Analiză KeysFin

Cea mai gravă criză de forță de muncă

lei, inflatie

Firmele care activează pe piața autohtonă vor să se extindă permanent, economia își turează motorarele însă banii devin tot mai scumpi, iar forța de muncă se găsește din ce în ce mai greu. Dintre statele europene, România a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani, de 195%, Cu toate acestea, nivelul salarial de la noi este în continuare incomparabil mai mic decât cel din țările occidentale. De ce acest lucru? ,,Câștigul salarial reflectă, în mare parte, realitățile economice. Chiar dacă in prezent se înregistrează o creștere economică semnificativă, aceasta provine în mare parte din consum, nefiind una solidă, sustenabila pe termen lung” afirmă analiștii KeysFin. Productivitatea muncii la noi este încă redusă, iar firmele evită să investească foarte mult în angajați. Prin creșterea salariilor din sectorul bugetar, statul încearcă să impulsioneze piața, însă având în vedere cadrul economic instabil, prea puțini investitori au urmat acest trend. În absența unor condiții investiționale propice, precum infrastructura sau sistemul fiscal, România rămâne totuși atractivă în ochii investitorilor mai ales prin costurile reduse cu forța de muncă. Pentru ca această tendință să se schimbe este nevoie de politici macroeconomice, de susținerea investițiilor cu dezvoltare pe orizontală. Abia atunci când economia nu va mai fi atât de fragilă, vom vedea o creștere reală a veniturilor angajaților români”, au explicat analiștii de la KeysFin.

Se caută tineri dornici să muncească

Cu aceste cuvinte simple putem caracteriza cel mai simplu evoluția pieței muncii în 2018. După ce s-au războit pe salarii, pachete de beneficii și alte facilități, multe dintre firme și-au schimbat strategiile de resurse umane, investind in formarea profesioniștilor. Potrivit unui sondaj recent, peste 70% dintre oamenii de afaceri chestionați au identificat drept principală tendință pe piața forței de muncă – politica de internship. ,,Bătălia pe salarii a ajuns la un nivel la care multe dintre firme nu mai pot concura. Un manager de vânzări a ajuns să coste 3-4000 de euro plus bonusuri, nivel pe care multe dintre companii, cu excepția multinaționalelor, nu îl pot garanta. Astfel că mulți investitori au trecut la recrutarea de tineri încă de pe băncile facultății și oferirea de programe de training, în cele mai multe cazuri plătite. Iar firmele care au nevoie de muncitori calificați, nu pentru funcții de conducere, au ales să-și dezvolte propriile școli de meserii, calificarea la locul de muncă devenind o componentă esențială în business-ul actual”, spun analiștii de la KeysFin. Un alt trend, identificat de experți pe baza discuțiilor cu firmele de HR, indică o focusare tot mai puternică către angajații flexibili, cu spirit antreprenorial. ,,Ideea de parteneriat pe proiect a ajuns să reprezinte o practică tot mai semnificativă în piața muncii. Firmele preferă să își externalizeze proiecte către specialiști independenți, pe PFA sau microîntreprinderi, beneficiile fiind multiple – de la reducerea costurilor cu forța de muncă, la cele logistice (birou, transport, etc.). Dincolo de costurile mai reduse, firmele au astfel garanția că proiectele se realizează la timp, acest lucru fiind condiționat de plata facturii. Este un trend avantajos și pentru specialiști, de exemplu dezvoltatorii software, care pot accesa astfel mai multe proiecte simultan”, au mai spus analiștii de la KeysFin.

Semnal de alarmă

Dincolo de realitatea lui 2018, viitorul pe piața muncii se anunță destul de sumbru. Scăderea nalității, ieșirea la pensie în următorii ani a unei întregi generații de angajați și mai ales exodul forței de muncă către Occident va face ca România să se confrunte în următorii ani cu o criză tot mai adâncă de forță de muncă. ,,Sistemul de educație, așa cum este el croit în prezent, este complet inutil în fața provocărilor din piața muncii. Încă se scot pe bandă rulantă generații de șomeri cu diplomă, de absolvenți de liceu și universitate care nu sunt conectați la realitățile economice”, afirmă experții. Potrivit acestora, statul român trebuie să investească semnificativ în reorientarea sistemului educațional către necesitățile economiei. “Avem nevoie de școli de meseriași, în toate domeniile, de la auto la agricultură, de la prelucrarea materialelor la meșteșugărie. Este necesară, de asemenea, dezvoltarea unui program real de sprijin fiscal și financiar pentru firmele care angajează forță de muncă tânără, abia ieșită de pe băncile școlilor. Fără astfel de măsuri, criza se va accentua, iar alternativa va fi să aducem muncitori din țările sărace, din Africa și Asia, cu consecințe sociale inerente, vezi cazul Germaniei’, au mai declarat experții de la KeysFin.

Potrivit anlizei realizată de KeysFin, recrutarea în România a devenit o adevărată provocare. Interesul în creștere al angajatorilor a făcut ca piața de HR să crească semnificativ în ultimii ani, de la 2,06 miliarde de lei în 2012 la 3,6 miliarde de lei în 2017. Numărul firmelor de recrutare a avansat susținut, cu aproape 20%, de la 2685 în 2012 la 3192 de companii în 2016, iar profitul net al acestora aproape s- a dublat în acest interval, la 222,8 milioane de lei. În 2017, potrivit datelor preliminarii, profitabilitatea firmelor a atins nivelul de 255 milioane de lei. Creșterea interesului pentru acest segment economic a dus totodată și la cresterea cu peste 40% a numărului de angajați din companiile de recrutare, între 2012-2017, la 61.800 angajați. ,,Recrutarea de personal s-a profesionalizat în ultimii ani, iar piața a devenit tot mai matură. Vremurile în care firmele își căutau angajații prin anunțuri în ziare sau pe internet au trecut. Firmele și-au externalizat această importantă misiune către specialiștii în domeniu, cei care văd dincolo de CV-uri și care radiografiază piața în căutarea mixului optim de experiență, profesionalism și inițiativă”, afirmă experții de la KeysFin.

Analiza arată că principalii jucători din piața românească de HR sunt, potrivit datelor financiare, Adecco Resurse Umane, cu afaceri de 285 milioane de lei în 2016, Lugera&Makler (239 milioane de lei), Manpower HR (105 milioane de lei), Barnett McCall Recruitment (100 milioane de lei) și IHM Total Consult (87,5 milioane de lei). Analiza arată, totodată, că cele mai multe companii de HR sunt concentrate în jurul polilor de creștere economică, precum București-Ilfov (1.073 firme), zona Cluj-Sibiu (415), zona de Nord-Est (399), Constanța-Dobrogea (390) și Timișoara-Banat (340). ‘’Reprezentarea regională a business-ului în HR urmează, inerent, dezvoltarea economică a României. Investițiile s-au concentrat, în ultimii ani, în Capitală, Cluj, Sibiu, Constanța și Timișoara, astfel că și necesarul de forță de muncă a urmat această tendință. Radiografia acestui sector vine să susțină semnalul de alarmă privind evoluția discrepantă a economiei la nivel regional, altfel spus faptul că România crește cu mai multe viteze, iar acest lucru poate duce la consecințe extrem de grave din punct de vedere social”, au declarat experții Keysfin. Nu întâmplător este faptul că zonele unde întâlnim cele mai puține firme de HR sunt cele de unde a plecat și cea mai mult populație, în special în Occident – Moldova, Oltenia și Muntenia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

15 Comentarii

  1. De ce nu se spune direct : se doreste aducerea de forta de munca ieftina din alte tari ?

    • Și cu ăia 70.000 de paraziți prezenți zilele acestea la Mamaia , ce se face … ?

    • Stai calm ca nu stau aia in rrromania. Cum au ajuns in ue cum fug in germania, olanda..

  2. Dar ca Romania este un azil de securisti si turnatori superplatiti?????

  3. Și cui îi pasă de ce se întâmplă cu românii și cu România dacă nici Resurse Umane RU nu-i mai voie să spui ci HR Human Resources? Și dacă din cei 5 “principali jucători pe piață” cu viața românilor una singură își zice Adecco Resurse Umane restul fiind Lugera & Makler, Mampower, Barnett Mc Call Receuitment, etc… , sigur aceștia recrutează în principal pentru piața externă și nu “afacerile” din Fălticeni, Botoșani, Simleul Silvaniei, Câmpia Turzi, Stei, Sântana, Călan, Căracal sau Videle. Și statul Român prin “aleși” și guvernați nu este în stare să susțină nimic de teama că ne vor urechea cei din UE. Ce tremureală a fost când s-a vrut să fie întărit CEC-ul că v-a face concurență la bancile austriece, grecești și ungurești și repede s-a stopat. Uite ca ungurii au reușit să aibe ungurești peste 50% din băncii și industrie, iar noi avem acum pentru robor și inflația vinovat de serviciu pe guvernatorul BNR și nu impotența economică românească mândria DNA.

  4. Solutiile sunt urmatoarele:reducerea cu cel putin 30% a posturilor de bugetari, eliminarea pensiilor speciale, desfiintarea liceelor cu profil tehnologic si inlocuirea lor cu scoli profesionale duale (cu legislatie mai atractiva pentru firme).De asemenea, cred ca ar trebui introduse taxe la toate universitatile si studentii foarte buni sa fie scutiti de taxe.Personal, as desfiinta si facaturile de universitati de stat de pe la Suceava, Bacau, Sibiu, Oradea…Pentru ca nici asa nu s-ar rezolva complet, ar trebui relaxata legislatia care permite aducerea fortei de munca din strainatate.Bineinteles, trebuie sa se termine si cu ajutoarele sociale nemeritate.Stiu ca nimic din ce am spus nu se va intampla, fiindca nimeni nu are curaj sa ia asemenea masuri..

    • Vasile, nici daca vine altcineva la guvernare in locul PSD nu se va schimba nimic in bine!

  5. E criza pentru oameni care sa munceasca pe salariul minim pe economie, i-a mai mariti si voi un pic salariile sa vedeti cum gasiti, mai puneti mana si investiti in oameni, duceti-i la cursuri, programe de dezvoltare, nu poate tine nimeni pasul cu evolutia tehnologica daca nu este invatat, multi s-au invatat sa angajeze oameni foarte bine pregatiti pentru care nu au investiti nimic si nici nu vor sa investeasca mai departe, degeaba ii dau managerului de vanzari 3000 de euro daca agentii de vanzari de sub el primesc 2000 lei. Si toti va inghesuiti in cateva centre economice ale tarii, este si normal ca forta de munca sa se epuizeze. La noi trebuie sa ai o gramada de alte aptitudini pentru care nici nu esti platit, daca te angajezi la sapat santuri trebuie sa stii si sa pui faianta, fier beton, retele electrice, sa repari instalatii sanitare, etc. Daca te angajezi ca electronist trebuie sa stii sa repari imprimante, proiectare autocad, photoshop, eventual si programare dar tot salariul ala de electronist de 1500 lei ii primesti desi activitatile sunt mai multe iar patronul e lacom si zgarcit cand e vorba de plata angajatilor, in plus la acceasi munca esti mai bine platit in afara decat in Romania chiar daca chiria e mai scumpa, in rest preturile sunt cam aceleasi la un salariu de 10 ori mai mare. Atat timp cat patronii nu investesc in angajati, sa ii plateasca putin mai bine, nu o sa iesiti la capat, guvernul imbecil mareste ajutoarele sociale iresponsabil incat e mai comod sa stai degeaba decat sa te trezesti la 7 in fiecare dimineata si sa te frece la cap sefii ziua intreaga pe salariul minim pe economie.

  6. E criză, nu m-ai găsesc „sclavi” să trudească pe 1200Lei/ lună. Cu să muncești în rromânia când din salariu nu îți acoperi nici măcar o chirie la o garsonieră mizeră. Beizadele lor se duc cu elicopterul în club la mare, amantele lor dau pe o geantă salariu minim pe cinci ani al unui amărât, nevestelelor le cumpără ceasuri care costă cât un apartament cu trei camere, dar când vine vorba de salariile truditorilor pe spinarea cărora se fac toate fitele astea, nu sunt bani. Le doresc să angajeze africani și refugiați arabi, să le iasă lăcomia pe ochi…

  7. Experti? Care experti?! Aia de la Personal!?? Ca asta inseamna HR :Biroul Personal! Inainte , acum 40de ani te angaja seful caruia urmai sa ii fi subordonat, adica cineva care stia ce are nevoie sau banuia cat te pricepi. Azi niste …,.. Care habar nu au dar sunt plini de ifose si supraplatiti!

  8. Editat mai mari ca specialistii lu peste nu erau nici cei 15000 a lu Constantinescu!
    Aduc strini? Pe ce pret? Salariul mediu pe economie! Plus alte beneficii! Ce credeti ca un nepalez pote timite bani acasa daca casriga 1500 lei in mana si mai are de platit haleala si locuinta?
    Dar asa e in Romania : s-au infrait hotii cu
    prostii!

  9. Daca patronul roman si-ar schimba mai rar nevasta, vila si masina, poate i-ar mai ramane si ceva maruntis cu care sa creasca salariile alea de mizerie pe care le plateste in scarba amaratilor care n-au incotro si il slugaresc. La salariile din Romania, numai disperarea te-ar putea determina sa-ti rupi carca la un patron roman. Despre smecherii astia cu HR, prefer sa ma abtin!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.