Cu Fondul Suveran la CCR

PNL a depus vineri o sesizare de neconstituţionalitate la CCR, privind proiectul de lege care vizează înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii.

„Între forma adoptată de Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, și forma adoptată de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, constatăm existența unor deosebiri majore de conținut în privința modului în care se constituie aportul de capital în natură prin adăugarea în forma adoptată de camera decizională a 10 entități economice (dintre care 4 entități economice, antecitate, nu au fost avute în vedere nici în forma inițială a legii și nici după dezbaterea desfășurată în Senatul României)”, se arată în sesizarea depusă de PNL.

Sesizarea a fost semnată de 66 de deputaţi PNL.

„Această lege încalcă principiul bicameralismului, în sensul că la Camera Deputaţilor au fost introduse în lege noi companii, pe lângă cele iniţiale, care urmează să intre sub administrarea acestui fond mamut, companii care nu au primit şi votul senatorilor. Aşadar, din start, legea are un caracter neconstituţional! Legea încalcă şi art.135 din Constituţie, care consacră faptul că România este economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurentă.(…) Cel mai grav este faptul că prin această lege se încalcă şi art.136 din Constituţie, deoarece proprietate privată a statului este transferată în proprietatea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, iar statul va fi pus în imposibilitatea de a-şi îndeplini funcţia sa principală – de a proteja interesele naţionale ale românilor. Curtea s-a pronunţat de mai multe ori în această chestiune! Legea sfidează toate regulile economiei de piaţă funcţionale şi ale concurenţei libere!”, susţinea pe 6 iunie Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Și USR și PMP au depus o sesizare, separată, pe aceeași lege.

Parlamentul a adoptat săptămâna trecută proiectul care înființează Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Acționarul acestuia va fi statul român, iar capitalul social se va ridica la 9 miliarde de lei.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – S.A. (FSDI), precum şi modificarea unor acte normative. FSDI este persoană juridică română, organizată ca societate pe acţiuni, având ca acţionar unic statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice. Capitalul social al FSDI subscris integral la data constituirii este format din aport în natură reprezentat de pachete de acţiuni la diverse companii, precum şi din aport în numerar în valoare de 1.850.000.000 lei”, se arată în textul actului normativ adoptat miercuri de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. se vede ca liberalii nu iubesc liberalismul ci statul de muls si in plus nu cunosc nici constitutia si nici legea. când s-au făcut SIF, Proprietatea si FPS a fost altfel ? proprietatatea privată (acţiunile) statului nu se poate transfera? de când trebuie lege pentru transferul unor acţiuni. in schimb alte aspecte care pot duce la situaţii grave nu le observă nimeni sau dacă le observă este şters rapid din toate p.d.v.(doamna care se ocupă ar putea să se consulte nu să excludă )

  2. Sper ca pnl in virtutea celor intamplate , va contesta decizia indiferent care va fi aceasta. Trebuie sa fie consecventi.

  3. Cu vânzarea Petrom nu se duc la CCR , sau autostrada Behthel pe care a anchetat-o Codruta sau cu flota sau cu atâtea combinate distruse . Sau pot ataca la CCR german pentru a vedea de e corect o ba . Sunt satul si de corectitudinea PNL ca de lucru la banda din socetatile ec germane de pe teritoriu National .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.