Craiova: Căminul de bătrîni, focar Covid, dar şi subiect electoral

Cel mai mare centru pentru persoane vîrstnice din Oltenia cu o capacitate de peste 300 de locuri, care are în prezent un grad de ocupare de 258 de locuri, a devenit acum un focar de coronavirus!

126 de vîrstnici internați la Căminul pentru Persoane Vîrstnice (CPV) din Craiova sunt confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Am încercat astfel să aflăm care este situația reală de la directorul căminului, Valentin Giurcă, dar și de la personalul medical – Laurenția Panduru, infirmieră – Violeta Florea, asistent medical – Flori Grindeanu, fizioterapeut – Lucian Chivu, infirmieră Cornelia Anghel, pe care am reuşit să-i aducem la cadru într-un experiment jurnalistic, sperăm, interesant şi util şi pe care îi puteţi vedea în interviul video.

Un interviu fără menajamente despre toată această situație, de la intrarea în starea de urgență și pînă în prezent, despre protocoalele impuse, despre starea celor internați la CPV, dar și despre cum a gestionat conducerea instituției situaţia aceasta inedită, cînd, de la zero pacienţi infectaţi, s-a ajuns la 126 de cazuri!

Situația bătrînilor din acest centru, faptul că au fost confirmați pozitiv, a devenit, din păcate, subiect electoral, în loc să adune la un loc toate forţele locale, indiferent de culoarea politică, pentru ca situaţia să fie depăşită cu cît mai puţine victime.

Este extrem de grav, rușinos, imoral, o lipsă de respect pentru cei internați, pentru personalul angajat, dar și pentru aparținătorii acestor vîrstnici din partea celor care vor să tragă foloase electorale dintr-o situație medicală.

Redăm mai jos transcrierea integrală a acestui interviu multiplu, invitîndu-vă să-l şi vedeţi în secţiunea cotidianul TV”:

ÎN STAREA DE URGENŢĂ, Jumătate din personal a stat în cămin, jumătate era izolat la domiciliu”

– Redactor: Care este situația reală din CPV de la intrarea în starea de urgență și pînă astăzi?

– Medic: De la intrarea în starea de urgență nu am avut cazuri de îmbolnăviri cu Covid în rîndul beneficiarilor. A fost un singur caz pozitiv, este vorba despre asistenta șefă care a fost asimptomatică. În rest nu am avut cazuri. În starea de urgență noi am intrat în izolare la locul de muncă. Personalul a fost împărțit în două ture. Jumătate a stat la cămin, jumătate din personal izolat la domiciliu și au fost testările conform programărilor de la DSP. La 14 zile am fost testați.

În perioada stării de urgență au venit de la DSP și au recoltat exudatul faringian. Cazarea personalului carantinat la locul de muncă a fost făcută în rezerve și în garsoniere. În momentul de față s-au făcut 2 etaje doar cu pacienți COVID, sub îndrumarea DSP-ului și căminul funcționează în prezent cu 2 sectoare: un sector COVID și un sector non-Covid.

Majoritatea pacienților pozitivi este asimptomatică”

– Redactor: Cîți pacienți confirmați pozitiv sunt în prezent și care este starea lor de sănătate? Cum procedați în situații de urgență cînd starea pacienților se agravează, saturația scade?

– Medic: În momentul de față avem 126 de pacienți pozitivi care sunt repartizați pe cele 2 etaje. Personalul medical care este repartizat pe cele două etaje, în momentul în care intră la patul bolnavului, este echipat cu combinezon, cu mască, vizetă, mănuși și botoși, exact cum prevăd normele.

Majoritatea pacienților pozitivi este asimptomatică. Din momentul în care eu am intrat în tură, am venit din izolare de acasă pe data de 10 august, am avut un număr de trei decese Covid.

Sunt persoane în vîrstă, cu comorbidități. În rest avem pacienți asimptomatici. Avem puls-termometru, sunt monitorizați, sunt termometrizați de trei ori pe zi deși DSP a recomandat termometrizarea de două ori pe zi. Au toată atenția noastră. De cînd am intrat eu în tură am avut și consult de la Spitalul de boli infecțioase. A venit medicul infecționist și a consultat pacienții confirmați non-Covid. Aceasta este situația în momentul de față. În prezent nu avem pacienți aflați în stare gravă.

Dacă saturația unui pacient scade, iau legătura cu Spitalul de boli infecțioase. Ieri am transferat la Spital un astfel de caz. Noi solicităm 112, precizăm că este caz Covid și în funcție de gravitatea cazului este direcționat către Spitalul de boli infecțioase, fie în terapia de la Spitalul clinic. În cazul pacientului de ieri, un pacient de 91 de ani, cu o saturație de 70%, am solicitat salvarea, și în cazul de față este în terapie la Spitalul nr. 1.

Nu au intrat aparținători și nici pacienții care se deplasează nu au ieșit din unitate”

– Redactor: S-a vehiculat informația că personalul angajat nu dispune de echipament special. Care este adevărul?

– Medic: Avem echipament, avem dezinfectant și ce este mai important am izolat pacienții Covid de cei non-Covid. Pentru că rezultatele au venit treptat.

– Redactor: Au fost luate toate măsurile care se impun pentru prevenția infectării cu Covid-19. Cum ați gestionat interacțiunea cu aparținătorii?

– Medic: În perioada stării de urgență, nici un aparținător nu a intrat în cămin. A fost carantină totală. Nu au intrat aparținători și nici pacienții care se deplasează nu au ieșit din unitate.

– Redactor: Cum a fost pentru dumneavoastră doamna doctor toată această perioadă?

– Medic: Suntem și noi oameni. A fost o perioadă grea. Am făcut Paștele aici, dar aceasta ne este meseria și trebuie să avem grijă, mai departe de pacienți. Convingerea mea este că avînd aceste măsuri, cu izolarea pe sectoare, știind care sunt pozitivi și care sunt negativi, noi putem să luptăm și să stingem acest focar.

Noi aici lucrăm o tură de 12 ore”

– Redactor: Doamna infirmieră dumneavoastră aveți o interacțiune directă cu fiecare pacient. În cămin se află atît vîrstnici independenți, cît și dependenți, imobilizați. Cum puteți descrie această perioadă?

– Infirmieră: Necesitățile pacienților sunt extraordinar de multe. Erau și înainte de această perioadă. Noi încercăm să facem față tuturor nevoilor, atît cît se poate. Consider că mai devreme sau mai tîrziu, la un moment dat, se va stinge acest focar. Sunt convinsă că vom reuși.

Avem echipamente să respectăm protocolul, așa cum am fost instruiți, să folosim echipament de maximă siguranță și echipamentul de mici intervenții. Am fost instruiți cum să ne echipăm. Noi aici lucrăm o tură de 12 ore. Însă dimineața cînd volumul de muncă este cel mai mare, și cel mai periculos, să ne infectăm, îmbrăcăm combinezoanele, iar pentru micile intervenții care nu necesită echipament de maximă siguranță, avem echipament de protecție.

– Redactor: Ce tratament primesc doamna doctor vîrstnicii pozitivi? S-a vehiculat că le administrați cîte un paracetamol pe zi. Atît?

– Medic: Protocolul este că la pacienții asimptomatici nu există tratament specific. Dacă, dar nu a fost cazul, pacientul prezintă febră sau alte complicații se tratează cu paracetamol, algocalmin, vitamina C. Nu avem alte indicații de la medicul infecționist care, așa cum am spus, a venit și a consultat pacienții. Acolo unde a fost cazul, și am avut 2 paciente, s-a indicat antibiotic injectabil. Noi urmăm indicațiile medicului infecționist. Eu ca medic supraveghez și evaluez și fac o evaluare generală clinică, zilnică.

Avem 12 asistente, 20 de infirmiere și trei îngrijitoare. Sunt speriați”

– Redactor: Faceți față cu personalul pentru îngrijirea celor 258 de vîrstnici internați, din care 126 cu Covid? Care este starea acestora?

– Medic: Acum avem 12 asistente, 20 de infirmiere și trei îngrijitoare. Sunt speriați. Avem și un psiholog și echipa de recuperare și merg echipați corespunzător printre pacienți și încercăm să-i liniștim. Pe cît posibil ținem legătura și cu aparținătorii, încercăm să facem tot posibilul să ieșim din situația asta. Personalul este foarte obosit dar o să trecem și peste această situație.

– Redactor: O acuzație gravă a apărut în spațiul public în aceste zile! Mai exact, că dumneavoastră, angajații CPV, medici, infirmiere ați fost obligați să faceți campanie electorală. Este adevărat acest lucru?

-Medic, infirmieră, asistent: Nu este adevărat că am fost chemați să facem campanie. Noi am fost izolați la domiciliu și aici suntem izolați la locul de muncă. Nu aveam cum să ieșim nici de acasă și nici de aici. Odată ce suntem carantinați și izolați nu am ieșit.

Problema este cu prelucrarea testelor, pentru că trece foarte mult timp de la testare pÎnă la aflarea rezultatelor”

– Redactor: Doamna doctor cum vă explicați numărul mare de vîrstnici confirmați pozitiv. Cum s-a întîmplat acest lucru?

– Medic: Cînd am venit pe 10 august la cămin nu veniseră toate rezultatele la testările din 6 și 7 august. Aceste rezultate au venit pe data de 10 august, seara, 11 august și chiar în dimineața zilei de 12 august. A trebuit să facem un bilanț și să îi repartizăm și să-i separăm pe cele două sectoare. Pentru că pînă în momentul în care am primit rezultatele, noi nu știam care pacient este pozitiv și care este negativ. De la testarea anterioară, rezultatele erau negative. Rezultatele testărilor au venit cam în 5-6 zile. Fără îndrumarea DSP-ului nu aveam cum să… Am colaborat pas cu pas, am ținut legătura. Problema este cu prelucrarea testelor, pentru că trece foarte mult timp de la testare pînă la aflarea rezultatelor.

– Redactor: Cîți angajați ai CPV au fost infectați cu Covid-19?

– Medic: Pînă în prezent au fost 20 cazuri de angajați ai căminului care au fost infectați.

În perioada stării de urgență noi nu am avut CAZURI DE INFECTARE”

– Redactor: Domnule director Valentin Giurcă, știu că ați fost plecat în aceste zile, cum ați primit dumneavoastră această avalanșă de afirmații negative despre instituția pe care o conduceți?

– Valentin Giurcă, director: Suntem în perioadă de campanie electorală, așa se explică…Eu nu am fost plecat decît luni, marți și miercuri (nr.r. 10, 11, 12 august) și m-am întors la serviciu imediat ce s-a declanșat acaestă nenorocire la cămin. Am plecat din cauza unor probleme personale. Vreau să repet că în perioada stării de urgență noi nu am avut cazuri, o singură colegă, asistenta șefă a fost declarată pozitiv, iar după o săptămînă, la următoarele testări a ieșit negativ. Ulterior au apărut și la noi, din momentul în care am început să testăm beneficiarii căminului, cîteva cazuri. Să vă dau exemplul meu, am fost testat în 20 iulie 2020, data trimiterii către DSP Dolj 20 iulie, data preluării 21 iulie, iara data procesării a fost 27 iulie. Deci șapte zile a durat în cazul meu. Eu am primit rezultatul pe 28 iulie.

Avem Covid vechi și Covid nou, dar îi mai ținem în izolare pÎnă la ieșirea unui nou rezultat”

– Redactor: Testul a ieșit pozitiv sau negativ?

– Valentin Giurcă: A fost negativ din fericire, eu nu am contact direct cu bătrînii. Dar, mă gîndesc ce se întîmplă în cazul testelor colegilor mei care au contact direct cu beneficiarii. De aici s-a plecat, nu am știut că printre beneficiari sunt persoane pozitive. În toată această perioadă dintre teste, au stat printre ceilalți.

– Redactor: Așa vă explicați acest număr de cazuri?

– Valentin Giurcă: Da. După discuțiile purtate cu cei de la DSP, nu mai tîrziu de ziua de ieri (15 august, n.r.) se consideră că cei care au fost declarați negativ în prima fază, e vorba de un număr de 66 de persoane, trecînd 14 zile, și fiind asimptomatici, se consideră parțial vindecați pînă la testul care va începe de mîine (17 august, n.r.). Se consideră că nu mai sunt contagioși. Motiv pentru care noi i-am separat de ceilalți. Avem Covid vechi și Covid nou, dar îi mai ținem în izolare pînă la ieșirea unui nou rezultat, în urma testării. După aceste noi testări sunt convins că acești oameni vor fi declarați negativ.

– Redactor: Nu vă este teamă că focarul s-a extins și la ceilalți beneficiari?

– Valentin Giurcă: Noi sperăm să nu mai apară. O să testăm în continuare, îi monitorizăm permanent, atît cazurile Covid, cît și non Covid, sunt termometizați, le este verificată saturația, sperăm să nu mai fie alte cazuri.

Problema cea mai gravă este că o parte dintre colegii noștri este carantinată pentru că mulţi au fost declarați pozitiv”

– Redactor: Cîți beneficiari sunt în acest moment în cămin și cîți dintre ei sunt imobilizați?

– Valentin Giurcă: Capacitatea căminului este de 320 de locuri, noi în acest moment avem 258 internați, undeva la 30% sunt imobilizați. Gîndiți-vă că acești oameni au nevoie de atenție specială, imaginați-vă ce a însemnat testarea de exemplu a beneficiarilor cu Alzeihmer sau imobilizați, dar le-am făcut-o la fiecare în parte. Problema noastră în acest moment nu este lipsa materialelor. Avem documente în acest sens că avem tot ce este nevoie, problema cea mai gravă este că o parte dintre colegii noștri este carantinată pentru că au fost declarați pozitiv, alții sunt carantinați că au fost în prima tură. Problema cea mai gravă în acest moment este lipsa personalului! Oamenii care lucrează în acest cămin sunt niște eroi. Se lucrează în demență, se stă de dimineața pînă seara. Asta este problema. Oamenii sunt foarte obosiți.

– Redactor: Mai repet încă o dată întrebarea. Aveți echipamente suficiente de protecție?

– Valentin Giurcă: Avem echipamente suficiente, avem echipamente și în magazie, suntem pregătiți cu tot ce este nevoie și nu ne-a lipsit absolut nimic, nici măcar un moment. Nu este adevărat că angajații primesc echipamente de protecție doar atunci cînd sunt anunțate controale, nimeni nu ar îndrăzni să facă așa ceva într-un focar Covid. Avem și noi familii, nu am face așa ceva. Declarațiile făcute sunt de o fostă colegă de-a noastră care în perioada de carantină și-a dat demisia. O singură personă și-a dat demisia.

– Redactor: Ce veți face în continuare? Începe o nouă testare din cîte ați spus, ce altceva intenționați să faceți?

– Valentin Giurcă: Vom face tot ceea ce ni s-a recomandat, nu suntem specialiști pe astfel de probleme. Avem medici care nu au fost școliți pe așa ceva. Noi urmăm toate protocoalele recomandate, tot ceea ce DSP ne pune la dispoziție. Au venit și ne-au controlat și au constatat că tot ceea ce ne-au spus a fost făcut întocmai. Vom face tot ce ni se recomandă pentru a stinge acest focar. Din semnele pe care le avem, focarul începe să scadă.

Nu am obligat pe nimeni să meargă în campanie. Nu îmi pot permite să le gestionez timpul liber”

– Redactor: Este adevărat că ați obligat angajații să meargă în campanie electorală?

– Valentin Giurcă: Nu am obligat pe nimeni să meargă în campanie. Niciodată de cînd sunt aici. Povestea că acele fotografii apărute în presă, într-adevăr sunt colegi dar care sunt în timpul lor liber. Nu îmi pot permite să le gestionez timpul liber. Fiecare în timpul liber face ce vrea. Poate face campanie pentru cine dorește. Nu am intervenit niciodată în aceste discuții și nu este treaba mea. Mulți au uitat cum arăta Căminul acesta acum 12 ani, cînd cu ajutorul primarului Lia Olguța Vasilescu s-a demarat proiectul pe fonduri europene, în urma căruia acest Cămin dintr-un lagăr de concentrare a ajuns unul de 5 stele.

– Redactor: Vă reproșați ceva, considerați că este ceva ce putea fi făcut și nu s-a întîmplat?

– Valentin Giurcă: Am făcut cu colegii mei tot ce este omenește posibil. Am rezistat patru luni să nu avem un caz. Nu cred că este nimeni vinovat. Ne aflăm într-un loc cu aproape 300 de suflete în vîrstă. Din toți cei care au fost declarați pozitiv nu avem probleme decît cu 2, 3. Ceilalți sunt asimtomatici. Nu știu dacă și aceste teste sunt cele mai concludente din lume! Aparținătorii acestor oameni au înțeles, s-au speriat însă în urma acestor campanii din presă, acestor fake news-uri , dar după ce am discutat cu dumnealor s-au liniștit.

P.S. Întregul interviu, cu toate cadrele medicale la cadru, poate fi văzut în secţiunea „COTIDIANUL TV” de pe pagina ziarului nostru.

Ion Spânu, Alexandra Moadă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ion Spânu 1818 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Sintetizând am câteva nedumeriri, matematica nu minte: 126 pozitivi înseamnă 21 analize a căte 6 testați. Dacă unul singur din cele 21 grupuri de șase este pozitiv, sunt băgați la grămadă ca fiind pozitivi? Dacă cei pozitivi pe bune sunt în aceeași locație cu negativii, ghici ce iese? Dacă cei 126 de testați pozitiv NU au stat la terase peste ora 23, ori la mare în wekeend, au venit terasele sau litoralul la ei? În fine, în fiecare zi se croșetează niște statistici confuze, cu salturi impardonabile în ce privește numărul de teste. Ar fi interesant de aflat câți dintre cei care fac testul înainte de plecarea în concediu peste hotare sunt pozitivi. Încă mai interesant ar fi de stabilit dacă cei declarați covid pozitiv sunt vânați de către DSP-uri pentru anumite comorbidități conform …metodologiei de caz. Desigur, sistemul informatice al Ministerului Sănătății are o statistică la zi despre cei cu una, două sau câte comorbidități au cetățenii patriei, indiferent de vârstă. Căminele de bătrâni par să fie o țintă mondială a virusului. O întrebare încă mai gravă: câte cazuri de malpraxix au acoperit autoritățile punând decesele pe seama pandemiei? Poate cineva să justifice onorabil ordinul M.S. ca DSP-urile și Prefecturile să nu dea informații presei despre cazurile județene covid? De ce s-or fi temând cetățenii să-și face orice fel de analize, ori să aju ngă să fie internați?

  2. Explicatia e stupid de simpla.
    In spitale si camine de batrani/defavorizati/handicapati/orfani/sociale etc sunt aceiasi oameni, pentru o lunga perioada de timp, in acelasi spatiu inchis. Un spatiu de unde, de multe ori, nici pot iesi.
    Ramane intrebarea cum ajunge virusul in acele locatii, presupunand, de exemplu (si in mod sigur exista astfel de cazuri), ca niciun covidizat nu intra pe poarta institutiei respective.
    Si aici explicatia ar putea fi banala: virusul se poate raspandi pur si simplu prin aer. Ceea ce ar demola tacticile aberante ale autoritatilor de a incuia lumea in case si de a purta masca si cand dorm.
    Este clar ca dusmanul nr. 1 sunt spatiile inchise si mici.
    De ce, atunci, insista aparatul de propaganda cu internarea asimptomaticilor? Singurul raspuns aici e ca intentia e cu totul alta decat cea declarata (siguranta sanitara), si anume, de fapt, imbolnavirea cat mai multor oameni. Mai multi bolnavi, mai multa represiune, mai multa supraveghere electronica, mai multe mandate in alb pentru tot felul de consilii strategice secretomane.
    Trebuie despartit sanitarul de politic si examinate separat, ca sa ne dam seama ca propaganda oficiala n-are nici in clin nici in maneca cu sanatatea populatiei. Nu de oameni ii doare pe ei…ci vor puterea. E foarte simplu.

  3. au iesit pozitiv pawpaw? 5000 lei/pat covrig? pe bune? pai institutionalizatii sunt cei mai buni pentru a sifona bani de la cass folosint testele pawpaw care ORICUM IES POZITIV LA ORICE! DEVALIZAREA ROMANIEI, DISTRUGEREA ECONOMIEI SI GENOCIDUL DEPENDENTILOR DE TRATAMENTE PENTRU BOLI CRONICE. PE CEAUSESCU L-AU IMPUSCAT REPEDE SECURISTII TRADATORI PENTRU GENOCID! GENOCID FACUT LA SFATURILE LOR. CA CEAUSESCU ERA CAM SPALAT LA CREIERI, NU PREA MAI STIA EL. PE CINE IMPUSCAM ACUM PENTRU GENOCUIDUL PE CARE L-AU FACUT POLITRUCII ROMANIEI SI SECURIMEA SOROS? POOLIMEA IMBECILIZATA DEJA ESTE FACUTA RESPONSABILA” PENTRU CA „NU RESPECTA” ABERATIILE POLITRUCILOR CARE CONDUC ROMANIA PRIN HOTARARI SI ORDONANTE! PARLAMENT DE CARTON. DICTATURA INTR-UN CUVANT! CONSTRUITA PE IMBECILITATEA ROMANILOR CARE NU ISI CUNOSC SI NICI NU VOR SA ISI CUNOASCA DREPTURILE!

  4. Nea Spanu, acesti cetateni sunt inspaimantati de tot ce este in jur! Cunosc cetateni sanatosi tun, dar au fost afectati de terorizarea transmisa nonstop pe tv si din jur, nu isi gasesc linistea, nu isi gasesc locul, isi doresc moartea, din cauza mesajelor coplesitoare psihologic nonstop care imbolnavesc fara nicio problema cetateanul! Panarama ala de la sanatate si hArafat, in loc sa linisteasca cetatenii, fiecare sa isi vada de viata lui si ei in spitale sau minister unde le este locul, apar pe micile ecrane inspaimantand si imbolnavind cetatenii! E normal asemenea comportament de bugetar de lux in functii decizionale=idioti cu creier ca forma dar nu si functional?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.