Criteriile de integritate pentru candidații PNL, adoptate

UPDATE Consiliul Național al PNL a adoptat vineri criteriile de integritate pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor candida în alegerile din 2016.

Potrivit „Decalogului” adoptat de liberalii prezenţi la CN PNL, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit, să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenenţa politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declaraţia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.

Liberalii stabiliseră în Comisia de unificare zece criterii pe care trebuie să le îndeplinească cei care candidează la alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

Criteriile impuse candidaţilor pentru alegeri

1. Lustraţie. a. Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit. b. Să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

2. Traseism.Să nu-şi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni.

3. Nepotism. Să nu fi angajat în funcţii în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus soţia, soţul, rude sau afini de gradul 1.

4. Contractele şi relaţia cu statul. Să nu fie implicate în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia.

5. Fals în declaraţii. Să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declaraţia de avere sau de interese.

6. Incompatibilitate şi conflict de interese. Să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese.

7. Atitudini discriminatorii. Să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii.

8. Datorii la buget. Să nu înregistreze datorii la bugetul local (persoană fizică)

9. Plagiat. Să nu fi fost dovedit prin decizie judecătorească definitivă că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.

10. Probleme penale. a. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă. b. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru alte infracţiuni cu intenţie. c. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă. d. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie. e. Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.

Și conducerea PSD s-a reunit miercuri la Parlament pentru a analiza și adopta forma finală a Codului de etică și conduită fără de care politicienii nu vor avea sprijinul PSD pentru a ocupa funcţii politice alese sau numite.

Codul de etică și conduită al membrilor PSD stabilește 10 situații în care candidaților la ocuparea unor funcții politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage susținerea politică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.