Criza euro se poate transforma într-o conflagraţie globală

Actuala criză financiară nu este creată de SUA, precum cea din 2008, ci de Europa, iar daca Europa nu ia măsuri pentru recapitalizarea băncilor, criza se poate transforma uşor într-o nouă conflagraţie mondială, spune într-un interviu pentru Der Spiegel Austan Goolsbee, fost şef al Consiliului Consilierilor Economici al preşedintelui Barack Obama.

Fostul consilier membru al guvernului SUA nu vede de ce falimentul Greciei nu ar fi luat în calcul, dacă acest stat nu-şi poate plăti datoriile. Riscul unei asemenea soluţii ar fi însă falimentul unor bănci care deţin datorii greceşti, care ulterior se poate extinde şi poate reduce încrederea în recapitalizarea băncilor.

Pe de altă parte, Goolsbee încearcă să înţeleagă situaţia ţărilor euro în dificultate. „Nu iau partea grecilor, italienilor sau spaniolilor. Dar trebui să reţinem că soluţiile economice normale pe care le-ai folosi nu sunt valabile în zona euro. Daca nu poţi să devalorizezi moneda, o soluţie ar fi o Uniune Europeană dupa modelul Germaniei de Vest şi de Est, cu transferuri ale plăţilor. Cealaltă soluţie este să reduci salariile în Europa de Sud, iar acesta este un lucru foarte greu de făcut.”

Liderii de la Washington sunt „foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Europa”, spune Goolsbee. „Dacă criza de aici va cauza falimentul băncilor, aşa cum am văzut în 2008, această situaţie poate fi foarte contagioasă şi poate crea probleme instituţiilor financiare din întreaga lume. De asemenea este foarte probabil că economia europeană îşi va încetini creşterea în timp ce se va confrunta cu aceste probleme. Dacă un segment atât de mare din economia lumii încetineşte, exporturile din SUA vor scădea şi ele. Vor apărea ramificaţii negative globale şi în America-care încearcă încă să-şi revina din ultima criză”, spune Goolsbee despre impactul unei crize europene asupra SUA.

Pentru fostul consilier al lui Barack Obama cel mai important lucru pe care liderii UE trebuie să-l întreprindă este recapitalizarea băncilor. „Cred că Europa nu va reuşi să iasă din această criză fără să efectueze echivalentul unui test de stres şi să recurgă la recapitalizarea băncilor. Există printre investitori sentimentul că Europa continentală nu a făcut acest lucru în timpul crizei precedente. Iar acum, cum aceste instituţii deţin datorii suverane în Europa, degradarea acestor datorii poate duce la falimente bancare. Cancelarul Merkel şi alţi lideri europeni vor trebui, în cele din urmă, să recapitalizeze băncile.”

Pomparea banilor în sistemul bancar nu ar fi privită cu ochi buni de electorat, dar măsura este inevitabilă. „Dacă noi, în America, am fi fost un sistem parlamentar, am fi văzut guvernul căzând de două ori din această cauză în ultimii trei ani, în 2008 şi apoi în 2010. O înţeleg pe Merkel şi ezitarea ei”, îşi explică Goolsbee greutatea cu care statele europene iau măsuri împotriva crizei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.