“Cu drag, Van Gogh”, o peliculă care suscită numeroase întrebări

În săptămâna Festivalului Filmului Experimental, sunteţi invitaţi vineri, 30 martie, la ora 20:30, la proiecţia producţiei Cu drag, Van Gogh, programată la Grand Cinema & More Băneasa.

Este o experienţă cinmatografică inedită, o animaţie cu totul specială ce va fi difuzată în chiar ziua naşterii lui Van Gogh, 30 martie. Un film pictat integral în ulei de 125 de pictori aleşi dintre cei 4.000 de doritori să aducă la viaţă opera celebrului artist.

Cu titlul original Loving Vincent, filmul de animaţie anglo-polonez este realizat de Dorota Kobiela şi Hugh Welchman pe un scenariu de Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Jacek Dehnel, şi a fost lansat în 2017. Direcţia artistică: Daniela Faggio. Decoruri: Matthew Button. Costume: Dorota Roqueplo. Muzica este compusă de Clint Mansell. Cântecul genericului de final, Starry, Starry Night, scris de  Don McLean, este interpretat de Lianne La Havas.

Inspirată de viaţa lui Van Gogh, pelicula se caracterizează prin formatul inedit. Animaţia este realizată pornind de la pânzele artistului, copiate şi modificate în aşa fel încât să compună fiecare o imagine din film.

Proiectul filmului constă în reînvierea operei şi vieţii artistului pornind de la picturi animate. În acest scop, au fost alese 120 de tablouri. Acestea şi toate animaţiile care s-au născut din ele sunt copiate de o echipă de pictori care au lucrat în studioul din Gdansk. Fiecare secundă a filmului corespunde unui număr de 12 pânze diferite, pictate de mână. Pentru a corecta variaţiile luminoase şi cromatice dintre imagini a fost folosit un procedeu digital.

Trama filmului porneşte tot de la Van Gogh, văzut prin intermediul celor peste 800 de scrisori compuse de artist.

În 1891, factorul Joseph Roulin îi cere fiului său Armand să-i ducă o scrisoare lui Theodorus van Gogh, fratele pictorului Vincent Van Gogh care se sinucisese. Armand este recalcitrant. Chiar dacă Van Gogh îi pictase  portretul cu ceva timp în urmă, Armand este convins, ca majoritatea oamenilor, că Vincent Van Gogh era un nebun mai mult au mai puţin periculos. El acceptă totuşi pentru a-i face o plăcere tatălui său. Dar află că fratele artistului murise şi el după câteva luni. Misiunea lui Armand pare să nu mai aibă niciun sens, dar primele elemente pe care le-a aflat despre moartea pictorului îl fac să dorească să ştie mai mult. El pleacă la Auvers-sur-Oise pentru a cerceta viaţa intimă şi artistică a lui Vincent Van Gogh.

Opiniile despre pictorul dispărut sunt clar împărţite în două: cele care îl consideră nebun şi cele care văd în el un geniu. Fiecare persoană are o versiune a morţii sale şi discordanţele nu întârzie să apară între martori. Cu cât află mai mult, cu atât circumstanţele morţii pictorului apar mai puţin clar. Armand începe să se îndoiască de teza sinuciderii.  A fost o crimă? Şi dacă da, cine ar fi vinovatul? O fostă amantă, Doctorul Gachet, medicul pictorului, artist ratat el însuşi, cel mai bun copiator al acestuia şi care n-ar fi avut decât de câştigat recuperând pânzele pictorului pentru a le vinde când opera lui Van Gogh va fi recunoscută la adevărata ei valoare? Sau un tânăr înapoiat mintal, potenţial agresiv, care l-ar fi putut omorî pe Vincent pe câmp când acesta plecase să picteze pentru ultima dată?

Şi-au împrumutat vocea personajelor din film Robert Gulaczyk (Van Gogh), Douglas Booth, Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Helen McCrory, Chris O’Dowd, John Sessions, Eleanor Tomlinson, Aidan Turner

Filmul a fost recompensat cu mai multe distincţii: Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Animaţie de la Annecy, Cel mai bun film de animaţie străin la Golden Trailer Awards, Cel mai bun film de animaţie la Festivalul de la Shanghai, Filmul Internaţional cel mai Popular la Festivalul Internaţional al Filmului de la Vancouver, Canada.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.