Culisele întâlnirii Xi-Biden: Wall Street-ul bate diplomația

Primele luni de mandat ale administrației Biden nu anunțau războiul prin procură cu Rusia, ci mai degrabă o confruntare cu China. Miniștrii de Externe american și chinez au avut convorbiri în Alaska, în martie 2021, iar întâlnirea a fost una cu scântei, fie ca urmare a pozițiilor ireconciliabile, fie ca urmare a unei strategii de a crea o perdea de fum pentru presa și public.

Războiul din Ucraina, ”parteneriatul fără limite” în care s-au angajat Rusia și China și tensiunile privind Taiwanul, amplificate cel mai recent de vizita lui Nnacy Pelosi la Taipei, au amânat o întâlnire între președinții Xi Jinping și Joe Biden. Cei doi lideri s-au întâlnit față în fața la abia la recent încheiatul Summit G20 din Indonezia, la jumătatea mandatului lui Joe Biden.

Întâlnirea președinților a fost surprinzătoare, venind după ce Statele Unite au interzis exportul de cipuri sau de tehnologie de ultimă generație în China, incluzând în aceste sancțiuni chiar și pe cetățenii americani care lucrează pentru companii producătoare din alte state, specialiști care sunt amenințați cu pierderea cetățeniei americane.

Joe Biden și Xi Jinping au discutat despre dosarul nord-coreean (spre dezamăgirea SUA, în declarațiile publice, China nu a scos o vorba despre armele nucleare nord-coreene, despre rachetele balistice ale Phenianului), despre amenințarea cu armele nucleare (din nou, spre deosebire de varianta americană, din declarațiile părții chineze lipsesc afirmațiile cum că Beijingul se opune amenințărilor cu utilizarea armei nucleare venite din partea Rusiei), despre Taiwan, drepturile omului și despre războiul din Ucraina (în declarațiile publice ale Beijingului se arată că președintele Xi ”speră că SUA, NATO și UE vor purta dialoguri cu Rusia”).

După ce, la începutul acestei luni, The Wall Street Journal scria despre discuțiile secrete dintre consilierul de securitate al Casei Albe și omologul său rus, pe 21 noiembrie cotidianul financiar american a sugerează că în spatele întâlnirii dintre Xi Jinping și Joe Biden nu stau doar diplomațiile celor două mari puteri, ci și o serie de discuții discrete intermediate de mai mulți afaceriști americani.

Amiralul Mike Mullen, fost șef al Stsatului Major Intaerarme al Armatei SUA, a descris aceste discuții drept o încercare de a împiedica degradarea relațiilor sino-americane în aceste ”vremuri periculoase”. ”Fiind cele mai mari două puteri ale lumii, trebuie să încercăm să o scoatem la capăt”, a spus amiralul Mullen.

Beijingul se bazează pe un businessman american pe care îl descrie drept „vechi prieten”, un afacerist care a încheiat afaceri reciproc avantajoase cu China. Este vorba despre Maurice Greenberg, fost CEO al gigantului AIG, una dintre cele mai mari companii de asigurări din lume. Greenberg, în vârstă de 97 de ani, este văzut la Beijing ca simbol al unei perioade în care relația cu Statele Unite era apropiată și foarte profitabilă.

The Wall Street Journal scrie că, prin medierea lui Greenberg, China a trimis în Statele Unite cea mai importantă delegație de la începutul pandemiei și până acum. În iulie, Greenberg a publicat un comentariu în The Wall Street Journal, un apel la ”restabilirea unui dialog bilateral constructiv” cu China. Surse citate de WSJ scriu că ambasadorul Chinei la Washington, ”Qin Gang, un diplomat de carieră în care președintele Xi are mare încredere, a atras atenția Beijingului asupra articolului semnat de Greenberg. China a reacționat și a trimis la New York o delegație în oglindă cu cea pe care constituit-o Greenberg pentru partea americană.

Discuțiile au avut loc pe 10 noiembrie, cu câteva zile înainte de întâlnirea din Indonezia între cei doi președinți. Din delegația americană care a purtat discuțiile secrete au făcut parte, printre alții, Greenberg, Paul Fribourg, președinte al ContiGroup, fostul senator Joe Lieberman și doi foști ambasadori ai SUA la Beijing. Delegația chineză a fost condusa de un fost vicepremier. Discuțiile au fost pozitive, iar delegațiile au decis să continue dialogul anul următor, cel mai probabil in China.

Greenberg a fost vicepreședinte și director al Council on Foreign Relations și membru al Comisiei Trilaterale create de Zbigniew Brezinski și David Rockefeller. Maurice Greenberg a mai fost vicepreședinte al Comisiei Naționale pentru Relațiile SUA-China. Fiul său, Evan Greenberg (președinte al companiei elvețiene de asigurări Chubb Limited, face și el parte din conducerea Comisiei Naționale pentru relațiile SUA-China, dar și din conducerea US-China Business Council, și este membru al Council on Foreign Relations.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

10 Comentarii

  1. Intrebarea acuta …chiar acum …e
    cat de tarea e bagata china prin HONG KONG in FRAUDA de 32 de mii de milioane = 32 de miliarde disparute (UNDE? 😉 ) prin caderea bursei …FTX ! [Fiti pe faza ca vor urma dezvalurii inca inainte de sf. 2022 ! Dezvaluiri mai daunatoare democratilor decat republicanilor 🙁 ! ] Nu va spune CE SA FACETI, asta alegeti voi IN CUNOSTINTA DEA CAUZA, – va spun la ce sa va sigur asteptati ! 🙁
    AUD ?

  2. ca-n cazul „laptop-ului din iad” al lui HUNTER BIDEN („123” puncte bancare via CHINA)
    la fel si caderea Bursei crypto: FTX … face valuri defazat in timp („vineri” in decembrie )!
    🙂

  3. @mishteaux …”atoate-stiutorule” … sti(=stiti 3301) NOMINAL
    care dintre celebrii FONSECA … „PANAMA PAPERS” vor fi co-invinuiti
    de premeditata excrocerie: „bursa” FTX ! [„primul miliard” 😛 ]
    😀

  4. He, de ce te lași prostit ?/The Wall Street Journal iți bagă mizerii in cap, pe care le crezi bune.. De ce crezi că Xi nu se uită la american ca la un gunoi, pe bună dreptate ?/Cum crezi că americanul mai poate influența politicul sau finanțele chinei ?/ De ce nu vezi și amănunte, unele cât Himalaya,.din relația celor doi,.De fapt de te uiți mai atent la războiul ukran, vei vedea că america de fapt distruge europa, luptă pentru a fi locul doi, nu trei,..

  5. Unde te uiti, dai peste gasca de bosorogi nemuritori taiati prinprejur. Pentru ca meritati !

  6. Greenberg was born into a Jewish family in Greenwich Village, New York City

  7. Vai de capul, mai nou și de courul americanilor ! Sunt conduși doar de alde
    „Greenberg, Paul Fribourg, Joe Lieberman și doi foști ambasadori ai SUA la Beijing” și alți o mulțime de pretutindenari, Biden și ceilalți fiind simple marionete ce execută ordinile primite uneori direct de la FED .
    Un stat ca America n-are o bancă proprie și este la mâna perciunaților cămătari !
    Își merită soarta !

  8. „SAM BANKMAN FRIED” … cel care-a delapidat pe model PONZI: 32 de mii de milioane de dollari = 32 de miliarde dollari (minimum)
    e evreu ? De ce ii faci de vina pe toti jmekerii daca nu e ! Bernard L. Madoff a fost evreu ? Lehman brothers au fost evrei ?
    Vezi ca evreii nu-s jmekeri cu goimii si totusi insisti 🙁
    SHALOM tie si familie, totusi ! PUP ! 🙂
    [cei din spatele „democratilor” americani … sunt cumva ebrei 🙁 ? Nu mai fi anti-semit ca acuzi nevinovati 🙁 !]

    🙁

  9. Ca vorbeam de FONSECA (si de ce va sigur urma-n 4 feb.] 😉
    realiva la oamenii din „PANAMA PAPERS” … FONSECA 😛 e numele ebreu sau sephard-ebreu ? (ca-n familia mea de partial evreu sephard din Portugalia venita-n Ro pe vremea lui Carol II-lea !
    Mikutzilor hahaha … habara n.aveti de colateralitatile informatice de care ma-mpiedic mereu in munca mea de saptamana cu saptamana (de dat raportul ! 🙁 oricat de jemkera pare tot rutina plicticoasa devine 🙁 )

  10. Ce spun experții chinezi în Relații Internaționale?

    „Statele Unite folosesc Alianța Nord-Atlantică ca pe o capcană, pentru a submina economia europeană și pentru a consolida influența asupra guvernelor țărilor UE”, scrie ziarul Global Times.

    Statele Unite încearcă să oblige unele țări europene să folosească o strategie anti-rusă, în urma căreia Uniunea Europeană poate deveni dependentă de Statele Unite și NATO , precum și în situația de a-și pierde autonomia.
    În special, vorbim despre cerința de a crește cheltuielile pentru bugetul apărării. Dar ținând cont de inflație și de criza energetică din zona euro, o creștere a bugetelor militare ar putea duce la un val de dezaprobare a guvernelor din partea societății, iar Statelor Unite le va fi mai ușor să influențeze conducerea țărilor europene”.

    Link: https://www.globaltimes.cn/page/202211/1280211.shtml

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.