Continuă joaca: De-a șoarecele și pisica cu starea de alertă!

Parlamentul, blocat în privința prelungirii stării de alertă. Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri dimineață, că, deocamdată, nu va fi dat vot pe hotărârea cu privire la prelungirea stării de alertă. Motivul? Guvernul a specificat faptul că Hotărârea sa a fost transmisă ”spre informare”.

”Scrisoarea de la Guvern cu hotărârea a fost pentru înștiințarea Parlamentului, nu pentru încuviințare, pentru că Guvernul spune ca nu e nevoie de vot pentru prelungire, ci doar pentru instituire”, au precizat pentru Mediafax surse parlamentare.

Potrivit unor surse liberale, Guvernul se folosește de faptul că legea 55/2020 prevede votul Parlamentului doar pentru instituirea stării de alertă, nu și pentru prelungirea acesteia.

O scăpare din Legea 55/2020, care arată la articolul 4 (alineatul 1) că ”Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”. Cu alte cuvinte, legea votată chiar de PSD-iști îi lasă fără instrumentul necesar pentru a modifica decizia Guvernului deoarece nu prevede expres că este nevoie de încuviințarea Parlamentului și pentru prelungirea stării de alertă.

Potrivit surselor parlamentare, conducerea Legislativului a decis, în schimb, să trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare. Parlamentarii îi cer, de asemenea, premierului ”să mai citească o dată legea”.

Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat, miercuri, că decizia Guvernului de a informa Legislativul privind prelungirea stării de alertă reprezintă „o șmecherie foarte ieftină”: „Domniile lor nu dorm noaptea pentru a găsi chichițe ca să evite rolul Parlamentului”.

„Se amână, pentru că ceea ce a făcut Guvernul e o șmecherie foarte ieftină. Domniile lor nu dorm noaptea pentru a găsi chichițe ca să evite rolul Parlamentului, crezând că Parlamentul nu mai trebuie să încuviințeze și doar Guvernul ia decizia prin HG. E o mare prostie și avem argumente juridice clare. Starea de alertă beneficiază de același regim juridic și în primul ciclu, și al doilea, care poate fi numit prelungire, dar natura juridică a instituției stării de alertă nu se schimbă (…) și ciclul al doilea al stării de alertă tot cu încuviințarea Parlamentului trebuie să aibă loc”, a declarat pentru Mediafax Corlățean.

El a spus că procedura este doar amânată, că hotărârea Guvernului este în vigoare „până la momentul în care Parlamentul se pronunță”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Numai tara civilizata si serioasa, demna de incredere este Romania prin paratrantorii platiti gras in cele mai inalte functii! Am spus si o sa tepet, in nicio tara serioasa de pe glob nu exista obligativitatea purtarii masii pentru cetateni! Exista cel mult o recomandare cu destule sfaturi! Bagati bai paratrantorilor o lege sau ordonanta cu obligativitatea purtarii „hygeab-ului” ca in tarile arabe!

  2. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”
    Vom prelungi la nesfarsit cate 30 de zile si vom guverna si legifera prin Hot de Guvern. Dupa cum vedeti nu scrie ca se poate prelungi o singura data ci ca nu mai mult de 30 de zile o data!!! Parlamentul poate sa plece acasa. Cotroceniul si Guvernul vor fi noile organe legislative ale Romaniei. V-am tras-o romani!

  3. @parere…”Am spus si o sa tepet, in nicio tara serioasa de pe glob nu exista obligativitatea purtarii masii pentru cetateni!” Spui si repeți prostii asa cumva indica Sputnik crezând ca nimeni nu verifica prostiile tale. Acum depinde ce intelegeti acolo la Sputnik prin tara serioasa… Purtarea mastii nu este doar recomandata ci este obligatorie in unele state si in unele locuri/ situatii. Dreaq’de bolsevici mincinosi…
    Editat

  4. Românii nu mai au nevoie de PARLAMENT…URA!
    De ce să mai mergem la vot? Straniu.
    Nimic rezolvări…la vamă înghesuială;nu măşti pentru defavorizaţi,nu spitalizări pentru noncovit..

  5. Guvernul trebuie demis prin motiune de cenzura (URGENT), iar daca presedintele „o mai tine langa” cu „Guvernul Meu”, „guvern liberal” – SUSPENDAT. Sa vedem cine il mai voteaza la referendumul… de dupa pandamia care ii este atat de draga!!!

  6. @Pacala.”Guvernul trebuie demis…” Stai calm, PSD-ul vrea sa repete schema prostirii alegătorilor aplicata în 2016. Nu s-ar baga acum la guvernare nici impinsi de la spate. De’ e greu acum la guvernare sa pui in aplicare promisiunile Olgutei din 2017… Mai usor e sa stai pe margine si sa latri

  7. @Cât de rău. Chiar Parlamentul a spus ca prelungirea stării de alertă cu 30 de zile se face prin Hotărâre de Guvern la propunerea ministrului de Interne. Restul e can can PSD-ist.

  8. „Stare de alertă”??? A fost declarată epidemia de super-performanta? Despre altă epidemie nu am citit. Deși, ultima oară am verificat: nu există oficial nici una. De-abia am egalat anii de școală cu vârsta. Ups! De viață, sunt cam puțini! Și am depășit în CI jumătate de secol! Să fie așa de mare foamea de bani, pentru guvwerneri? Să fie așa de mare graba? Au atâtea HG-uri pregătite, ca nimeni nu mai înțelege nimic. Se pregătesc muuuuuulte! Pe repede – înainte. Învățământ, sănătate, siguranță națională, etc. Și toate vor fi legale. Nimeni nu va avea timp să le parcurgă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.