Cum arată o reformă „îndrăzneață” a justiției

În timp ce președintele Ucrainei se afla la New York pentru a vorbi la Adunarea Generală ONU, unul dintre consilierii săi apropiați a fost vizat de un atentat, lângă Kiev. A fost rănit șoferul lui Serghei Șefir, consilier al lui Zelenski, coproprietar al studiolului Kvartal 95, care a produs serialul ce l-a făcut pe actorul Volodimir Zelenski președinte. Presedintele Ucrainei a considerat că atentatul este un avertisment la adresa sa.

Mai frică pare însă să-i fi lui Volodimir Zelenski din cauza înțelegerii SUA-Germania care permite finalizarea gazoductului rus Nord Stream 2, a cărui punere în funcțiune poate scoate Ucraina de pe harta tranzitului gazelor ruse (care aduce statului circa 3 miliarde de dolari anual). Garanțiile germano-americane (sancțiuni impuse Rusiei) nu sunt considerate suficiente la Kiev. Apoi, regimul președintelui Volodimir Zelenski mai tremură și pentru ca nu se întrevede deloc aderarea Ucrainei la NATO, iar presiunile puse de Kiev sunt respinse de Vest prin ”tragere de urechi” din cauza tergiversării reformelor, în special in justiție și vânzarea terenurilor. Apoi, acordarea unei noi tranșe de trei sferturi de miliard de dolari dintr-un împrumut FMI depinde de stadiul acelorași reforme.

Președintele Zelenski pare să-și fi pierdut răbdarea. În cadrul conferinței Yalta European Strategy (YES), Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina are nevoie „de prieteni strategici, nu de parteneri strategici”, de ”prieteni” care să observe și jumătatea plină a paharului reformelor, nu doar restanțele. Degeaba, Departamentul de Stat al SUA a fost cât se poate de clar și a afirmat că decizia Înaltului Consiliu al Magistraturii de a bloca o reformă importantă în justiție ”amenință cu devierea de la promisiunea unei reforme reale în justiția din Ucraina”, adăugând că legea adoptată în iulie reprezintă „o lege istorică, care oferă oportunitatea unei reforme adevărate în justiție”.

Reforma amintită, adoptată in iulie, prevede ”albanizarea” justiției ucrainene. Din 2014, când Victoria Nuland împărțea dulciuri ucrainenilor care protestau împotriva regimului Ianukovici, și până acum, când aceeași Nuland a revenit pe cai mari la Departamentul de Stat al SUA, în Ucraina au apărut o mulțime de instituții anticorupție: o poliție anticorupție (NABU), un parchet anticorupție (SAPO), o agenție de integritate (NAPC), o agenție de recuperare a activelor furate de cei găsiți vinovați de corupție, și chiar un tribunal anticorupție – Înalta Curte Anticorupție.

Însă instituțiile de mai sus nu sunt suficiente, câtă vreme nu poate fi epurat întreg corpul magistraților. Acesta este rolul reformei din această vară, care prevede crearea unui grup de experți care să stabilească nominalizările judecătorilor și procurorilor pe care Înaltul Consiliu al Magistraturii le propune spre aprobare președintelui. Inovația este că acest grup de experți trebuie să conțină un număr egal de experți străini și ucraineni (câte trei).

Este o situație similară cu cea din Albania, unde, începând din 2016, funcționează așa-zisa Operațiune de Monitorizare Internaționala, prin care angajați ai Departamentului de Stat și ai Departamentului Justiției din SUA, alături de funcționari ai Comisiei Europene, îi verifică și îi propun spre aprobare pe noii magistrați din Albania. Guvernul albanez al lui Edi Rama a trebuit să modifice Constituția țării pentru a permite unui organism format din cetățeni străini, lucrând pentru guverne străine, să aibă o asemenea influență în Albania.

În Ucraina, o țară care a avut deja un guvern cu miniștri străini (inclusiv un fost președinte al Georgiei și o fostă angajată a Departamentului de Stat al SUA, care au primit peste noapte pașaportul ucrainean), reforma similară amintită s-a blocat tocmai când a venit vorba despre legea fundamentală, pentru că judecătorii de la Înaltul Consiliu al Magistraturii au trimis o sesizare la instanța constituțională și așteaptă verdictul. Între timp, au blocat procesul reformei, refuzând să-și nominalizeze reprezentanții care ar fi trebuit să lucreze împreună cu experții străini. Marea problemă a regimului este că instanța constituționala de la Kiev nu este bine epurată – președintele Zelenski a trecut Curtea Constituțională pe linie moartă începând din martie, pentru că judecătorii s-au opus reformei justiției, spunând că subminează suveranitatea țării. Din acel moment, Zelenski nu s-a mai obosit să ceară avize instanței constituționale și a preferat să apeleze la Consiliul Național de Securitate și Apărare, care-i este loial, pentru a impune sancțiuni entităților considerate amenințări la adresa securității naționale.

Speriat că va rata tranșa împrumutului FMI și nu va mai putea deschide o vreme discuția pentru Membership Action Plan, necesar pentru aderarea la NATO, președintele Zelenski i-a adunat pe ambasadorii statelor G7 în Ucraina și le-a transmis că ”orice acțiune ilegală de împiedicare a reformei justiției va fi imediat evaluată și respinsă. Nu le voi permite judecătorilor care amenință reforma și epurarea sistemului judiciar să îi priveze pe ucraineni de dreptul la justiție”, a spus Zelenski. Analiști ucrainei citați de Radio Europa Liberă arată că întâlnirea președintelui cu ambasadorii statelor G7 a urmărit să-i ”convingă” pe judecători să meargă mai departe cu reforma.

ONG-urile din Ucraina susțin, în mod evident, reforma. Tot Radio Europa Libera scrie că ”activiștii societății civile spun că experții străini sunt necesari, pentru că sistemul judiciar este profund corupt și nu se poate reforma de unul singur”. Reforma este lăudată și considerată ”îndrăzneață”, nu drept una care subminează suveranitatea națională. Singurele defecte pe care ONG-iștii le găsesc țin de faptul că experții străini vor avea nevoie de o armată de funcționari și traducători și că nu se vor concentra suficient pe problemele interne ale țării, ci mai mult pe imaginea externă. Sunt motive pentru care activiștii cred că soluția ar trebui să fie una temporară.

Atlantic Council a dedicat o analiză reformei din Ucraina, în care a subliniat și problemele legate de corupție existente încă în țările baltice, România și Bulgaria, neuitând să o laude pe Laura Codruța Kovesi și să spună că ”îndepărtarea ei a fost apogeul mașinațiunilor guvernului social-democrat de atunci pentru a schimba legile justiției și a-i înlocui pe procurorii șefi”.

Dacă această reforma va fi dusa la bun sfârșit, justiția ucraineană va semăna mult cu cea albaneză, poate o justiție la care ”reformatoarea” Monica Macovei a visat și pentru România. Realizările Albaniei începând de la acea reformă sunt o perpetuă criză politică, găzduirea într-un adevărat stat în stat a mujahedinilor iranieni (susținuti de SUA pentru preluarea puterii la Teheran), un PIB pe cap de locuitor care este mai mare doar decât cel din Kosovo, Republica Moldova și Ucraina și, recent, un nou guvern condus de Edi Rama format în majoritate din femei și salutat de întreaga presă internațională.

Articolul amintit publicat de Atlantic Council amintește și despre corupția din Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă, sub regimul condus de președinta Maia Sandu, DNA va trece Prutul cu sau fără experți străini care să epureze justiția.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

18 Comentarii

  1. In timp ce America este in Flacari, in Balconul Casei Albe Zombie Joe TaliBiden cinta la Harpa iar Donald Trump isi Proclama caii Senatori. Tovarasa Nancy Pelosi l-a Asigurat pe Puppetul tarii vecine si pretine Ucraina ca Jaful Practicat acolo va fi Legalizat asa cum numai Codruta Kovesi stie. Caligula va fi inapoi la Casa Alba cu Herghelia de Senatori, Congressmen si Generali Loiali Dinsului.
    Boboru Nu Stie Carte…

  2. Ucraina sa restitue sudul Basarabiei Romaniei si va avea un prieten strategic. Dar nu o vor face, din ucrainieni au aparut banditzii kazaci.

  3. Volodimir Zelenski este la fel de inteligent ca Petrov sau ficusul din deal.
    Cat de usor accepta unii parveniti sa-si vanda tara.
    Poate de trezesc ukrainienii si il iau la suturi!

  4. Avremarcat cineva care sunt problemele”regorma justitiei” si vanzarea terenurilor.

  5. @Bogdan Giuseppe
    Fiecare populatie(poporul nu mai exista) isi are parazitul alogen.
    Asa cum noi avem alogenul nostru parazit in fruntea statului, asa au si ucrainienii alogenul lor…
    Cine poate garanta o „justite” independenta pentru ca nici un obstacol sa nu stea in calea jefuirii tarii de catre corporatiile si multinationalele occidentale, decat un alogen parazit???!!!

  6. Trebuie sa fii un tembel bine facut sa ajuti Ucraina sa intre in UE ,asta inseamna automat ca Romania isi pierde pozitia de vioara intai,parca asa trompeta un betiv care o arde cu marii vazute prin fundul sticlei ca lacuri rusesti,astfel ca toate mismasurile se vor face la Kiev,Romania ramanand o simpla gaina plouata si cufurita din ograda UE si NATO.Ghinion.Mie imi place de nea Zelenski cum plange cu lacrimi de crocodil ca nu vor mai pupa cele 3 miliarde de euro anuale din tranzictionarea gazului rusesc pe teritoriul ucrainean,asta-i un fel de pres ca nea Constantinescu aka Tapu din 97 care dadea tot din casa pe doi bani pentru a se ,,integra,,musai in UE si NATO ca asa era tendul vremii.Pas cu Pas.Ghinion.

  7. Americanii iau banii si fraierii desavarsesc justitia.Zelenski nu intelege cazul Macron.Poate va intelege cand nu va mai avea gaz rusesc gratis.

  8. niciun guvernant roman nu zice nimic de romanii din ucraina,ucrainizati si fara drepturi nici ue,nici sua,nimeni/nu va asteptati sa zica cersetoarea sorosista moldovanca maia sandu ca nu da bine la soros/inca o profitoare cu pasaport(cetatenie)romaneasca -la placinte inainte(in declaratia de avere a declarat 27000 usd de la soros,a gresit cu un O,are 270.000 usd aia la ..videre…mooldoveni imi pare rau da ati pus botu(nu caa dondon era mai bun)

  9. Cu vânzarea terenurilor nu ar fi o problema că vin rușii și le iau înapoi.In ce privește reforma justiției ucrainenii sa o ia pe Laura Codruța la ei că-i pune in pita că pe noi .U.E și America nu sunt cu nimic mai bune decât rușii.

  10. Volodimire ,nu prea ai invatat istorie.Targul e facut deja .SUA se muta in Asia,fiindca chiar nici ei nu se pot lupta cu doua superputeri, iar mama Rusia va ramane stapana peste Estul Europei,poate mai putin tarile catolice.Mi se pare mie,nu cumva tu si Klausica ati luat teapa?

  11. Cu reformele impuse lor din vest care ii duc la jaf extern,la foame si frig,parca ii vad pe ucrainieni ca se intorc la Mama Rusia,iar,cum la fel evolueaza treaba si la noi cu foamea si frigul de rigoare si care se vede ca este programat ca sa ne omoare cu zile,ca jaful este deja realizat si din care macar nu a iesit nimic mai bun pentru romani,ci tot mai multa saracie si dezastru,o sa fim tot mai buimaci si ne vom gandi,ori ca sa mergem dupa ucrainieni,ori sa ii asteptam pe otomani,sau harabeti din tzarile calde care sa ne ia in grija lor,macar iarna,cu petrol si gaze mai ieftine.

  12. Stalin era mic copil pe langa ce fac americanii in tariule vasale. In fond popoarele care accepta asa ceva isi merita soarta. Ukrainienii, ca si romanii, vor avea ce merita sau mai bine zis ce au votat. Reforma justitiei va di implementatat de un sir de procurorri Portocala pe sistemul – vinovat, nevinovat, capul trebuie taoat. In 2012 ambasadorul AUA la Bucuresti se lauda ca 12 americani ajuta DNA la activitatea de intocmire a dosarelor si ca daca mai trebuie ambasada va suplimenta numarul. Fostul sef al Secret Service pentru Europa de est a spus in clar ca la DNA se fabricau liste cu cei care trebuiau „executati” si apoi se cautau sau se inventau motive…Aceste asa zise „reforme” sunt o modalitate de a scapa de orice opozitie la politica lui Zelenski sau a oricarui politician ukrainian la politica implementata de americani in aceasra tara. Stim cum e …am trecut si noi prin asta…pana a fost dresata clasa politica romaneasca si transformat intr-o adunatura de yesmeni la tot ce ne cereau amricanii…

  13. @salvamar
    Pai, asta-i tragedia….
    Ca alogenii acestia paraziti nu au fost votati….sistemul de vot e o mascarada manevrata din umbra de serviciile secrete prin tastatura calculatorului, prin soft, prin „marja erorilot de soft si prin multa mamipulare si minciuna in massmedia lor !

  14. Maia e sorosista. Si pe urma ne miram ca voteaza unii cu nu stiu ce Dodon.

  15. Atata timp cat Maia Sandu are intalniri cu fiul lui Soros,este clar ce se va intampla cu Rep>Moldova.AcesTI LUPTATORI IMPOTRIVA CONRUPTIEI,, SUNT UN CAL TROIAN,,Dupa ce sunt coptati in fel si fel de fundatii,asociatii,ONG-uri,persoanele respective sunt propulsate in diferite functii de conducere in institutiile statului,inclusiv justitie pana la presedinte de stat,si chiar in multinationale.Aceste persoane devin obediente celor care i-a ajutat in propulsare,devenit tradatori ai tarii respective.

  16. Robinette ar putea sa instaleze, ca sa il linisteasca pe Zelea, o tiparnita a Fedului in incinta ambasadei SUA de la Kyiv. Ar fi un gest de prietenie strategica. Mai ales dupa Fuga din Afganistan…

  17. Baetii s-au prins ca „reformele din justitie ” sant mai eficiente decat bombardamentele .

  18. „Reforme” = jafuri (cf. dictionarul Casei Albe). Mai ales ca SUA se lupta c-o Europa, în secolul al XIX lea, deja reformata (sistemele institutional si legal FRANCEZE, de care indivizii îi impun „Europei” sa se debaraseze, în folosul devastarilor marca SUA. A se vedea România, „reformata” de Iliescu-Isarescu-Nastase Adrian- Macovei-KioveSSi-Basescu-Johannis, pâna n-a mai ramas nimic din ea).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.