CEI O SUTĂ – CULOARUL TEMPLIER (69)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz – CEI O SUTĂ – CULOARUL TEMPLIER, apărută la EDITURA CURTEA VECHE 2008

Theareau s-a dovedit a fi atât de speriat încât, deşi n-a avut nici un interes să-şi ucidă prizonierul, n-a mai fost în stare să se oprească şi să ţină situaţia sub control. Pe urmă, tot mai disperat şi ştiind că Ţipor era un protejat, un om care nu avea rost să fie supus chinurilor fiindcă era capabil să-şi deconecteze simţurile, a căutat alte soluţii să-l facă măcar pe acela să vorbească. Intenţiona, în primul rând, să-l oblige să care la nesfârşit un butoi mare plin cu apă, pentru a-l neutraliza, aşa cum s-a procedat cu Asmodeus. Însă evreul n-a aşteptat efectele tratamentului pregătit de Theareau. Acela i-a acordat o zi să se gândească bine – cocârjat sub butoiul plin de apă în spinare – şi să-i dea toate informaţiile cerute, altfel va da ordin să-i fie ucise toate neamurile până la cea de a şaptea spiţă. A doua zi, deşi înlănţuit de un zid, Ţipor a fost găsit fără viaţă. Jean Theareau văzând că-şi pierde şi ultimul as, a încercat în fel şi chip să-l readucă la viaţă pe cel de la care, în panica sa, spera să-şi mai găsească propria salvare. Indiferent dacă evreul s-a aflat într-o moarte artificială sau într-una naturală, el n-a mai putut fi revigorat. Până la urmă, ştiind că un protejat îşi poate reveni oricând, trupul i-a fost ars, iar cenuşa împrăştiată după toate regulile.

Theareau n-a găsit comoara templierilor, însă, peste doar alte două săptămâni, a fost el însuşi acuzat că ar fi ascuns cele aflate de la prizonierii săi şi supus, la rândul său la cazne. A sfârşit pe rug. (Într-o cronică a vieţii sale, capitol din biografia lui Guileaume Nogaret, se spune că Jean Theareau a fost executat prin foc în ziua de 13, luna a 13-a din anul 1313, după calendarul filistin, în care a crezut condamnatul, unul dintre semnele ereziei sale. Numai că undeva s-a strecurat o greşeală prin contagiune: doar ceva mai sus, am găsit o altă însemnare conform căreia aceea ar fi fost data când a murit Fugarul…1)

Jean Theareau n-a fost decât una dintre multele unelte folosite de Nogaret. Care, după ce se servea de ele, le arunca. Cine îşi mai aminteşte azi de judecătorul Gruchot, scula cu care Nogaret l-a trimis de două ori în judecată pe episcopul de Troyes, Guichard? Cine îşi mai aminteşte astăzi de Jean Theareau?)

Odată cu Al Şaptezeci şi unulea, Fugarul – Viteazul iepure – se termină un şir de personaje care au fost asimilate unui ordin despre care s-a scris mult mai multe decât se ştie cu adevărat despre el. Nici măcar apartenenţa reală la frăţia templieră a fiecăruia dintre aceia din rândul Celor O Sută, după cum s-a văzut, nu reiese cu suficientă claritate. „Morţii călăresc repede”, cum a spus poetul, mult prea repede pentru gândirea înceată a scribului. Aşa că scribul face o mulţime de confuzii, nereuşind să ţină pasul cu cavalcada cavalerilor istoriei. Cavaleri de atâtea ori nespecifici. Or – şi de data asta -, în acea cavalcadă au ieşit mereu în evidenţă cavalerii apocalipsei.

Dies iræ! dies illa
Solvet sæclum in favilla
Teste David cum Sibylla!
2

Totuşi, după cum se vede, suferinţa n-a fost destulă. Şi au mai fost şi satisfacţii. Şi au fost şi nenumărate întrebări rămase fără răspuns. Şi cum din pergamentele genealogice ale lui Schwartz von Schwartz nu se pot face deducţii, ci se pot obţine numai confirmări, nimeni, în afara Bunului Dumnezeu, nu ştie decât aproximativ ce a urmat.

Dies iræ! dies illa
Solvet sæclum in favilla
Teste David cum Sibylla!”

În loc să privească la ce a lăsat în urmă, scribul se înspăimântă cât mai are de relatat. Şi se vaită iarăşi. Însă, aşa cum spune Jeroen Brouwers, „scriitorii fericiţi n-au ce povesti”. Cu atât mai puţin scribii. Care, totuşi, măcar în public, ar trebui să fie mai modeşti şi să se prefacă conştienţi de condiţia lor cu totul secundară…Şi să devină, din nefericirea lor, chiar astfel fericiţi. Fiindcă doar copiii şi ei, scribii, pot fi în acelaşi timp şi nefericiţi şi fericiţi.

Lungul şir continuă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.