Centrul de Resurse Juridice atenționează: Asistăm la o scăpare de sub control a unei “vânători de vrăjitoare”

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizația care a făcut cunoscută situația azilelor din Ilfov, atrage atenția asupra controalelor dispuse acum de către autorități.

CRJ a postat pe site-ul său un apel în care spune că abuzul de controale afectează persoanele din centre și se disociază de scandalul politic.

Redăm apelul integral 

CRJ se disociază de orice alăturare politică pe această cauză a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale. De-a lungul timpului, am atras atenţia tuturor Guvernelor, indiferent de culoarea politcă a acestora, că drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale nu sunt respectate. Motivele pentru care am solicitat demiterea ministrului muncii şi solidarităţii sociale au fost menţionate în scrisoarea publică şi au ţinut exclusiv de evaluarea bunei intenţii, fără conotaţii politice.

La o săptămână de la descinderile DIICOT în cele trei centre rezidenţiale din judeţul Ilfov, înțelegem nevoia de control și de intervenție de urgență, însă atragem atenţia asupra următoarelor aspecte:

  • De duminică asistăm la o scăpare de sub control a unei “vânători de vrăjitoare”: câte 5-6 instituţii de control ale statului se calcă pe picioare la un singur furnizor de servicii sociale, caută şi cer hârtii, rezidenţi abandonaţi în diverse locuri, oameni cu dizabilităţi speriaţi de zecile de persoane care le calcă pragul, inspectori care le caută printre lucruri şi îi chestionează, angajaţi şi rezidenţi “baricadaţi” în centrele de asistenţă socială.
  • Nu ne este clar nici până la această oră – CINE coordonează acest control şi ce pregătire are? Care sunt obiectivele? O evaluare a unui sistem atât de complex presupune strategie şi personal pregătit. Rezidenţii cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, inclusiv persoanele în vârstă au nevoie respect, pregătire şi sprijin emoţional.
  • În orice domeniu există angajaţi mai bine sau mai puţin pregătiţi. A trata toţi furnizorii de servicii sociale publici sau privaţi ca fiind de rea credinţă este fundamental greşit. În 20 de ani de experienţă am lucrat şi interacţionat şi cu organizaţii neguvernamentale de profesionişti, pe deplin implicaţi, furnizori de servicii sociale care uneori au adus bani de acasă pentru a se asigura că persoanele dezinstituţionalizate sunt incluse în comunitate. În ceea ce priveşte zona publică, în urmă cu 2 săptămâni, conducerea DGASPC Neamţ a luat în serios – notificarea CRJ de dezinstituţionalizare şi contractare de servicii sociale în comunitate pentru un tânăr la colegii de la UnLoc.  În mai puţin de 5 zile de la transmiterea cererii noastre, tânărul era în comunitate la colegii din Timişoara, iar săptămana trecuta chiar au transmis faptul că au finalizat și transferul documentelor. Aşadar, există şi persoane care au caracter şi dau dovadă de profesionalism dar și instituții care își îndeplinesc eficient obiectul de activitate.
  • Accesul la justiţie şi la mijloace de petiţionare lipseşte cu desăvârşire – cel puţin 50.000 de oameni închişi în aceste centre nu se pot plânge, nu pot sesiza o încălcare a unui drept iar atunci când totuşi reuşesc – se lovesc de bariere comunicaţionale în secţiile de poliţie, parchete şi instanţe de judecată. Judecătorii, procurorii şi ofiţerii de poliţie nu au pregătire în comunicarea cu persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale şi nici personal specializat.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. ‘Batistă, țambal’, nu se știe exact unde sunt bătrănii scoși din infern (conform declarațiilor lui Emanuel Ungureanu vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), patronul ‘azilului’ din sectorul 6 urmează a fi chemat la audieri, nici gând de mandat de aduvcere, ș.a.m.d..

  2. Nenorocitii,complicii astia din Institutiile statului,se pricep si ” pun suflet ” numai cand este vorba sa-si incaseze ” dreptul „.Sau si mai rau,mint si flsifica in favoarea tortionarilor.

  3. Dupa apelul acesta, un lucru este clar: ONG-istii astia cu dezvaluirile au actionat in interesul concurentei, adica alti hoti, cu alte aziluri, iar acum incearca sa-i protejeze de controale…

    • Pai da,nu se asteptau la amploarea reactiei mass-mediei si autoritatilor care,acum ii incurca.Una au vizat reclamantii,altceva a iesit in final,afectandu-i probabil chiar pe cei care le-au comandat actiunea.Asta e,orice actiune partizana este sortita esecului daca nu este de buna credinta.

  4. Centrul de Resurse Juridice este tot atât de limpede ca și Asociația Efectul Fluture iar la urmă resursele umane circumscrise devin cu handicap accentuat; și moarte dacă iasă din instrumentația CRJ, ca Valentin Câmpeanu, asta nu-i impiedică să-și provoace activitate ca centru de perle juridice din ce înțeleg ei prin reanimism locus standi, peste drum de calitatea procesuală a unei persoane sau entități juridic constituite. Așa se face că acum, CRJ, ca orice ONG-dendrită, neavând experiență de pârât sau martor reclamă reflex ceva: „licitații de loturi de persoane”, ca alea pregătite în Angola pentru călătoria spre Big City. Alt aspect: conform teoriei fluturelui, bătrânii extrași de la bombardieri vor strica echilibrul spiritual în centrele neoprotestante și mănăstirești unde vor fi montați, spre împăcarea sufletească a celor din Căminele de bătrâni de pe lângâ primării, singurii dintre viii instituționalizați la care mai vine poștașul cu ceva pensie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.