Ce răspunsuri a mai dat ministrul Finanţelor cu privire la Codul Fiscal

În cadrul emisiunii „Ultimul Cuvânt” (B1TV) ministrul transporturilor a făcut marți seară o serie de afirmaţii din care nu reiese cum se acoperă concret reducerea cu 5% TVA.

De unde vin banii ăştia?

Moderator: Am făcut un calcul, numai TVA-ul să facă un gol în buget de 5 miliarde de lei. Numai TVA-ul ăsta redus la 19 procente. De unde vin astea 5 miliarde?

Eugen Teodorovici: Nu, este mai mare de 5 miliarde. Este undeva la 2,8 miliarde este fiecare punct procentual (14 miliarde – n.r.)

Moderator: De unde vin banii ăştia? Din calcul ăsta, adică să consumăm mai mult şi acolo se acoperă?

Eugen Teodorovici: Comisia Europeană a apreciat la aplicarea acestui Cod fiscal, o creştere economică în cazul României de minim 4% (…) Deci o creştere de 4% creează, automat şi partea de venituri care să susţină, la nivel de economie o astfel de măsură. Ideea este că totdeauna trebuie să ne uităm şi la ceea ce avem de câştigat în urma aplicării unei măsuri. Dacă tot timpul vom gândi ce pierdem în urma aplicării unei măsuri, adică o abordare contabilă, este clar că nu mai fac nimic.

Moderator: Domnule ministru, eu sunt de acord, dar asta este teorie economică. Bănuiesc că dumneavoastră aveţi şi nişte calcule în faţă, nu? De unde trag eu banii ăia? O să vină cât? Hai, spuneţi-mi dumneavoastră cât o să fie golul, că mi-aţi spus că eu am calculul greşit, cât o să fie gaura? Hai să pornim de aici.

Eugen Teodorovici: Vă dau un alt exemplu. Cel legat de sumele pe care Comisia Europeană le-a luat în calcul vizavi de ANAF, de încasările ANAF.

Moderator: Ăsta mi-l daţi pe pozitiv, ştiu. Comisia Europeană a zis 4 miliarde, dumneavoastră aţi făcut deja vreo 8.

Eugen Teodorovici: Cel puţin 8. Deci o jumătate din suma asta nu a fost luată în calcul, pentru că s-a presupus că ANAF-ul nu-şi va realiza planul. Din contră. ANAF-ul este mult peste ceea ce şi-a planificat pe 2015. Încasările ANAF-ului sunt mult mai mari faţă de semestrul I al anului anterior 2014.

Moderator: Daţi-mi altceva.

Eugen Teodorovici: Păi este un exemplu. Sunt 4 miliarde de RON dintr-o sigură discuţie. Asta neluând în calcul creşterea economică de 4% anul viitor. O colectare mai bună, venituri mai mari la bugetul de stat care vin din această creştere economică şi nu numai. La fel, reduceri de cheltuieli din zona publică, dar repet, fără a afecta acele investiţii. Nu afectăm.

Moderator: Păi ce să mai afectaţi, că nu aveţi investiţii.

Eugen Teodorovici: Sunt zone în care se poate tăia foarte mult chiar, cheltuieli care pot fi fie gândite într-un mod mult mai eficient, făcute într-un mod mai eficient, fie reduse, fără să afectăm calitatea activităţii în sine. Dădeam acel exemplu prin care centralizăm achiziţiile publice.

Moderator: Acest exemplu încă nu l-aţi dat încă public, acum e momentul să-l faceţi public. Deci spuneţi aşa. Că veţi face o unitate centralizatoare, un departament care o să… ce o să facă?

Eugen Teodorovici: E adevărat. La Ministerul de Finanţe până la final de lună iulie se va înfiinţa o structură care va avea două principale obligaţii şi anume. Una o analiză pe întregul sistem public în vederea eficientizării modului în care se cheltuie banii publici astăzi şi a doua chestiune, pentru a vedea unde se pot face astfel de reduceri, de tăieri de cheltuieli, dar nu într-un mod arbitrar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.