Centralele nucleare, o „țintă interesantă” pentru teroriști

Centralele nucleare constituie o „țintă interesantă” pentru teroriști, a declarat ministrul de interne belgian Jan Jambon, aflat la Summitul securității nucleare desfășurat la Washington, precizând că, deocamdată, nu există „amenințări directe” la adresa instalațiilor nucleare din țara sa, scrie cotidianul Le Soir, în ediția online de vineri, citat de Agerpres.

Securitatea a fost întărită în jurul centralelor nucleare belgiene în urma atentatelor din 22 martie care au lovit capitala țării, Bruxelles.

„Teroriști pot utiliza material nuclear pentru a construi bombe. Șefii de stat (prezenți la summit) vor evitarea unei catastrofe”, a afirmat Jambon, într-o intervenție la postul Bel RTL.

Ministrul a vorbit despre riscul unor „atentate nucleare”, dar și despre cel de „atentate asupra materialului nuclear”, citând, de exemplu, spitalele care dețin astfel de materiale. „Riscul de atentat în aceste locuri este evaluat de Ocam”, a indicat responsabilul belgian.

Chiar dacă analiza Ocam — organismul ce evaluează amenințarea teroristă în Belgia — nu indică „amenințări indirecte deocamdată”, ministrul Jambon a cerut acestei instituții să întreprindă o analiză mai aprofundată asupra riscurilor posibile, în vizor aflându-se în special identificarea eventualilor angajați radicalizați ai centralelor nucleare.

„Am cerut să fie analizată această problemă îndeaproape. Știm că pot exista persoane radicalizate peste tot. Procesul de radicalizare poate decurge rapid”, a explicat Jambon, declarându-se încrezător în procesul de verificare a personalului, chiar dacă acesta, implicând „factorul uman”, nu poate „garanta securitatea în procent de 100%”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.