” a societății. Oamenii ar lua decizii mai mult din interes, din calcul de adaptare, decât din considerente morale. Ar trebui să ne obișnuim cu o lume de funcții împietrite, în care morala este doar ornament.

Știm bine că moral este să-l respecți pe celălalt și să faci binele din pornire lăuntrică. Cât mai este așa? De pildă, azi, mulți condamnă, pe bună dreptate, crimele istoriei. Dar în ce măsură le condamnă asumându-și că fiecare viață este un scop în sine, nu doar pentru că este „politic corect”? În democrație, se ține cont de opinia celuilalt, dar cât se face din convingere și cât din conformism?

Personal, am o altă opinie decât fostul meu profesor de la Universitatea din Bielefeld. Morala traversează, într-adevăr, o istorie nefastă, dar de motivațiile și regulile ei va fi nevoie dacă se vrea, totuși, o viață demnă de om. Morala se cere, însă, readecvată, iar etica reclădită.

De aceea, am și încheiat volume cu considerente de etică. De pildă, în Societatea nesigură (2016), printre ieșirile din nesiguranță am dat „demnitatea umană ca principiu”. În Rațiune și voință de rațiune (2017), am încheiat cu „unitatea morală a vieții”, în Ordinea viitoare a lumii (2017), cu „responsabilitatea politică”, iar în După globalizare (2018), cu tema „vieții false”. În Justiția și valorile (2020), analiza culminează cu tema „onoarei”, în Profunzimea artei (2020), cu „verticalitatea intelectualilor”, iar în Statul actual (2021), cu „integritatea ca reper”. Volumul Pragmatismul reflexiv (2017) sfârșește cu articolul „Cum abordăm opiniile altora?”.

Faptul că am încheiat cu reflecții de etică nu ține de tradiție. De altfel, cultura română a văzut, în filosofie, mai mult teoria cunoașterii și metafizica, încât etica și filosofia vieții publice au rămas periferice. Chestiunile de etică i-au revenit literaturii, iar cele ale vieții publice, jurnalisticii.

Desigur, morala nu ține loc de politică, de acțiuni economice și sociale. Dar poate insufla acțiuni și le condiționează. Convingerea mea este că nu se pot depăși crizele actuale fără morală. Valorile morale sunt rareori întreaga soluție, dar rămân mereu parte a soluției.

Astăzi, pe lângă o serie de alte crize grave, se trăiește și o criză morală. Concretismul sau reducerea comportamentului la gesturi izolate („este băiat bun, căci mă respectă”), reducerea regulilor la ceva măsurabil („este democrație, căci votez ce vreau”), relativizarea valorilor („acolo sunt America și Germania, dar viața noastră este aici”) sau acceptarea lor după interese („guvernarea bună este a partidului meu”) s-au extins. Ele duc oamenii în ispită și societățile în crize.

Ele sunt și indicii ale intrării în societatea imoralității extinse. Aceasta este societatea în care au triumfat egoismul și funcționalismul. Au și dovedit-o diagnoze precum „epoca vidului valorilor” (Lipovetzky), „societatea cinismului” (Sloterdijk), a „minciunii” (George Șerban, Reinhardt), „a narcisismului” (Maas), a „indiferenței” (Slama).

Adaug în cele ce urmează zece indicatori ai imoralității luați din viața actuală și-i exemplific. Fiindcă literatura lumii a întrevăzut soarta moralei, evoc apoi teme etice ale marii literaturi, relevante și astăzi. În încheiere propun reclădirea eticii.

Primul indicator al imoralității este „înșelarea organizată a cetățenilor”. Exemplu este faptul că, în pandemie, așa cum a atras atenția și Apelul Vigano (2020), în unele țări, guvernele au vrut să profite restrângând libertăți și drepturi fundamentale, spre a promova politici care altfel întâlneau opoziții. Autoritățile aveau dreptul, desigur, să ia decizii într-un cadru constituțional, dar au excedat acest cadru. Mai mult, în România, în 2020, autoritățile s-au lăudat propagandistic că țara ar fi exemplu de combatere a epidemiei, în vreme ce mortalitatea era aici, proporțional, cea mai mare din Europa. În iunie 2021, aceleași autorități au proclamat „sfârșitul epidemiei”, dar, în septembrie 2021, România a înregistrat mai mulți infectați în unele zile decât toată Europa la un loc, la mortalitate ajungând între primele trei țări din lume.

Un alt exemplu este declarația „v-am adus optzeci și trei de miliarde de euro” de la Bruxelles. Știm că totul era în cadrul unui amplu program al Uniunii Europene de relansare pe direcții moderne a economiilor afectate de pandemie. Numai că nu a obținut vreo persoană acei bani și în nici o altă țară nu s-a pretins așa ceva. Banii, în parte, reveneau României din bugetul multianual, o altă parte sunt împrumuturi, iar restul sunt granturi. Deci, cu totul altfel stau lucrurile!

Al doilea indicator este „expansiunea fraudei sub convingerea că se dovedește anevoie”. Ca exemplu, nu demult, cancelarul Austriei a demisionat, după ce s-a dovedit că a finanțat o publicație pentru a-i realiza sondaje favorabile. Faptul a fost tratat pe bună dreptate ca furt, iar cine fură trebuie să plece. În câte alte locuri nu se finanțează, însă, presă, spre a o îmblânzi sau a-i obține sprijinul?

Alt exemplu se referă la Planul National de Relansare și Reziliență. Cum se știe, acesta este conceput de Uniunea Europeană în interes public, iar de el este legată cerința de a fi discutat în fiecare țară cu forțele politice și civice. În România nici măcar Parlamentul nu l-a discutat. Programul a fost deturnat pe ascuns spre clientelă. Se voia, de fapt, obținerea semnăturii Comisiei Europene pentru ca apoi să se spună că aceasta a decis folosirea resurselor. Doar că falsificarea nu este fără costuri, încât, încet, dar sigur, se ajunge ca pierderile datorate proastelor decizii să egaleze împrumutul!

Al treilea indicator este practica delațiunii”. Exemplu este atacarea de persoane care își pun ideile în dezbatere publică. S-a revenit în fapt la suspiciunea anilor cincizeci – doar că supravegherea nu o mai fac organe de urmărire penală, ci tot felul de „trimiși” prin locuri dosite. Neputând face față ideilor, aceștia denunță sau atacă pe față persoanele. Răspândirea fără precedent a sofismului „ad hominem” ( a ataca nu teza cuiva, ci persoana sa, pentru a abate atenția) este rezultatul. În locul dezbaterii publice curate, care asanează o societate, se înaintează spre împotmolire în delațiune, falsă ierarhie a valorilor și ineficiență.

Un alt exemplu este acela că, fiind incapabili de proiecte și de a duce țara înainte, decidenți ai României actuale au trecut la blamarea țării. Au făcut-o când au declarat că România actuală este „stat eșuat”. După ce au comunicat la Bruxelles că România nu este capabilă să exercite președinția rotativă a Uniunii Europene! Și după ce agită în declarații tot felul de „pericole”, începând cu „antieuropenismul”. România nu trăiește acum, har Domnului, asemenea pericole, dar decidenții le inventează, din carențe evidente.

Al patrulea indicator este malformarea stărilor de lucruri”. De pildă, se știe că democrația este dinamică și nu se menține decât cu oameni responsabili și cu democratizare. Pe de altă parte, lumea este în schimbare. Democrația liberală este provocată de variante noi, „statul de drept” are alternativă mai bună în „statul de drept democratic”, prevăzut de altfel în Constituțiile de după al Doilea Război Mondial. Noile realități și aceste provocări ar trebui prelucrate din punctul de vedere al democratizării. Unii au apucat însă toiagul stagnării și dezinformează despre realități din Grecia, Polonia, Ungaria și alte țări.

Am fost printre cei care au conectat România la resurse financiare internaționale în domeniul educației – programe, burse etc. Reușita acestei conectări și efectele benefice au fost mari. Educația din România a fost smulsă din izolare și integrată, deja la nivelul anului 2000, în sistemul internațional. Numai că, din interior, unii au înțeles că a lua banii europeni sau americani este mai important decât a crea ceva durabil aici, iar, din exterior, unii au venit să țină ore pentru bani, nu pentru dezvoltare, ba au și dezorientat minți cu un anarhism dat ca libertate.

Al cincilea indicator este abuzul în spatele scenei”. Se invocă cu aplomb „valori europene”, dar ele se încalcă pe șest. De pildă, din solidaritatea atentă la starea concretă a democrației într-o țară sau alta, din timpul lui Romano Prodi, a rămas o amintire, între timp formalismul birocratic inundând terenul. Democrația este o opțiune europeană explicită, dar au apărut, în orice caz, cum vedem în fața ochilor, autoritarisme butaforice și sterpe și un activism „paneuropean” incult și avar, ce amărăsc viața oamenilor, chiar sub stindardul fidelității față de Europa unită. Sub devize de o răutate maladivă, ca „așa vreau eu!” sau „doar noi suntem proeuropeni!”, s-a ajuns la încălcarea europenității.

Al șaselea indicator este „trădarea încrederii”. S-a creat o întinsă neîncredere în lume tocmai când este clar că nu se poate combate pandeia fără organizare, proceduri, antivirale, vaccinuri bine puse la punct. Cauza de fond este aceea că, fiind prea rari oamenii de stat, în interior sunt la decizii mai mult activiștii partidelor, în locul specialiștilor, iar internațional cooperarea este înlocuită iarăși cu mobilizări ideologice.

Exemple sunt și trădările curente din politica internă. Cazurile sunt numeroase. În 2016, se obține cea mai răsunătoare victorie electorală a unui partid dn România recentă, dar, curând, până și unii promovați în funcții de stat de către liderul formațiunii au pus umărul la trimiterea acestuia în pușcărie pentru ceva ce în alte țări se dă amendă.

Al șaptelea este „reaua credință care recurge la imprecizia termenilor”. Exemplu zdrobitor este abuzul de noțiuni. În Constituția României se spune că președintele desemnează șefii statului major al armatei, ai serviciilor secrete, ai procuraturii etc. Juridic, „desemnarea” este înțeleasă oriunde drept „consacrare prin semnătură”. Numai că „desemnarea” este luată la noi abuziv ca „selectare” sau, cel puțin, ca „punere sub condiția voinței președintelui”. Ceea ce, evident, nu era intenția legiuitorului!

Apoi, se folosesc cuvinte având o conotație stabilizată, dar se modifică după gusturi. Trebuie spus că nu este „extremist” cel care semnalează suferințe și-și asumă democrația! Se operează, de asemenea, confuz cu termenii „populism” și „conservatism”. Or, „populismul” poate fi apelul clasic la mulțime pentru o politică cinică, dar poate fi astăzi și sprijinirea voinței populației de a se bucura de decizii pricepute. „Conservatismul” nu este doar păstrarea de stări ancronice, ci și revenirea la situații mai bune pentru oameni, decât cea pe care o trăiesc.

Al optulea indicator al imoralității este asimetria în evaluări”. Un exemplu este evaluarea trecutului. Ceea ce a fost în perioada postbelică nu este idealizabil, căci libertatea persoanei a fost strivită sub „comandamente” atribuite istoriei. Nu se poate clădi durabil decât pe libertatea persoanei și luând în seamă comunitatea. Comunismul a eșuat economic, politic, civic. Anul 1990 a și deschis în Europa Centrală și Răsăriteană șansa unei societăți bazate pe drepturi și libertăți fundamentale, pluralism politic, constituționalism, diviziune a puterilor, cu toate consecințele lor. Firește, evaluarea trecutului trebuie făcută, dar nu fără a întreba cu privire la realizarea aspirațiilor ce i-au pus capăt. Mai ales că tot felul de nimeni ignoră istoria și atacă ce apucă, dar nu se uită în oglindă spre a-și vedea capacitățile, meritele și realizările.

Un alt exemplu este cel al discuției despre „penali”, care a otrăvit dezbaterea publică din România ultimului deceniu și i-a blocat dinamica printr-o chestiune rău pusă. Nimeni nu spune că cei sancționați justificat – adică de o justiție în care contează nu numai judecata instanței, ci și calea pe care s-a obținut – să fie premiați. Dar despre „penali” trebuie să se pronunțe o justiție justă, care face, așadar, dreptate – nu inși care s-au dovedit a fi mai penali decât cei pe care îi atacă.

Al nouălea indicator este „lipsa de răspundere și indiferența”. Primul exemplu al lipsei de răspundere ține de faptul că, dacă citim analiza economică făcută pe cazul ultimilor ani, ne izbește constatarea făcută de cei mai buni economiști, că nici în 2018, deci înainte de pandemie, România nu a atins producția agregată a altfel mediocrului an 1988. Cine răspunde? Unde-i răspunderea pentru descompunerea industriei în care s-a investit în perioada interbelică și în cea postbelică? Unde-i răspunderea pentru forțarea la emigrare a milioane de cetățeni? Pentru desfigurarea actuală a aplicării Constituției și subminarea a ceea ce România a agonisit instituțional după 1989?

Alt exemplu aici este preluarea de instituții și ducerea lor la performanțe scăzute. În mod firesc, odată cu o liberalizare a ocupării funcțiilor de decizie, tot mai mulți sunt tentați să-și încerce șansele. Este foarte bine că în societate tot mai mulți încearcă. Sunt însă toți aceștia forțe capabile să înoiască? Nu insist asupra veleitarilor. Problema morală apare din momentul în care insul vrea funcția dar, neavând cu ce convinge, recurge la sprijinul serviciilor secrete. Apoi, duce în jos, bineînțeles, instituția, și totul se încheie în tăcere. România s-a umplut din nou, de sus până jos, de astfel de neaveniți.

Un exemplu de indiferență tipic mi-l amintește o carte a lui Nicolae Mărgineanu (Amfiteatre și închisori, Dacia, Cluj, 1991). În condițiile arestării absurde a cunoscutului psiholog, soția sa a făcut apel la rectorul Emil Petrovici să intervină cu precizări pe lângă autorități. Acesta nu a vrut să o primească. Nu mai insist pe faptul că unii l-au și atacat pe încarcerat că ar fi „unealtă a imperialismului”. Acum, în fața atâtor abuzuri, rezoluții nedrepte și decizii eronate, ce proliferează în viața României actuale, nu ar fi oare cazul ieșirii din indiferență?

Al zecelea indicator este „evitarea șmecherească a propriei angajări”. Dau două exemple.

Atunci când politica este vinovată de situația unei țări, trebuie mers la cei care decid. Nu rezolvă nimic iluzionismul – adică să vrei schimbări stând cu brațele încrucișate. Nu rezolvă nici belferismul – a aștepta ca doar alții să lupte pentru mai bine. Nu duce nicăieri abaterea atenției de la urgențele acțiunii. Spus mai direct, atunci când se impune schimbarea, inclusiv de decidenți, persoana curată în cuget și vorbire caută căi de a contribui la schimbare. Realismul este sănătos, dar oprirea schimbării de care este nevoie sub orice pretexte, rămâne doar lichelism.

Alt exemplu ne duce cu gândul la Hegel, care a învățat oamenii să ia o realitate pe toate fețele ei – reconstituirea întregului fiind principiul său. Numai că, în practică, mulți declară că vor să ia în seamă întregul unui fenomen – de pildă, starea justiției, a economiei, a societății, dar fețele se iau în seamă după preferințe subiective. Adică arbitrar.

Cazuistica morală actuală este, desigur, mult mai bogată. Aici am dat doar o tipologie de indicatori și o sondă.

Cum s-ar putea opri măcar abuzurile? Din nefericire, conștiința religioasă sau civismul, cum vedem bine, nu le pot împiedica. Singur luat, dreptul nu le poate stăpâni – cum se speră. În plus, justiția fără morală se dovedește injustă. Asemenea cazuri nu se pot opri fără intervenții din multe locuri (legi, reguli, justiție, cultură, religie, mișcări civice), dar nici fără reguli de morală. Este nevoie de morală și de etajul ei reflexiv, care este etica. Iar în condițiile expansiunii imoralității este nevoie de o reclădire a eticii. (Din volumul Andrei Marga, Reclădirea eticii, în curs de publicare)

Andrei Marga 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22
Andrei Marga 581 Articole
Author

78 de Comentarii

  1. Este bine că punem și întrebări de morală. S-au stricat prea mult lucrurile. Bine captate carențele. Fi-vom în stare de vindecare?

  2. Rezumând , națiunea romană își trăiește drama eterna datorită subdezvoltării Limbi Romane neadaptată la termenii esențiali ai Civilizației .Mai mult , datorită subeducatiei și a neglijentei cetățenii romani sunt ușor manipulabili .
    Astfel s-a ajuns ca in România europeană – impostorii și Hoții – sa ne conducă spre ruina .
    Populația românească se afla intr-o situație critica datorită , in primul rind , Politicii de cea mai proasta condiție din ultimii cel puțin 25 ani.

  3. Refuzati cooperarea, pastrati-va mintea critica si respectul fata de voi insiva! Nu achiesati! Nu cedati ! Pastrati-va OMENIA, INTEGRITATEA SI SUVERANITATEA! TREZITI-VA! INCA ESTE TIMP!

    „Only Certain People Can See It” / DAVID ICKE

    https://www.youtube.com/watch?v=xCKmJKCVd_0

  4. In urma cu citeva zile , urmaream la “NasulTv” , un film ,in care Adreas Noack , prezenta efectele Hidroxidului de Grafen (present in toate vaxxinurile anti covid ).
    Aceasta informatie , era cunoscuta de aprox 1 an de catre absolut toate Elitele din domeniul medical si tehnic .
    In acest film , Andreas , acuza pe Cancelarul austriac Schallenberg de Prostie si Genocid , de asemenea al acuza de calcarea pe urmele lui Hitler .
    Dupa acest film , Dr. ANDREAS NOACK , a fost asasinat . A ramas in urma lui , o femeie gravida . ……..

  5. Liderii austrieci sunt apropiați ai familiei Soros. Recent, pe 8 noiembrie, fiul lui George Soros, Alexander Soros a făcut o vizită în Austria unde s-a întâlnit cu primul ministru austriac (cancelar) Alexander Schallenberg ( cred că tot evreu după nume, ca și cei din familia Soros). Probabil că nu este întâmplătoare moartea savantului Andreas Noack, după recentele sale descoperiri din vaccinuri, având în vedere aceste strânse legături.

  6. Iată un fragment din articolul:
    “Austria declară război celor nevaccinați la doar câteva zile după o vizită a lui Alexander Soros”:

    Cancelarul austriac Schallenberg a fost ultimul lider austriac care a primit călduros un membru al familiei Soros. Familiei Soros i-a plăcut întotdeauna să călătorească în Austria și să strângă mâna politicienilor de frunte ai SPÖ și ÖVP – mai ales în aceste zile, celor responsabili cu politica privind vaccinurile. Liderii austrieci sunt apropiați ai familiei Soros.

  7. Indiferent de religia pe care o aveti , va rog sa aprindeti o luminare / sa va imbracati in negru / sa tineti un moment de reculegere , pentru acest erou care a ales sa moara “in picioare” si nu “ in genunchi” , PENTRU NOI TOTI ( asa cum a ales si Stanoevici) pt care va rog sa aprideti o luminare (de asemenea ).
    Asa cum am mai scris : Satana , nu ofera decit doua posibilitati rasei umane (nascute din Dumnezeu) , sa moara “in picioare “ ori “ in genunchi” .
    Sursa : cautati pe Google “Dr. ANDREAS NOACK, chimistul austriac UCIS pentru ACEST …”

  8. CONCLUZIA ( ca si solutia) finala:
    Nefiind capabili sa duca tara inainte, decidentii post 1989 ai Romaniei o duc cu mari succesuri inapoi de 31 de ani. Si inca mai au de lucru ptr infaptuirea acestei mari realizari a epocii de aur capitaliste.
    Macar au ajuns si ei la concluzia evidenta si ptr curci, ca Romania este un STAT ESUAT. Ptr prima oara au fost si ei cinstiti intr-o declaratie.

  9. Păi, evident doar patriotismul nu te salvează,. Trebuie să fii educat și harnic, un ministru al educației ar fi cazul s-o știe,.La școală să inveți prima dată să fii ordonat și disciplinat, nu ”libertăți”. Cu apă sfințită ortodoxă și minciuna că rahatu miroase frumos,. nu vei ajunge departe,..Iar ciumatului cu ”breaking news” ar trebui să-i trag ceva palme să-și revină, să nu mai zică prosti auzite de la alții proști..

  10. Ați dat, d-le profesor, 10 exemple ale imoralității decidenților. Poate or mai fi și altele, nu știu.
    Totuși, înainte de a analiza ”imoralitatea” lor, nu credeți că ar trebui analizată ”imoralitatea” noastră? Fiecare indicator menționat de dvs., se aplică, punctual și/sau general, tuturor decidenților noștri. Doar că ei nu au ajuns acolo, venind din cosmos. Au fost aleși și REaleși, de NOI.
    Dacă vom continua să analizăm și să criticăm imoralitatea și prostia decidenților, fără a ”ne uita în oglindă”, nimic nu se va schimba. Un bordel nu poate fi condus de o virgină și nici un popor deștept, de un prost.
    Pentru situatia actuală noi suntem cauza dar, tot noi, suntem și soluția. Totul e să găsim omul să o pună în practică.

  11. Măă, ”breaking news” cine te-a informat prostii, de te-ai speriat in așa hal ?? Iar un fost ministru al EDUCAȚIEI, ar trebui să știe, că prin patriotismul deșănțat nu rezolvi nimic,.. Ai nevoie de educație, unde să inveți ordine și disciplină, nu ”drepturi”,.Să uiți de ortodoxie și să fii poate curios, autodidact la ceva..Altfel cu vorbe mărețe de români și romania și că rahatu miroase frumos,și totul se vindecă cu apa sfințită,. uite unde ai ajuns,. și incă nu e finișul..

  12. Domnule profesor, ati avut diferite functii dupa 1990 si nu ati facut nimic din ceea ce propovaduiti ca filosof.

  13. Sa nu uitam NICIODATA ca POLITICA este DOAR o COMPONENTA a „celei mai vechi indeletniciri umane” … PROST ITUTIA !!!
    Are „cea mai veche indeletnicire umana” vreo „cazuistica morala” ???
    Nu a AVUT … nu ARE … si nu VA AVEA … NICIODATA !!!
    Acesta CONSTITUIE cel mai „simplu raspuns” al UMANITATII !!!

  14. Ar trebui să te informezi înainte de a vorbi, Safe. Așa, din plop, se poate spune că și Safe este tri sau patruped. Citește cărțile Anii reformei 1996-2000 (2002); Reforma universității clujene (2014), România în lumea în schimbare (2013); Sincronizarea culturii române (2014) – măcar astea, și ai toate informațiile ca să poți evalua la obiect. Sunt înregistrări ale tuturor deciziilor domnului profesor în funcții publice.

  15. Societatea românească trăieşte, în continuare,sub spectrul fantomei Comunismului mort,dar neîngropat.Delatiunea/turnatoria se face astazi democratic, aşa cum se vede zilnic in media si pe ecranele televizoarelor, care etalează toată panoplia genului de „bârfă la gard” Chiar sunt imaginate legi care încearcă sa readucă delaţiunea în stralucirea Epocii de Aur, adică să o re-instituţionalizeze!…
    Revoluţia de opereta din 1989 ne-a eliberat. Acum putem turna oriunde şi oricui, nu numai la Securitate.Acesta este şi sfârşitul delaţiunii: în zilele noastre, când nici reclamaţiile semnate nu mai sunt luate în serios chiar cu documentaţii, note de fundamentare şi recomandări, delaţiunea are aceeaşi putere ca o găleată cu apă turnată în Deşertul Sahara.
    Acum turnătoria a (re)devenit o activitate pozitivă, din punct de vedere social.

    Mai mult decât atât, dosarele făcute publice de CNAS demonstrează că delaţiunea se practica pe scară amplă chiar în familie. Soţi şi soţii care „dădeau cu subsemnatul” despre activităţile consorţilor lor, fii şi fiice care îşi făceau temele de casă raportând ce fac părinţii, prieteni care îşi vindeau colegii.

    Această înclinaţie malignă o întâlnim de la scriitori la politicieni, de la oamenii de afaceri la universitari.;constatăm cu îndreptăţită stupoare că delatorul modern s-a adaptat vremurilor mai mult ca niciodată; noilor mijloace de comunicare, noilor abordări, noilor pretenţii ale liderilor poolitici si de opinie.
    Plăcerea strămoşeşeasca a „datului în gât”, este relevant că vinderea cuiva prin cuvinte, datul din gură pentru a face rău altuia. este minimalizată.
    Turnătorul/delatorul este papiţoiul, cel care scapă din papiţ nişte lucruri,NU fara un interes!

  16. Sunteți în proiectul sponsorizat de granturile norvegiene? Că începe să se vadă începutul ultimei etape, probabil sunteți printre cei mai buni! Sunteți la zi cu „livrabilele”. Nu doar dumneavoastră, stați liniștit.

  17. @fekete: Norvegia a dat României granturi pentru așa ceva! Proiectul este la mijlocul implementării, oamenii văd că au început să livreze public acum. Ce e atât de greu de căutat după „etică, morală” și ce înseamnă pentru ei ce trebuie să devenim noi?
    Ceaușescu și pcr au fost mici copii a ce vor ei să „implementeze”.

  18. Din categoria: „mai bine Doru decat grija” !

    Prost-itutia, ca orice bagat in/scos din gura, trece prin stomac, deci orice angajament impotriva tarii tale pe o solda se justifica (medical) atunci cand esti doctorand intr-o tara straina si este injositor pentru tine, fost membru CC al UTC, sa servesti ca chelner/cuafeza. Dar luxul asta, ca orice lux, se plateste la un moment dat, chiar si cand Soarele a trecut pe partea intunericului etern si tu te pregatesti de campania 2024. Cam la asta se justifica toata morala unui fabulist.

  19. @55kg: mtm,puisor!
    ia luati de aici:”Finanțare norvegiană de 200.000 de euro pentru Muzeul homosexualității din România, proiect în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și cu Muzeul de Artă”
    (presa 7 feb.2020)
    Despre Granturile SEE 2014-2021

    „Granturile SSE si Norvegiene reprezintă contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Europa și pentru consolidarea relațiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene, conform versiunii oficiale. De mult ori, însă, aceste granturi au finanțat propaganda homosexualității, precum și organizații radicale ale minorităților”
    Sa mai ziceti ce noroc a dat peste noi,cu panaramele astea, mai ales cu poponarul din Lichtenstein care l-a ucis pe Arturica Carpatinu,Ursul Erou al Romanilor
    Sa speram ca muzeul ala nu va vedea ziua niciodata ca si altul,tot pe profil antiromanesc

  20. Toate țările care au ieșit din comunism s-au normalizat luînd prezentul în brațe. Nicăieri nu s-a stat cu fața la trecut, cum mai stau la noi mulți, ci cu fața la viitor.Unii îi tot dau cu trecutul, ei fiind mai slabi profesional, civic, oral decât cei din trecut, pe care-i arată cu degetul. Ei sunt ca în anii cincizeci – cînd se acuza regimull burghezo -moșieresc. Acum, cu acești diversioniști, este la fel, doar semnul s-a schimbat. Ar fi de văzut ce este în realitatea de acum. Comunismul a murit acum peste trei decenii. Comuniștii nu au condus de atunci. Realitatea este tristă, dar creatorii ei sunt alții. Sunt cei de azi. De aici trebuie plecat. De aici pleacă oameni normali și morali.

  21. Exact: înțeleg dacă etica și morala îi împing înainte dar, din păcate e pe mulți bani. E ca în orice contract, ceva jos acolo cu litere mici și steluțe.
    De citit.
    Se vede foarte rău că e un livrabil. Că-l ve-ti face și carte…

  22. Dacă nu citim atunci degeaba ne străduim și este absurd să vorbim, 55Kg! Ce Norvegia? Prostii! Prostia nu ți se scuză prin faptul că nu citești și nu ai idei! Doar se scrie și în acest articol, la încheiere, că este vorba de o tentativă de reclădire în Etică, care ține, cum autorul a mai spus, în acest ziar,de o sistematizare mai cuprinzătoare.

  23. @fekete: eu îți dădeam dreptate, doar vă îndemnam să căutați singuri de unde vine și ce înseamnă „etica și morala”.
    Să înțeleg că m-ai înjurat că știu?

  24. „Iubesc tradarea si il urasc pe tradator !” De asta este Caragiale geniu si asta e chelner.

  25. @fekete: m-am lămurit, ce am postat la 12:43 era întrebare/comentariu pentru autorul articolului Andrei Marga!
    Eu comentez la articol.
    Că s-au aliniat așa comentariile …și ați confirmat ce spuneam înainte. Mulțumesc.

  26. „Eu comentez la articol.”

    Tu comentezi obiectul (articolul), nu subiectul (morala unui imoral = obraznicie). Nu stiu cum reusesti asta, cred ca te minti.

  27. @A.P: ce înseamnă „o sistematizare mai cuprinzătoare”?!
    Ca idee, pentru ideea ta, hai să mai și producem ceva, turnătorii de rit nou ne mai lipseau că în rest le avem pe toate…
    Ați copiat niște idei, le îmbrăcați în citate savante, fără a avea nimic a spune. Atât.

  28. @55kg :dimpotriva,ti-am multumit cu recunostinta!Am citit despre granturile norvegiene si m-am lamurit, intotdeauna exista un interes, nimic nu pica din cer!
    Machiavelli a înţeles primul şi a predicat comportamentul unui principe realist şi pragmatic, care trece peste orice principii etice si morale,dacă respectarea acestora nu este în beneficiul statului
    El spune :”„Orice stat piere dacă nu trăieşte în concordanţă cu vremea sa”Si numai de etica si moralitate nu au parte tarile lumii in ziua de azi din partea tarilor care dicteaza!

  29. Mergi mai departe, citește, pricepe și vezi cine sunt cei care-ți cer așa ceva și pentru ce!
    Nimic nu este pe gratis. Asta este viața, dar hai să nu o mai rumegăm cum ne-o spun alții. E a noastră, nu a lor.

  30. Myseby, bati campii tata.
    Limba romana este o limba foarte veche , are cuvinte atestate in limba sanskrita o limba sfanta de acum 8 mii ani, in care au fost scrise VEDELE adica CUNOASTEREA.
    Uncuvant este APA in romana…APA in sanscrita, SARE in romana …SARA in sanscrita, SOARE in romana…SURIA in sanscrita, SARPE in romana…SARPA in sanscrita…etc. si multe altele.
    Dar si in limba Latina sunt destule cuvinte, latinii fiind originari din campua Panoniei, vecini cu Daco Getii, si Ilirii.
    Cum am supravietuit atatea mii de ani o sa supravetuim si de acum inainte.
    Dar nu te increde in omul span si cel cu parul rosh.

  31. Da, Domnule Marga, suntem un stat eșuat pentru că ați avut grijă să eșuați generații de 30 de ani prin educația pe care nu le-ați dat-o! Nu ați înțeles ce ni se pregătește, ori acum să vii să ne faci proști și analfabeți pe noi acum, după 30 de ani de educație și reforma Marga să …
    Adică asta a fost marea reforma: biotera, herculane, doctori în nimic, snspa, ce v-a trecut prin cap ați inventat-toate de utilitate publică cu ONG -ul în back!
    Pe banii noștri vă faceți că faceți educație!
    Da, spre marea surpriză a dumneavoastră, oamenii citesc. Și nu sunt analfabeții educați de dumneavoastră „în reforma”.
    Sincer, dacă nu vă tot promovați pe aici, habar nu aveam cine sunteți și ce ați făcut bun pentru cineva vreodată.
    Da’ e bine, învățăm și cât de prost te poate învăța o „elită”.

  32. Și încă ceva, nu pui „copy paste” din carte, mă doare ochii ?.
    Ne mai educăm?!

  33. Ieftin, camarad 55 kg. Bănuiesc că ești subdezvoltat. La minte oricum! Păi dacă te bagi în discuție despre un domeniu, se bănuie că ai o idee. La tine, degeaba. Cuprinzătoare este cuprinzătoare – adică, în acest caz, curat filosofică. Știi ce este aia? Te ajut, dacă trebe. Nici un om pe lume nu știe totul. Dar învață.

  34. „Cladirea eticii” nu se poate face decat prin EDUCATIE ! Cetatenii actuali nu mai pot fi schimbati (decat prin sanctiuni si amenzi grele,impozite directionate – cu risc electoral). Este insa nevoie de educarea generatiilor viitoare. Asta se poate face prin SISTEMUL DE EDUCATIE SI INVATAMANT. De la gradinita pana la liceu !Pentru asta trebuiesc profesori si iar profesori.Buni , dedicati! Pentru ca interventiile dumneavoastra sa detina si CONCRETETE nu numai enunturi dintr-un turn de fildes PROPUNETI si cereti domnule Marga reinfiintarea liceelor pedagogice si institutelor pedagogice pentru ca tinerii care intra in acest sistem sa stie pentru ce se dedica……Argumentarea reinfiintarii institutelor pedagogice este stufoasa insa sunt sigur ca stiti despre ce este vorba. FACETI CEVA nu doar critica surda !

  35. @A.P: nu sunt și nici n-am vreodată camarazi! Eu nu am idei, eu produc! S-ar putea să mănânci zi de zi din ce îmi iese din minte și apoi din mână.
    Dar, te invit să mănânci idei. De pâine…nu știu, întreabă proștii fără idei.?

  36. „Cetatenii actuali nu mai pot fi schimbati …”

    Interesant, omul nou, la cine am mai auzit asta ? Comunistii (PCR) si neocomunistii (USRI) nu mai au loc de omul vechi, invatat, educat, cu toate tiglele pe casa, vor omul digitalizat, eventual virtual, sa nu coste. Daca nu merge altfel, dati un power-on reset, ca tot Bilica v-a invatat asta !

    Ptr. prostul suparat pe istorie > daca ati fi castigat razboiul, scriati voi istoria si culegatorul de citate din wc-urile naziste era erou national, asa ia castane zilnic in scafarlia goala, ca balerinele.

  37. Bă 55 K., bine zice cineva că ai probleme de dezvoltare. Aici se discută chestiuni de morală și etică. Citește articolul, nene! Ce are domnul Marga cu educația ta, este neclar. Dacă ești prost, este performanță personală. Unii dintre elevii săi sunt somități în lume. Reforma Marga a fost singura serioasă. Vezi opinia celor care se pricep – diN țară și de afară. Dacă inși ca tine au distrus-o, e treaba voastră. Nu la orice minte o reformă dă rezultate. De precizat: dl. Marga a vorbit de prostocrație. Cred că ești doar prostofil.

  38. @A.P: eu produc! Ce să mă înveți tu? Cum se crește grâul, pâinea: umilința de la voi ap, itm, anaf, dsv și toate minunile inventate de voi pentru a putea face o pâine!
    Nu, nu suntem camarazii vostrii!

  39. Unul dintre cele mai bune și la obiect articole ce vine mănușă actualei situații din Lume, dar mai ales din România .
    Dovada ? Nai ales la comentariile unor tronglodați în datoriile față de cei care le asigură mizera existență …
    „În câte alte locuri nu se finanțează, însă, presă, spre a o îmblânzi sau a-i obține sprijinul?”
    Numai la noi s-au dat 400 milioane de euro massmedia pentru susținerea Plandemiei cu toate urmările ei criminale și nu numai din cauza virusului, ci mai ales a injectării în masă. De fapt nu acolo, sau la chiuvetă, ci în brațe și nu-i totuna .
    „După ce au comunicat la Bruxelles că România nu este capabilă să exercite președinția rotativă a Uniunii Europene! Și după ce agită în declarații tot felul de „pericole”, începând cu „antieuropenismul”.”
    Iar mult hulita Dăncilă a demonstrat că se poate !
    „reaua credință care recurge la imprecizia termenilor”. Exemplu zdrobitor este abuzul de noțiuni. În Constituția României se spune că președintele desemnează șefii statului major al armatei, ai serviciilor secrete, ai procuraturii etc. Juridic, „desemnarea” este înțeleasă oriunde drept „consacrare prin semnătură”. Numai că „desemnarea” este luată la noi abuziv ca „selectare” sau, cel puțin, ca „punere sub condiția voinței președintelui”. Ceea ce, evident, nu era intenția legiuitorului!”
    Mai grav este că „legiuitorul” se face că nu vede abuzurile !

  40. II –
    ”Firește, evaluarea trecutului trebuie făcută, dar nu fără a întreba cu privire la realizarea aspirațiilor ce i-au pus capăt. Mai ales că tot felul de nimeni ignoră istoria și atacă ce apucă, dar nu se uită în oglindă spre a-și vedea capacitățile, meritele și realizările.”
    Mda ! Dar se uită că și Istoria, mai nou și Literatura , ne este (re)scrisă și răstălmăcită de alții….
    Cât despre Religie și Morală , luate ca întreg , dar mai ales de interacțiunea dintre ele aproape că nu se vorbește.
    P.S. Felul în care a fost redus la tăcere fostul cancelar austriac Kurtz pentru a-l instala pe omul lui Soroș demonstrează și decăderea morală a acestui popor care asistă nepăsător ,la fel ca noi , la o nouă sclavizare modernă .

  41. Splendid!!!! Dar numai atât. Morala este reală și în aparență benefică doar atunci și numai atunci când, unul privește către altul. Cel ce se privește pe sine, de regulă, nu știe ce este iar dacă știe, nu are nevoie de ea ori nu ii poate urma legile. Cel mai apropiat exemplu este religia. Cine este dispus să accepte truda, opreliștile, rigorile, dificultățile , canoanele unei vieți religioase când atât de dulci sunt încălcările lor? Vorbiți despre morală dar cu siguranță nu puteți accepta faptul că nu aveți „căderea morală” pentru a o face iar acest mare adevăr vă așează în situația de a fi pe bună dreptare atacat din multe direcții. Nu știu dacă mă credeți dar nu am citit încă celelalte comentarii. Am totuși convingerea că ceea ce am scris este perfect adevărat.
    Morala nu mai există de multe secole în viața oamenilor, Domnule Marga. Probabil că mulți dintre noi se întreabă dacă a existat vreodată cu adevărat sau dacă nu a fost un ideal oarecare. Pentru toți cei care au îndoieli, există dovezi că morala a existat așa cum există dovezi că nu mai există. Din păcate, nu se reface prin alegeri. Din acest motiv nu mai este înțeleasă ca având o valoare absolută, infinită sau de necontestat. Poate nici măcar una oarecare. Prin urmare, nu mai este nici cultivată. De ce ?
    Nu se subvenționează prin penerere.

  42. @@ MYSEBY … HI HI HO:aveti dreptate,limba romana vorbita concomitent cu greaca,cu latina,cu iberica,este compatibila cu limbile popoarelor din prima si a doua linie a Mediteranei si mosteneste sansrtia,limba matca
    1.Dusman,are exact acelasi inteles in sanskrita,vezi filme si un serial cu acelasi nume produse la Boolywood DEX-ul ne invata ca vine din bulgara sau din turca:))
    2.’Boier/boer’ (proprietar de terenuri)are exact acelasi inteles in olandeza/africaaner
    amintiti-va razboaiele colonialistilor englezi Boer Wars DEX spune ca vine din slava:))
    3.’Mult’,era utilizat in franceza cu exact acelasi inteles din romana,pana a fost inlocuit cu ‘beaucoup’ pe la 1600
    4.Rau in Franta L’Olt de aceiasi factura (debit mediu,km)cu Oltul nostru si cu radacina in anticul Alutus
    In Franta e fortata denumirea de Lot,sa ii se piarda urma:))
    5.Comisia de doctori numita de Traian sa verifice starea de sanatate a dacilor luati prizonieri,(ondusa de medicul imparatului,Criton) vorbea cu prizonierii daci fara translator:))(marturia medicului imparatului Traian )

    Noi astazi,cel putin in privinta Istoriei Antice invatam dupa istorii falsificate (cititi despre Jean Hardouin si cum a fost falsificata Istoria Europei,la ordinul bisericii catolice si al altora)

  43. Domnule Marga,
    „Diagnosticele” dvs. privind starea Romaniei le pun si oameni simpli ai acestei tari, e drept, fara citate din … Habermas etc !
    In mod sigur, imoralitatea societatii noastre de azi, ajunsa la faza de plaga, nu se va „vindeca”, … peste noapte, prin articole si constatari generale sau comentarii, asa cum o fac, ca si mine, alti 20 – 30 de scribi marunti.
    Ati abordat, insa, „racile-probleme”, care pot fi corectate, sanctionate, rezolvate etc, dar si pe acele teme ati ramas la generalitati.
    Stiu ca ma vor apostrofa-plezni-jigni, multi postaci, care, ca si dvs, se opresc la … diagnostic, fara a prescrie vreun tratament concret.
    Intreb si azi : CE-I DE FACUT, CONCRET, SPRE A STOPA MACAR, „PRABUSIREA” ECONOMICA, SOCIALA, MORALA A ACESTEI TARI ?

  44. @MYSEBI are dreptate. La ce te poti astepta de la o natie la care educatia majoritara de baza este educatia manelelor?

  45. @Demostene: ce somități produse domnul Marga pentru România, care sunt somitățile care fac și produc ceva pentru România?
    Hai, un nume.
    Și nu mi te mai adresa mie, asta am învățat de la elită.

  46. Săgetător, ai mai zis-o. Dacă nu cumva vrei să te afli în treabă punînd întrebări retorice, îți spun să citești volumele Justiția și valorile (2020) și Statul actual (2021) ale domnului profesor și ai răspunsul. Simplu: nu există soluții practice la ce întrebi fără democratizare și fără ca fiecare să ceară democratizare și multe altele. Domnul Marga este un teoretician veritabil, care realizează trei parametri. Știe faptele, căci pleacă mereu de la ele, cum se vede și în articolul Cazuistică morală. Știe teoria, dar și implicațiile pentru a acționa. Dispune de cultura teoretică cea mai largă, fiind profesor calificat de filosofie contemporană.

  47. Domnule filosof,
    Dvs. nu intelegeti notiuniLe CONCRET – GENERAL !
    EU SUNT SATUL DE …TEORIE !
    Raspundeti, concret, la intrebarile mele :
    CE S-A SCHIMBAT IN BINE IN ROMANIA CA URMARE A VOLUMELOR SI ARTICOLELOR PUBLICATE DE DL MARGA ?
    CE SCHIMBARI A ADUS DECLARATIA DE LA BUCURESTI SEMNATA SI DE DANSUL ACUM DOUA LUNI ?
    Tara are nevoie de oameni si actiuni concrete pentru iesirea din marasm.
    De 30 de ani, cei care ne-au adus la saracie / ramanerea pe ultimul loc in Europa la nenumarate capitole / emigratie in masa / coruptie generalizata etc, ISI VAD PERFECT DE INTERESELE LOR SI N-AU DAT NICI „DOI BANI” PE CULTURA DVS. TEORETICA CEA MAI LARGA !
    Au stiut sa adopte legile de care aveau nevoie / sa privatizeze si sa retrocedeze proprietati dupa bunul lor plac / sa cheltuiasca fonduri publice uriase fara sa stim pe ce etc etc
    Toate astea s-au intamplat pentru ca poporul era preocupat de … teorie.

  48. Bai ASISTENTU P. , destept esti . Nici prof. de filo . Marga nu stie ce e in capul lui , mai bine decit stii tu ! Cum poti fi atit de penibil ?

  49. Un articol se comentează pentru ce spune. Nimeni pe lume nu poate spune, într-un articol, infinit de mult. La Comentarii cu atît mai puțin. Oricum, mai trebuie și citit băieți! Tot ceea ce pretindeți voi este demult spus în articole din acest ziar și în cărți. Dacă nu se pune mîna pe carte, degeaba. La citit, băieți! Și mai trebuie și gîndit – gîndit subiectul, că, așa, să te legi de un om sau altul, în loc să discuți ce comunică, nu este deloc matur.

  50. Tuasu Asistent al Paulei, tu sa dai sfaturi cui te plateste, noi putem doar sa ti-o dam cu capac, stii bine asta.

  51. Daca taceai … filozof ramaneai !
    Iesi pe strazi-in piete-la tara, oriunde, si vei intalni jdemii de „filozofi” capabili sa insire „indicatori” de … imoralitate.
    Desteptule, care pleznesti … de citit : RASPUNDE LA INTREBARI, NU BATE CAMPII !

  52. Datoria unui autor este să caute adevăruri și să le exprime. Ceea ce a exprimat articolul de față și alte articole, precum și cărțile autorului, sunt adevăruri. Nici chiar diversioniștii de serviciu nu au putut infirma o vorbă, decum o frază, din articole și cărți. Ce au schimbat aceste adevăruri? Sunt trei răspunsuri legate: a) Compară ce era înainte și ce este după. Ia diagnoza situației din România și vezi că s-a schimbat după intervenția autorului. Exemple sunt numeoase, de alte schimbări. b)schimbarea depinde nu doar de adevărurile exprimate, ci și de mulți oameni. Nu autorul sau cei care semnează în ziarul acesta sunt cei care guvernează. c) sunt inși pe care nici un adevăr nu-i schimbă. Cum spunea Schiller – prostia suficientă uneori nici Dumnezeu nu o poate schimba.

  53. „Datoria unui autor este …” sa dea note informative ? „Datoria unui autor este …” sa se inroleze in solda unei puteri straine ? Iubesc tradarea/turnatoria, dar il urasc pe tradator/turnator ! Altfel, vad ca umbli cu Inexistentul la tine, sa nu trazneasca, hahaha.

  54. Citez, din mesajul tau :
    a) Compară ce era înainte și ce este după. Ia diagnoza situației din România și vezi că s-a schimbat după intervenția autorului. Exemple sunt numeoase, de alte schimbări.

    Cam imbarligata scrierea dvs., dar sunt gata de dialog.
    Taman asta l-am intrebat si pe dl Asistent P. ! (tu esti si … asta ?)
    CE S-A SCHIMBAT IN BINE IN ROMANIA CA URMARE A VOLUMELOR SI ARTICOLELOR PUBLICATE DE DL MARGA ?
    CE SCHIMBARI A ADUS DECLARATIA DE LA BUCURESTI SEMNATA SI DE DANSUL ACUM DOUA LUNI
    Da-ne lista „numeroaselor” schimbari in bine datorate operei dlui. Marga !
    – a scazut coruptia ?
    – s-a imbunatatit educatia ?
    – au crescut moralitatea si competenta alesilor neamului ?
    – a crescut nivelul de trai si s-au reintors in tara milioanele de napastuiti ai soartei plecati in pribegie ?
    – au aparut conducatori luminati si cu dragoste de tara ?
    – ne-am redobandit bogatiile nationale ?
    – a scazut datoria externa ?
    etc etc
    Raspunsuri la alegere …
    Te rog, insa, nu palavre ! CONCRET !

  55. @@Cititor constant Acest articol este ca un asa zis sandwich cu jambon dar din care lipseste jambonul. Painea si untul sau sunt biologice insa in loc de jambom avem glosa cat cuprinde. Andrei Marga este un mare glosator si asta ii ocupa enorm de mult timp.
    Odata nu ne-ar fi explicat de ce US Bigpharma, Kill Bill Gates of Hell, Fauci Inc. + OMS = LOVE. Mioriticii universitari se aliniaza. Sa fie si el doar o caramida universitara a guvernantei mondiale?
    Avocatul Robert Kennedy jr. a publicat recent cartea The Real Anthony Fauci: Bill Gates, Big Pharma, and the Global War on Democracy and Public Health. Aici aveti interviul luat acestui om pe cat de inteligent pe atat de curajos. Luati exemplu tov. Andrei Marga: http://edwardcurtin.com/robert-kennedy-interviewed-by-tucker-carlson/

  56. Vă rog corectați cu ce este scris în paranteze: Rezumând , națiunea romană (română) își trăiește drama eterna datorită subdezvoltării Limbi (limbii) Romane (române) neadaptată la termenii esențiali ai Civilizației .Mai mult , datorită subeducatiei și a neglijentei cetățenii romani sunt ușor manipulabili . Mă opresc aici. Vă mai rog, citiți în limba română și apoi scrieți!!!!!!!!!!!!!!! Mulțumesc.

  57. Analfabeti impardonabili,cititi si,poate ramane ceva zgura de cunoastere pe cortex.Ati inteles ceva din articol?Aveti obligatia MORALA de a raspunde celor care nu pot intelege,farama de adevar care s-a ratacit printre neuronii inabusiti de …propria minciuna.

  58. Da, Ion Anapoda are dreptate, au ajuns la un computer și la subsoluri analfabeți inpardonabili, cărora nu le rămîne pe cortex ceva, căci cortextul este puțin. Nu au nimic de spus la articol, dar se vîră și ei. Serviciu la Noua Securitate, cum zice domnul Nistorescu, nu este glumă! Noroc că se vede în tot ce fac. Uită că pun plăci demult putrede, dar asta le este nivelul. Mă băieți rătăciți – doar nu conduc universitarii big pharma. Nu ei au adus țara în halul actual, ci oamnenii voștri. Cu șmecheriile verbale de doi lei nu salvați nimic, doar că vă arătați iarăși originea și josnicia. Peste orice, mai aveți timp de citit? Că de mințit, cum se vede, berechet și mințiți la fiecare pas!

  59. Secole vor trece pana ce vor putea fi descifrate inteleptciunile lu’ Ion … Alandala

  60. ” …au ajuns la un computer și la subsoluri analfabeți inpardonabili… ”

    impardonabil, l-ai remarcat pe primul …

  61. „Unul dintre sociologii de referință ai erei postbelice, Niklas Luhmann, estima în anii nouăzeci că are loc o „dezmoralizare (Entmoralisierung)” a societății. Oamenii ar lua decizii mai mult din interes, din calcul de adaptare, decât din considerente morale. Ar trebui să ne obișnuim cu o lume de funcții împietrite, în care morala este doar ornament.”

    D_le Marga oare de ce gandesc oamenii cum gandesc
    de ce un harap nascut in cea mai fanatica familie musulmana vrea sa jertfeasca eretici pentru „credinta lui” dac-o vede „insultata”
    ?
    de ce un crestin nascut in cea mai fanatica familie crestina voia in trecutul UITAT sa arda INCHIZITORIAL eretici pentru „credinta lui” dac-o vedea „insultata”
    ?

    OMUL d-le Marag e acelasi in toate cazurile posibile … omul e masura universului (cu el si prin ca oameni sunte constienti ca existam … CONSTIENT !)

    Atuncu ce-i altfel intre oameni ? …de sunt otuti diferiti ?

    (un raspuns relaxat si calm de la unul cu IQ>145 🙂
    ______________

  62. Pentru ca EDUCATIA … d-le Marga !

    Educatia… prin „cei 7 ani de-acasa” (adica traditia national-locala supta involuntar-MAIMUTARESC-PAPAGALICESC de la FAMILIE SI MEDIUL socio-cultural-economic in care cineva-i nascut …

    Educatia… scolara prin ce vrea „STATUL” sa scoata din copii unei natiuni … elaborand programe scolare (vezi istoria evreilor si la ce le e buna asta romanilor ; par exmple !) …programe scolare in care nu li se explica copiilor (viitori adulti ai natziei) cum functioneaza [macro-]economia, lumea, idelologiile, politica, psihologia, PSIHOLOGIA MASSELOR …etc

    Intelegeti D-le Marga ?

    Avem poporul pe care TRADITIA SPECIFIC ROMANESCA + educatia OBLIGATORIE in scoli … ni-l formeaza !

    E asa de greu de vazut de ce suntem cum suntem ? Imaginati-va ca toti copii Romaniei … „inca TABULA RASA” … ar fi crescuti de TALIBANI … ar fi ei altfel decat crescuti de ortodocsi , catolici, evrei sau comunisti ?
    Daca da … NU E CLAR ca doar printr-o EDUCATIE (=manipulare consistenta in timp) cum o vrem scoatem un popor cum il vrem ?

    😀

  63. Multi nu inteleg …din cauza …sofismelor SCOLASTICE (alea pentru care DOMNULE MARGA sa inventat de un calugar medieval BRICIUL … BRICIUL LUI OCCAM …opera dumnevoastra „stiintifica” (daca filosofia, dupa NIETZSCHEmai poate fi numita stiinta si nu literatura )
    tratata cu BRCIUL asta al calugarului AGNOSTIC OCCAM
    v-ar ar fi de doar 2,5 pagini
    UMPLUTURI trecatoare, moda, mofturi … neadevaruri !

    Complexitatea trebuie simplificata D-le Marga …asta-i rolul intelectului activ
    cine complica complexitatea e un idiot !

    SCURT !

    De ce sunt romanii dupa ce ca sunt animale din specia HOMO sapiens …romani ?
    pentru ca au dresura (modern aka EDUCATIA) specifica romanismului …daca vrei ca romanii sa fie altfel
    trebui sa le modifici cu rabdare … in timp … „fenomenul” care-i modeleaza ce devin = „romani”

    E greu … pentru ca „cei 7 ani de acasa” (dresura fundamentalla pentru ca EMOTIONALA ! a unei natii)… sunt cum sunt deja MATURII, adultii Romaniei … si … educatia scolara desi e informational mai complexa … n-are baza EMOTIONALA a celor
    „7 ani de-acasa”

    Deci ce trebuie sa schimbam … ce scoala obligatorie nu poate schimba ?
    Trebuie schimbata incarcatura EMOTIONALA 😉 a „celor 7 ani de-acasa” … modificand IN BINE SAU IN RAU …
    FAMILIA UMANA

    Nu asta se incearca mondial acum … in ipoteza OMULUI NOU ? 😀

    (de la unul cu real IQ>145)

    😉

  64. @nicu
    esti singurul care pricepe !

    RESPECT … man ! Fara a deveni ACTIV in cautarea OPTIMULUI a ceea ce vrei sa devi … nu stagnezi, RETROGRADEZI ! :* 🙂

    :*

  65. INTREB

    –Deci avem poporul NU cum ni-l educa scoala OBLIGATORIE (isteata insa fara emotia familiala 😉 )

    ci cum ni-l creste romanii adulti bucata cu bucata fiecare in familia lui … prin MORALA lui si EXEMPLELE lui ?


    E cumva viabila
    speranta ca Romania sa se schimbe dintrodata, fara efort, prin pesmeti deja muieti … fara ceva gradual pe ZECI( da ZECI!) de GENERATII ?

  66. „au ajuns la un computer și la subsoluri analfabeți inpardonabili”

    Stiti cine a scris asta ? Culmea, Flavius, impardonabil !

  67. @mishteaux „Complexitatea trebuie simplificata D-le Marga …asta-i rolul intelectului activ
    cine complica complexitatea e un idiot !” Corect! Insa cum scria cineva : „In viata trebuie sa minti sau sa mori. Eu n-am vrut sa mor.” Ei, uite ca Robert Kennedy jr. totusi indrazneste sa arate adevarul. Este drept ca este un „exercitiu la trapez” fara plasa de siguranta sub el. Tovarasul Andrei Marga, indiferent de zeitgeist, si-a facut intotdeauna „exercitiul la trapez” la…sol…

  68. Totuși, băiețași de mingi, nu izbutiți să citiți și să cugetați. Așa, cai verzi pe pereți, care confundă ceea ce se scrie prin materiale fără legătură, este simplu. Incultură dată ca mozaic. Dacă tot spuneți că citiți în stele, nu ar fi de învățat și organizarea minții? Paranoia și schizofrenia ce se văd bine mai sus sunt demne de compasiune.

  69. @Mira Continua sa dai lectii paternaliste ( represiunea psihiatrica se practica iepoca de aur…) caci toti te credem. Dar vezi, ca ti se cam vede firul barbii de sub masca pseudonimului…Minima moralia.

  70. @Ziua de dupa

    „Das Ganze ist das Unwahre” … 😉

    ___
    (de la unul cu un real IQ>145 😀 !)

  71. HAHAHA … i se vede firul barbii …

    „Barba facit philosophia ?”

    L-ai devoalat … 😛

    :*

  72. Într-adevăr, pînă la minima moralia trebuie trecut pe la minima psihiatria!

  73. @Mira … l-ai citit pe Adorno …sti ca-n Minima Moralian spune ca (nu doar) evreii in ce-i 7 ani de-acasa isi insusesc evreismul ca …specific etnic-MORAL 🙂 ?

    Sti ce-a vrut sa-ti spuna @Ziua … ?

    (de la unul care desi mereu potent 😐 face mishteaux are totusi un real IQ>145 )

    🙂

  74. Șeful Comisiei Permanente de Vaccinare din Germania – STIKO, Thomas Mertens, a declarat joi că nu și-ar vaccina în prezent copilul de șapte ani pentru că „nu există date” privind toleranța vaccinului la grupul de copii de la 5 la 11 ani, informează SWR.

    „Nu mi-aș vaccina copilul împotriva Covid-19, nu există nici date sau studii de autorizare privind compatibilitatea vaccinului în categoria 5-11 ani. Nu putem ști nimic, pe moment, privind eventualele daune pe termen lung”, a afirmat Mertens în cadrul unui podcast la Frankfurter Allgemeine Zeitung conform Ziarului Românesc din Germania.

    „Tocmai pentru că infecțiile cu coronavirus la copii sunt de obicei inofensive, trebuie să fim cu atât mai siguri că vaccinarea este bine tolerată pe termen lung. STIKO are în vedere acum acest aspect”, continuă Mertens.

    Declarațiile lui Mertens au creat discuții, având în vedere că STIKO se pregătește să facă o recomandare privind vaccinarea copiilor sub 12 ani, în jurul datei de 13 decembrie, după ce vaccinul Pfizer-BioNTech pentru copii între 5 și 11 ani a fost aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului ( EMA).

    THE EXPOSE: THE UK HAS FALLEN – 85% of Covid-19 deaths are among the Vaccinated, Child deaths have risen by 83% since they were offered the jab, the Covid-19 Vaccines have negative effectiveness as low as -132%

  75. Cele mai recente date ale Ministerului Sănătății Publice din UK arată că persoanele vaccinate anti Covid-19 reprezintă 85% din decesele cauzate de Covid-19 în ultimele patru săptămâni, în timp ce datele Agenției britanice de Securitate Sanitară arată că vaccinurile împotriva Covid-19 au o eficacitate negativă de până la minus o sută treizeci și doi la sută, iar datele Biroului Național de Statistică arată că, de când copiii au fost vaccinați pentru prima dată împotriva Covid-19, numărul deceselor în rândul copiilor a crescut cu 83% față de media înregistrată în ultimii cinci ani.

    Marea Britanie se îndreaptă spre dezastru, cu un program de vaccinare care a eșuat în mod clar, dar, mai îngrijorător, este posibil ca acum să ucidă copii, judecând după statistici, și este posibil să ucidă și mai mulți.

    Datele nu ar putea fi mai clare. Aruncați doar o privire la ultimul raport statistic privind Covid-19 al Ministerului Sănătății Publice din Scoția, publicat la 27 octombrie. Tabelul 25 din raport arată că marea majoritate a deceselor cauzate de Covid-19 între 18 septembrie și 15 octombrie 2021 au fost în rândul populației complet vaccinate, cu 457 de decese înregistrate, reprezentând 82% din toate decesele cauzate de Covid-19.

    Dacă adăugăm cele 17 decese care au avut loc în rândul celor parțial vaccinați, înseamnă că populația vaccinată a reprezentat 85% din decesele cauzate de Covid-19 în Scoția între 18 septembrie și 15 octombrie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.