Coronavirus: politică, afaceri și mușamalizări în Austria

Încă din luna februarie, în presa britanică au apărut informații despre un focar de coronavirus în stațiunile din Alpii austrieci. Nimic însă în presa austriacă, nicio reacție din partea autorităților austriece. Pe 1 martie, guvernul Islandei a avertizat Comisia Europeană că în stațiunea austriacă Ischgl este un focar – 15 islandezi au fost infectați acolo. Patru zile mai târziu, Islanda a declarat stațiunea ca fiind ”zonă de risc”. Apoi, un barman din Ischgl a fost testat pozitiv. Reacția autorităților: ”infectarea într-un bar este puțin probabilă din punct de vedere medical”. Autoritățile au închis stațiunea abia pe 13 martie, brusc, evacuându-i din hoteluri pe toți turiștii.

Acum, 4.000 de turiști dau în judecată statul austriac pentru ”gestionara deliberată în mod neglijent a situației privind o boală puternic contagioasă”. Vicepreședintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din Austria spune că reacția întârziată a autorităților a fost motivată politic și financiar. ”Vă puteți da seama care era profitul zilnic în aceste stațiuni și de ce operatorii au spus să mai fie lăsați câteva zile în plus”, spune el pentru Deutsche Welle.

Care este motivația politică? Turismul dă un sfert din locurile de muncă în Tirolul austriac și există aici conexiuni puternice între turism, industria teleschiurilor și funicularelor și Partidul Popular al premierului Sebastian Kurz, partid care care face parte și din guvernul Tirolului.

Ei bine, la jumătatea lunii februarie, cu o săptămână înainte să se înregistreze primul caz de coronavirus în Innsbruck (la hotelul Europa), cancelarul Kurz s-a întâlnit, la același hotel, cu 40 de reprezentanți ai celor mai mari companii din Tirol (hoteluri, funiculare, construcții), un grup care a donat partidului lui Kurz un milion de euro.

După această întâlnire urmau să aibă loc alegerile pentru Camera Economică Federală din Austria. Favoritul (care avea să și câștige) era Franz Horl, lobbyst al industriei teleschiurilor și președinte al grupului Partidului Popular din Camera Economică Federală. Grupul lui Horl primește anual 13 milioane de euro sub formă de cotizații din partea companiilor din turism.  Presa austriacă a intrat în posesia unui SMS trimis de Horl patronului barului din Ischgl amintit, sfătuindu-l să închidă afacerea, Dar, foarte important, Horl îl asigura că, ”dupa o săptămână-zece zile, totul va fi uitat”.

Acum, când toată Europa știe că stațiunile din Tirol au fost un focar ce a răspândit virusul, guvernatorul Gunther Platter spune că, ”dacă am fi știut ceea ce știm astazi, am fi luat alte decizii”. Întrebat dacă alegerile pentru Camera Federală au influențat decizia de a nu închide stațiunile și de a pune capăt sezonului turistic, Platter spune că ”este total exclus așa ceva”.

Vicepreședintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din Austria crede că nici autoritățile, nici procurorii nu vor face investigații serioase. El mai spune că va face demersuri ca acest caz să fie preluat de Oficiul Federal Economic și Anticorupție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Caz taman bun pentru Par-
    chetul European. A, mai ales
    ca e sefa Kovesi. Chiar, fiinta asta nu mai incepe munca? Sau numirea a fost la misto? Sau lasa, coruptie e
    numai in Romania, ce sa caute in Austria.

  2. Ne place tinul dulce artivolului din ziar. Daca era vb de o statiune romaneasca si unpolitician roman il gundwati la zero, il dadeati cu smoala si turnati pene pe el. Asa… daca a zis ala ca nu . Pai nu e. Ca e austriac. Lingailor

  3. Abia acum iese la iveală că generatorii de focare din spitalele noastre n-au fost căpșunarii diasporeni ci doctorii grofi cu salarii cât ale securicilor care au fost să se dea cu skiurili prin Alpii Austrieci.
    Reversul medaliei. Niciun bine nu rămâne nepedepsit.

  4. La mijlocul lui februarie increzutul Kurtz Sebastiana s-a intalnit cu 40 de mahari de companii in Tirol, si-a luat malaiul ,cand deja se stia d ecoronavirus.Desi trasi d emaneca la 1 martie de catre Islanda, li s-a filfait si au mai dus-o 2 saptamani infectand si bine fac turistii din tarile care ii dau in judecata.Neinchiderea turismului pe motive ec-fin este exact motivatia lui Alexe de la noi care nu sisteaza taierea padurilor de catre austriac,si el in slujba companiei corupte.SI in AUstria este coruptie cat cuprinde,acolo unde colcaie bogatii lumii,dar sunt atenti,tin oala acoperita si lasa tari ce se lasa calcate in picioare ca Ro.sa-si disturga imaginea,ei pastrand-o „impecabila”ceea este departe de adevar.Statul austriac care jecmaneste cat cuprinde pe altii,stie insa sa arunce si austriacului de rand oase de a-l face decent astfel ca isi vede linistea asigurata.Culmea este ca din randul celor din varf apar extremistii politici etc.,plictisiti probabil de atata furt,bani si „neutralitate”,probabil santaj reciproc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.