Atlantic Council se va îngriji de campaniile din întrega lume

Cine sunt ”ochii și urechile” Facebook?

Compania Facebook a fost ținta unui val de critici privind modul în care trolii din Rusia au răspândit informații false și au încercat să semene discordia între americani în campania pentru alegerile din 2016. Fondatorul Mark Zuckerberg a apărut în fața comisiilor Congresului SUA pentru a da explicații pentru presupusa manipulare pe care Facebook a intermediat-o involuntar. Apoi a urmat scandalul Facebook-Cambridge Analytica legat de ”furtul” și folosirea datelor personale a milioane de utilizatori pentru mai buna manipulare a opțiunilor de vot în timpul campaniilor. Zuckerberg va fi chestionat cu privire la acest scandal în Parlamentul European.

Congresmenii americani i-au cerut lui Zuckerberg soluții pentru împiedicarea diseminării de informații false. Iar șefii Facebook au găsit o solutie care nu poate decât să satisfacă Congresul SUA. Pe 17 mai, Facebook a anunțat începerea unui parteneriat cu Atlantic Council, care va oferi ”analize în timp real și actualizări despre amenințările și campaniile de dezinformare din întreaga lume”. Facebook se va folosi de serviciile Misiunii de Monitorizare și Cercetare Digitală a Atlantic Council în timpul alegerilor și al altor ”momente sensibile”. Precizarea a fost făcută de Katie Harbath, directoarea Facebook pentru politici globale și relația cu guvernul. Harbath arată că Atlantic Council ”are o reputație de seamă în găsirea unor soluții inovatoare la probleme dificile (…) Acest sprijin va duce la creșterea numărului de «ochi și urechi» pentru depistarea posibilelor cazuri de abuz, asigurându-ne că Facebook va juca un rol pozitiv în alegerile din întreaga lume”.

Lupul paznic la oi?

Atlantic Council, organizația care va deveni ”ochii și urechile” unei companii cu miliarde de utilizatori în întreaga lume, este descrisă ca fiind independentă și nepartinică. În Rusia, televiziunea RT, portavocea Kremlinului, are altă opinie.  Decizia Facebook de a apela al Atlantic Council echivalează cu ”a pune un piroman șef peste pompieri”, că Facebook va deveni o platformă de propagandă a NATO.

Atlantic Council este un think tank american creat în 1961, cu rolul de a întări legăturile dintre SUA și Europa. Primește donații de la zeci de guverne, printre care și monarhiile salafiste din Golf, dar și de la marii producători de armament din SUA. În SUA are membri din ”aripile internaționaliste moderate” ale Partidului Democrat și Partidului Republican. În conducerea Atlantic Council s-au aflat Chuck Hagel, fost șef al Pentagonului în administrația Obama, Susan Rice, ambasadoare la ONU. Aici a activat și Richard Holbrooke, reprezentant special al secretarei de Stat Clinton în Afganistan si Pakistan, implicar anterior in războaiele iugoslave, în administrația Bill Clinton. Acum, organizația este condusă de Jon Huntsman, ambasador al SUA în Rusia și fost ambasador în China.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.