Modificări cuprinse într-un proiectul de act normativ

Ce se întâmplă cu pensiile speciale  

„Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special”, arată un proiect normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

Potrivit inițiatorilor, Legea nr. 263/2010 în art. 51 cuprinde categoriile de pensii reglementate și acordate de sistemul public de pensii astfel:
a) pensia pentru limită de vârstă
b) pensia anticipată
c) pensia anticipată parţială
d) pensia de invaliditate
e) pensia de urmaş.

Prin OUG nr. 103/2017, articolul 51 a fost completat și cu următoarele prevederi:
– Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special.
– Legea nr. 96/2006, republicată, privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor cuprinde reglementări potrivit cărora indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.
– Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, şi se plăteşte de acestea.

„Proiectul de act normativ vizează modificarea Legii nr. 263/2010 în sensul eliminării dispozițiilor care au condus la paralelism legislativ dar și pentru o mai bună și coerentă reglementare utilă pentru beneficiarii celor două acte normative, respective Legea nr. 263/2010 și Legea nr. 96/2006”, argumentează inițiatorii proiectului.

În plus, „se poate constata că Legea nr. 263/2010 și Legea nr. 96/2006 conțin reglementări contrare, fapt ce contravine prevederilor Legii nr. 24/2000, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora asanarea legislației are în vedere abrogarea expresă a dispozițiilor legale căzute în desuetudine sau care înregistrează aspecte de contradictorialitate”, mai arată inițiatorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

36 de Comentarii

  1. Foarte bine! Poate nu se vor mai inregistra pensii de 43.000 ron/luna si nici basecu nu ne va mai rade in nas!

    • Vedem ca pe langa magistrati, care au pensii speciale, se mai creaza o casta de profitori, parlamentarii, singurii care pot cumula indemnizatia cu pensia. aferim.

    • AR FI BINE CA ACESTE PENSII SA FIE PLATITE IN FUNCTIE DE STAGIUL DE COTIZARE SI NU ALTFEL.CU TOTII, ADICA CEI CE MUNCIM, CONTRIBUIM, DECI SA EXISTE UN ECHILIBRU PT CEI CE AJUNG SA IASA LA PENSIE…..NU BATAIE DE JOC. PAARINTII MEI AU COTIZAT PESTE 40 ANI, SI AU O PENSIE…DESTUL DE MICA FATA DE CEI CE IAU PENSIE SOCIALA CA N AU MUNCIT DELOC ORI TINERII PENSIONARI DE 45 ANI….

  2. Se mențin … , tare și cu … forță ! Că guvernanții , doar cu asemenea cadouri făcute sistemului de forță pot să se mențină la guvernare , cumpărînd liniște … ! Cadouri făcute din pensiile și banii romănilor truditori … ! În rest , gimnastică politică guvernamentală , pe aceeași temă … ! Adică , mituirea magistraților … , a lucrătorilor din servicii … , a celor din MAI … !

  3. Tocmai aceasta este si scopul, legi care se „bat cap in cap”, care sunt contrare ca prevederi dar , de care profita ALESII neamului, desigur ca profita de „partea favorabila”, atat timp cat chiar EI fac legile si dupa cum se stie in FAVOAREA lor si a acolitilor. Stiu ei ce fac ca „doar nu degeaba ii platim cu salarii de lux, cazare, transport, telefon si alte facilitati GRATIS iar masa, o masa care costa cativa lei, un roman de rand si-au putea cumpara doar o paine si un parizer plin de aditivi alimentari, zgarciuri si tendoane din valoarea umei mese copioase a unui parlamentar. Asta am votat … ASTA avem in parlamentul Romaniei.

  4. Atunci de ce le mai retin contributii cas pensionarilor militari care lucreaza la firme particulare?

    • Conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat varsta de pensionare este de 60 de ani. Lucrezi in continuare pana la 65 de ani in sistemul civil unde platesti contributii la sistemul public de pensii. De ce sa nu beneficiezi de contributia la sistemul public? In conditiile in care este o lipsa a fortei de munca, de ce nu se incurajeaza munca?
      Poate fi gasita o alta modalitate de a beneficia de contributia la sistemul public de pensii, nu doar a cumulului celor doua tipuri de pensii.

  5. In mod normal ar trebui eliminate, trantorii de prin securitate, militie si alte categorii de speciali nu s-au omorat cu munca asa tare plus ca la cate mismasuri au facut, au bani destui. Iar la pensie oricum nu mai muncesc, de ce aceasta noua categorii de asistati social sa castige tot atat ca si cand ar fi la munca? Pentru ce ar fi mai deosebiti procurorii sau militienii fata de ceilalti care au muncit o viata intreaga ca sa iasa la pensie cu 1500 lei iar unul din asta care a dormit prin birouri sa primeasca 20.000 lei, multi dintre ei mana in mana cu infractorii cu care imparteau hotiile. Toata pensia sa fie bazata pe contributivitate plus un spor de „special” dar nu sa aiba pensia mai mare ca salariul si el sa stea degeaba toata ziua, ba unii se angajeaza inapoi la stat de unde mai castiga un salariu, in vreme ce tinerii nu stiu cum sa fuga mai repede din tara. Pensiile speciale sunt cea mai mizerabila forma de discriminare fata de ceilalti, sa nu credeti ca s-au spetit cu invatatul sau gem de corectitudine, peste tot vedem cazuri de securisti traficanti, militieni cu firme protejate, etc.

    • Doamne cata inteligenta,prfunzime si ce om informat sunteti.studiile dvs sunt facute precis la BIOSFERa sau ma insel si nu cititi decat datele din CI.

    • Bai Gelule, stii tu citi militieni au 20000? Spune-l si-l maninc! Sunt ceva sefuti din organe care au destul de mult, dar nu chiar asa! Cit despre munca de dinainte de 89, la fel era si prin fabrici si uzine sau prin invatamant si sanatate! Tot cu furaciuni si mita! asa ca, nicio societate nu-i perfecta. Singurii avantajati masiv si bnedrept dupa 1997 incoace sunt magistratii! Astai au de 2-5 ori mai mult ca militarii sau profesorii! Vorbesc de salarii dar si de pensii!

    • Eu propun sa i se actualizeze pensia lui basecu cu sumele de bani primiti de la secu ca sa-i toarne pe colegii marinari. Dupa ultimile informatii care circula in mediul on-line, basecu incasa in mod regulat 1500 de dolari pentru serviciile aduse securitaii statului si cica nici n-a mancat si nici n-a baut, ci doar a vizitat toate muzeele din porturile lumii.

  6. nu a ieşit nimeni în stradă contra pensiilor speciale! de ce oare???dar probabil o să iasă acum fiindcă se elimină în parte.

    • De iese in strada degeaba.Pana nu intram peste Ei nu obținem nimic.Poate doar cu o revoluție organizata sa putem scăpa de leprele care au secătuit populația României.Stand în casă și plângând unul la altul nu putem să obținem o viața mai bună.Prin aceste pensii speciale,semnate de Neamț,ne simțim sclavii Lor și secătuiesc bugetul la pensii.Fara lupta nu obținem nimic…

  7. pai intreg ministeru’ muncii e ocupat cu masuratu’ pe la altii si cu laudele cum ca ce scade de fapt creste … ce sa mai corecteze creierele de pe-acolo … si mariti-i pensia lu’ zegrean si burtosilor de prin judecatorii si securistilor de care-aveti nevoie, ca nu le-ajunge sa mai traiasca … lor li se poate si da, si mari baban, si nici nu e nicio chestie, doar pentru prosti sunt reguli care fac sa nu se poata …

  8. Nu este normal sa existe pensii speciale eu cred ca nimeni nu e mai special sa se respecte legea și sa fie o singura lege

    • Eu cred ca este normal sa existe indemnizatiile ca o recunoastere a unor merite REALE, care ii situeaza pe merituosi deasupra mediocrilor. Dar de aici si pana la abuzuri…

    • Cum sa fie toata lumea tratata la fel! Pai un militar sau politist nu vrea sa fie tratat ca un profesor, care are 4 luni vacanta! Da?

  9. este dreptul celui mai tare. votat de popor. numai ei au dreptul sa fure.

  10. „REVOLUTIONARII” aceasta categorie de paraziti pe Bugetul Public, trebuie sa dispara ! Pensiile, indemnizatiile, gratuitatile strigatoare la cer, acordate si dupa 28 ani de la Lovitura de Stat din decembrie ’89, au pagubit Statul de cateva sute milioane Euro. Si, nu se mai termina. Guvernele de dreapta si de stanga care s-au perindat la putere pana acum, au amputat cu ticalosie pensiile si veniturile cetatenilor, speciali sau nespeciali.
    Dar, nu s-au atins de acesti borfasi de „revolutionari”, care, majoritatea nici n-au iesit din case in decembrie ’89. Urgent abrogarea Legii „revolutionarilor”, frauda si hotzie.

  11. Sunt pensii nesimtite,luate ilegal,imoral si in baza unor legi ce sfideaza pe cei ce muncesc.Atat timp cat in parlament sunt indivizi de genul lui Vosganian(care din pacate nu e singurul parlamentar) ce sustinea sus si tare la un post de televiziune,ca pensiile nesimtite trebuie sa ramana ,cica nu sunt multe raportate la numarul de pensionari din Romania,uitand intentionat,sa spuna si cuantumul lor,nici o sansa ca ele sa dispara.Alegeri anticipate cat mai urgent si alesi altii care sa lucreze pentru romani si nu impotriva lor ,exemplu concret fiind Olguta Vasilescu,care nu a facut nimic ca aceste pensii sa dispara,ba chiar perpetueaza aceasta si-n mult propagata viitoare lege a pensiilor !

    • Mai nene cico, tu nu intelegi ca pensiile de serviciu si cele spaciale, nu sunt in gradina Olgutzei? Dar dta, taliban, eventual basist, o dai inainte cu alegeri anticipate! Pt ce? Nu vezi la spanioli, au avut 3 si rezultatele au fost sensibil aceleasi si au tot guvern minoritar, cu 36% din mandate! Nu vezi si in Germania? Ce vrei, sa distrugi o majoritate de 48%, PSD si 5% ALDE, pentru ce? Pentru un PNL la 25% Mai stai in banca dtale!

  12. Hai ca se poate. Cine ia insa taurul de coarne al platii pensiilor speciale care reprtezinta marea batjocura nationala la adresa romanilor si lumii civilizate. Cine, Olguta ?! La tine este toata nadejdea !

  13. Eu as introduce un plafon pt pensiile speciale : 15000 lei . Oricit s-ar mari punctul de pensie , oricit s-ar mari cu inflatia , cu grupa , statutul , gradul , etc , sa nu depaseasca acea suma . Deasemenea , nici un cumul pensie /salariu

    • Ce plafon ???!! Desfiintate , sunt o rusine si un furt din banii romanilor !

    • De acord! La pensiile magistratilor nu mai au punctaj, deci pot fi inghetate la un nivel decent! dar vor face scandal, vor invoca egalitatea in fata legii, dar doar la ei!

  14. ce frumos si adevarat scrie Gelu si alcibiade Braile dar cine sa faca legea astfel incat sa reglementeze aceasta rusine nationala care se cheama PENSII SPECIALE.

    • Dupa tine militarii si asimilatii, sa nu mai ia pensii? Ba, aia au pensii de serviciu, unde contributivitatea ajunge la unii la 100%, la altii mai putin! Singurii care au mult peste contributivitate sunt aviatorii si diplomatii! In rest, nu! Sa nu confundam torusi rentele viagere pentru parlamentari cu pensii speciale! Pensii speciale au doar magistratii!

  15. „nae girimea” ce legatura are „punctul de pensie” cu pensia speciala !. Treziti-va nene, sau o faceti intentionat. Cel/cei care a/au contribuit la Bugetul de Pensii pot/poate sa primeasca lunar si 100.000 de euro. Nu astia sunt rusinea si batjocura nationala ci judecatorii, procurorii, aviatorii, securistii, spionii, consilierii Curtii de Conturii, militienii si altii cativa, care desi sunt contributori la sistemul public de pensii „beneficiaza” de legi speciale care nesocotesc contributivitatea si „punctul de pensie”, iar pensile speciale astfel „aranjate” sunt uriase nu doar pentru Romania si amaratii sai dar si pentru lumea civilizata.

    • Cine sa-i judece pe magistrati daca ei sunt jupanii? Nu vor sa raspunda in fata legii nici morti. Auzi tu, nimeni nu este mai prersus de lege, cu exceptia magistratilor.

  16. Sa vedem daca magistratul/sef de penitenciar de la Pitesti, va mai lua pensie de 42000, la el fiind adunate veniturile paralel! Adica desi era cmdt la penitenmciar, lua si salariu de procuror la CA Pitesti! Nici chiar asa, statul asta este la unii, foarte putini, mumqa si la altii, foarte multi, ciuma?

  17. ACTUALA MAJORITATE PARLAMENTARA PSD-ALDE-UDMR , POATE SA DEA ” LEGEA DESFIINTARII PENSIILOR SPECIALE SI ALE REVOLUTIONARILOR ” ! .. PT. ACEASTA , POPORUL ROMAN CINSTIT SI MUNCITOR , I-AR MULTUMI !!!…SI I-AR VOTA !

  18. @Alcibiade. Braila
    M-am referit la TOATE pensiile , indiferent de modul lor de calcul si criteriile avute in vedere .

  19. inainte de 1989 contributia se plateadin bugetul intreprinderii militarii au grade , de aceea se platesc altfel , pensia se obtine in raport de salariile avute , deci la un salariu mic si contriv’btia va fi mare . nu se mai pot marii salariile pentru cei deja pensionati , asa ca ce da statul ca inflatie este obligatoriu , mai terminati cu tampeniile

  20. Atunci de ce se mai retin contributii cas pensionarilor militari care lucreaza la firme particulare?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.