Consultanțe peste consultanțe plătite de Ministerul Mediului

Aparent, ziua și contractul de consultanță la Ministerul Mediul. De această dată, instituția condusă de ministrul Tanczos Barna a scos la licitație realizarea unui studiu “privind elaborarea rapoartelor cu privire la politicile și măsurile în domeniul energiei și climei”/ „Studiul”) pentru îndeplinirea responsabilităților ce revin României, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice”. Studiul ar trebui realizat în 19 luni și costă 2,77 milioane lei, adică 550.000 de euro, și va fi atribuit unei echipe de consultanți cu mare “experiență” în domeniu, acesta fiind criteriul determinant de departajare a ofertelor, oferte care vor fi deschise în 27 decembrie .

Iată ce ar trebui să facă firma de consultanță pentru Mediu:

“i. raportul cu privire la stadiul punerii în aplicare a PNIESC, pentru a fundamenta actualizarea acestuia și revizuirea în conformitate cu actele normative în vigoare la nivel european;

ii. proiectul de actualizare a PNIESC, atât în formă preliminară, cât și în forma finală, ambele forme urmând a fi notificate Comisiei, în formatul și la termenele specificate în actul normativ specificat la Capitol I punct 5.

Obiectivul general la care contribuie realizarea serviciilor Prestatorul va fi responsabil cu realizarea unui „Studiu privind elaborarea rapoartelor cu privire la politicile și măsurile în domeniul energiei și climei”, ce va avea următoarele etape:

1. Elaborarea Raportului cu privire la stadiul punerii în aplicare a Planului național integrat privind energia și clima (PNIESC). Raportul va conține informații integrate privind toate cele cinci dimensiuni ale uniunii energetice, conform cerințelor Regulamentului (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice. Prestatorul va întocmi raportul pe baza formatului de raportare întocmit de Comisia Europeană și pus la dispoziția Prestatorului de către Autoritatea Contractantă.

2. Elaborarea Proiectului de actualizare a PNIESC cuprinde:

2.1. Elaborarea Proiectului preliminar de actualizare a PNIESC Proiectul preliminar de actualizare a PNIESC va fi realizat în conformitate cu prevederile articolului 14 (1) al Regulamentului (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice și va lua în considerare toate reglementările europene în vigoare care au impact asupra țintelor și obiectivelor asumate de România prin PNIESC.

2.2. Elaborarea Proiectului final de actualizare PNIESC Proiectul final de actualizare a PNIESC va fi realizat în conformitate cu prevederile articolului 14 (2) al Regulamentului (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice și va lua în considerare toate reglementările europene în vigoare care au impact asupra țintelor și obiectivelor asumate de România prin PNIESC”.

În caietul de sarcini aferent contractului scos la licitație, se găsește o anexă cu Fișa Tehnică, fișă care conține toate obligațiile de climă asumate de România în fața UE. Obligațiile României, se spune acolo, le oglindesc pe cele ale UE, în ansamblu, și, ca chestie generală, presupun reducerea industrială a emisiilor de carbon și un grad cât mai mare de utilizare a energiilor regenerabile.

În urmă cu două zile, același minister al Mediului a scos la licitație un alt contract de consultanță, în valoare de 900.000 de euro, pentru stabilirea limitelor de emisie în domeniul apelor uzate din domeniile industrial și zootehnie https://www.cotidianul.ro/alta-consultanta-1-mil-euro-pentru-specialisti-in-ape-poluate/.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Mihai Soare 1090 Articole
Author

11 Comentarii

  1. uita-te la ei…disperati dupa comisioanele sifonate. noii securici in slujba strainilor. devalizati tot ce puteti si parasiti corabia – deviza lor. cum era articolul acela din Cotidianul: unde mai investesc „romanii” (ADICA TRADATORII SI CRIMINALII) banii? in LANTURI HOTELIERE IN SPANIA? iaca de unde banii lor de „investitii”…

  2. Rusine sa le fie ! Ceea ce se intampla in tara asta este un genocid asupra populatiei.Cred ca s-au adus
    iar deseuri toxice din occident ,intrucat de trei saptamani ,in fiecare zi ,ori se ard,ori se deverseaza in canalizari,in rauri ,incat nu mai poti sa respiri.Miros de acetati,de perhidrol,de DDT,de pesticide,insecticid , amestec de toate chimicale,fum foarte mult fum din toate partile. Acest individ a propus un amendament la legea care incrimina arderile ilegale, ca penale ,sa nu mai fie penale. Totusi sa se gandeasca ca DUMNEZEU nu cucaie. Nu se gandesc ca sunt copii bolnavi de astm care nu pot respira,copii bolnavi de leucemie [din cauza benzenului ,toluenului xilenului ] copii bolnav de cancer din cauza tuturor otravurilor deversate sau arse. Nu le vad,nu ii intereseaza ,nu empatizeaza,in fata lor vad decat banii.Nu mi-am inchipuit vreodata ca romanii sau alte nationalitati sa coboare atat de jos pe scara dezumanizarii Mafia deseurilor ,pornind de la muncitori,soferi ,directori,patroni,politicieni,romi,toti dupa ce distrug tara si polueaza fiecare cm de apa si pamant., nu le mai place sa-si faca concediile aici. Se duc oriunde in lume unde sunt paduri,unde apa este curata,unde aerul nu este poluat.TOTI ISI FAC POZE PE NET,FERICITI SI MULTUMITI DE PRIVELISTI,DAR BANII FOLOSITI SUNT BANI OBTINUTI PRIN OTRAVIREA NOASTRA..

  3. Aceste studii pot sa raspunda la urmatoarele intrebari:De ce tara, care a expediat la noi in tara, acum,prin vama Giurgiu ,containarul plin cu porumb contaminat cu furadan ,pentru incinerare,nu si-a incinerat porumbul la ea in tara si a preferat sa plateasca bani pentru transportul ei cu trailarul la noi in tara? Nu gandeste nimeni ? Oare merita sa imbolnaviti oamenii,copii,animalele pentru bani?Rezultatul incinerarii produselor toxice la Holchim este introdus in cimentul cumparat de noi pentru constructii? Aerul poluat prin ardere fara filtru este inspirat de oamenii din localitatile apropiate? Cei care au acceptat importul ,nu respira aerul poluat,inclusiv BARNA? Oare asta se intampla in toate orasele care au incineratoare? Ce diferenta este intre oamenii de afaceri ,politicienii din alte tari care isi protejeaza mediul ,oamenii si politicienii nostri care accepta orice otrava sa intre la noi in tara? Oare familiile lor si ale jurnalistilor ,nu inspira toti acelasi aer poluat? De ce fac asta? Fiindca se poate,fiindca suntem un popor indolent,inconstient de efecte,care acceptam orice.

  4. @ Care sunteți de părere că la nivel global e necesară și utilă instituirea unui program educațional, „Educație pentru protejarea mediului și a biodiversității și desființarea armatelor”, adresat tuturor și îndeosebi acelora care au „matrițe intelctuale” de soldați , armate , instituții de forță, ?

  5. Imi pare corect! Daca esti nestiutor si esti inconjurat de zeci de nestiutori , apelezi la consultanta! Chiar daca esti ministru , exista aceasta posibilitate , sa „conduci” ministerul prin consultante ! Apelezi la oameni pregatiti , competenti, si-ti rezolvi problemele! Asta costa, dar decat sa gresesti …! Hi,hi,hi!

  6. Sa se verifice pedigri-ul firmelor ce primesc aceste comrnzi. S-ar putea trage multe concluzii.

  7. este normal
    daca toate institutiile sunt populate cu prosti ei incearca prin acestea sa=i faca destepti dar degeaba

  8. Drraaagi roomani,fiecare ministru din Guvernul meu,are dreptul pe felia lui,sa-si ia ” dreptu”.Nu numai primarii ne mor de foame,acum si ministri ne mor de foame.La mine si la Secu inca nu este cazul,noua ni s-a suplimentat Bugetul la ultima rectificare.Are Tara bani.Pt. alocatiile copiilor de exemplu,12 Lei.Si ce va bagati,stie el ce faace,metoda smenului cu ” consultante,fezabilitati,si altele asemenea ” sunt verificate hahahaaa de ani de zile.Si dau roade,va rooog sa ma credeti.

  9. & Dacă cercetările doctorale finanțate din bani publici sunt bunuri publice care nu fac parte din categoria drepturilor de proprietate intelectuală, ?

  10. Bani tocati de parazitii din ministere si agentii, oficii, etc.Studii=maculatura de aruncat la wc.

  11. OARE SALARIATII DIN MINISTER SUNT ATAT DE PROSTI (NEPRICEPUTI) DE AU NEVOIE DE CONSULTANTA?PLECATI ACASA SAVINA OAMENI MAI CAPABILI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.