Cum depistați postările false despre Ucraina

Cum să depistați postările false despre Ucraina. Întrebarea pe care o au mulți români și nu numai se ridică tot mai des în ultima vreme. Unii oameni încep să realizeze că multe dintre imaginile prezentate ca fiind din Ucraina sunt fie filmate/fotografiate în alte zone de luptă și sunt mai vechi. 

Și totuși, cum ar trebui să ne dăm seama ce e adevărat și ce nu? Un răspuns încearcă să ofere pentru BBC Marianna Spring, reporter specializat în demascarea informațiilor false, care vine și cu niște exemple:

Man having blood make up applied to him on set of a filmIMAGE SOURCE,FACEBOOK
Image caption,

Videoclipurile actorilor dintr-un film ucrainean realizat în 2020 au devenit virale pe Facebook și TikTok – oamenii susținând în mod fals că atacurile din țară sunt „înscenate”.

Dacă vreți să nu picați în capcană, iată ce ar trebui să faceți:

1. Atenție la videoclipurile vechi și înșelătoare

Din păcate, nu sunt distribuite doar videoclipuri foarte reale și supărătoare despre ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina. Există și filmări din vechile conflicte care devin virale. Adesea, oamenii le împărtășesc pentru că sunt șocați – sau chiar încearcă să ajute. Doar  că acestea nu fac altceva decât să sporească și mai mult haosul. Și nu doar al celor din afara Ucrainei ci și al celor care sunt încă acolo.

This footage was portrayed as being from the conflict in Ukraine - but was actually shot in Syria

SURSA IMAGINE, TWITTER Legendă imagine, Această înregistrare a fost descrisă ca fiind din conflictul din Ucraina – dar a fost de fapt filmată în Siria

Cel mai bun mod de a vă da seama dacă un videoclip este real sau nu este să căutați indicii – cum ar fi vremea, semnele rutiere, limbile pe care le vorbesc oamenii.

Videoclipurile cu invazia Crimeei de către Rusia și cu explozia de la Beirut din 2020 au fost distribuite pe scară largă, pretinzând că sunt din conflictul actual.

Folosind Google Maps, vă puteți da seama dacă videoclipul este într-adevăr de unde pretinde că este. Și prin utilizarea căutărilor inverse de imagini – disponibile pe un număr de site-uri web – puteți vedea dacă același videoclip sau imagine a fost partajată online înainte. Acesta este un semn de poveste că a fost „reciclat“ dintr-un eveniment anterior.

2. Cine îl distribuie – și de ce?

Este important să examinați cine a distribuit o postare în primul rând. Puteți verifica cine sunt aceștia – și dacă sunt o sursă de încredere.

Cei care au postat videoclipuri înșelătoare caută uneori aprecieri și distribuiri. Este o perioadă tulburătoare – și postările despre ceea ce se întâmplă în Ucraina sunt foarte probabil să prindă la internauți. Alții împărtășesc afirmații sau imagini false pentru a împinge anumite narațiuni – pentru a-și impulsiona agendele politice sau pentru a semăna îndoială și confuzie.

„Câțiva tineri din țară mi-au povestit despre relatări pro-Rusia care se ceartă cu ucrainenii, sugerând fără nicio dovadă că războiul este înscenat sau că Ucraina își bombardează propriul teritoriu“, mai scrie jurnalista de la BBC care exemplifică:

„Un bărbat pe care l-am intervievat mi-a explicat că nici măcar fotografiile cu casa lui de lângă Kiev, total distrusă de bombe, nu i-au putut convinge pe acești troli. Mulți dintre ei au puțini sau nu au urmăritori, și-au luat imaginea de profil din alte locuri online și folosesc nume de utilizator generice. De asemenea, au început să posteze abia după ce a început invazia. Este greu de spus cine administrează în cele din urmă aceste conturi“.

Alte conturi care au promovat afirmații false despre pandemia de Covid și-au îndreptat atenția către împărtășirea unor teorii false ale conspirației despre război. Aceleași afirmații false – de exemplu că unii dintre cei răniți de bombardamente sunt „actori” – au apărut din nou și din nou și chiar au fost împinse de diplomații ruși.

3. Întrerupeți înainte de a distribui

Ceea ce apare pe rețelele sociale despre război este înfricoșător. Declanșează o reacție – și asta înseamnă că uneori oamenii partajează postări înainte de a verifica dacă sunt reale. Dezinformarea se răspândește pentru că joacă mult cu emoțiile și părtinirile noastre.

Soldiers in CNN tweet
SURSA IMAGINE, TWITTER
Legendă imagine,
Steven Seagal nu luptă în război – acesta este un tweet fals făcut să pară trimis de CNN

Nu este vorba doar de emoții negative – uneori, poveștile pline de speranță pot deveni virale. Deși pot ridica moralul, ele contribuie la haosul online și îngreunează să-ți dai seama ce se întâmplă de fapt.

Nu uitați! Războiul informațional este mai mult decât social media. Este o bătălie dusă de guvernele atât din Ucraina, cât și din Rusia, care împinge propaganda. Întrebați-vă de ce o anumită sursă ar putea spune ceva – și dacă este susținut de dovezi, mai recomandă jurnalista.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

23 de Comentarii

  1. „noi muncim noi nu gandim”. Asa va vrea Conducererea de Partid si Stat, care o sa comunice (editat) ce trebuie sa gandeasca, spuna si sa creada.

  2. Eu le depistez simplu: dupa miros.
    Toate stirile astea put a Putina de la o posta. Intr-adevar ca tembelii nu le miros. Ptr ei sunt inodore, incolore si insipide. Le inghit nemestecate. Cum vad eticheta ,,Putina” pe ele, hap si gata.

  3. Cum depistați postările false despre Ucraina? Dacă noi cetățenii model, plini de conștiință civică și ecologică și corecți politic, cu vaccinul la zi și certificatul la purtător, având codul QR gravat pe frunte la loc de cinste , vrem să ne informăm, ne vom informa decât din sursele indicate, acreditate și certificate de către Mărețul Minister al Adevarului . Ura, ura, ura, în curând vom beli…

  4. Cel mai bun indiciu : flux informational intr-un singur sens. La doua parti in conflict, trebuie sa verifici macar din 3 surse diferite. Daca vrei sa te revendici ca jurnalist ! Ce este la noi acum, sub 10% sunt stiri relativ autentice, verificate. Totul este sa nu fim…..pelicani !

  5. Exact. Ai citit bine. Inchide televizorul, e numai propaganda. N-are nicio importanta cine minte. Important e ca sunt numai minciuni!

  6. Cum depistati mistoul facut de Zeleflocea, bulibasa ucrainienilor tefelisti, la adresa românilor? Vizionând sketchurile de kkt ale măscăriciului.

  7. Daca inchizi (total) TV-ul … cum mai „afli” ce se intampla in tara si la granitele tarii tale ?
    Din contra … trebuie sa verifici macar din 3 surse TV diferite … Asadar, cat mai multe surse romanesti si/sau strainesti.
    Si sa butonezi/baleezi in continuu intre aceste surse . Iar media lor … poate-poate iti poate indica … „ceva adevar” !
    Sau, te duci la fata locului … nerecomandat nici unui „civil” insa !

    De ex. Ieri pe Mezzo (post muzical frantuzesc) se difuza „finala” Concursului Ceaikovski, din 2019, tinut la Moscova (Rusia).
    Pai … in EUropa si Americuta … muzica ruseasca … nu era pusa la colt ? SAU, AIA A FOST DOAR un simplu FAKE NEWS ???

    OMENIRE … terminati cu STUPIZENIILE !!! Precum la Bagdad … asa si la Kiev …

  8. SPER SA NU VEDETI CA SUNT ADEVARATE STIRILE SI CA SUNTETI TRIMISI IN UCRAINA ! CA ESTE FOARTE CRUNT RAZBOIUL DIN UCRAINA !

  9. in orice caz nu omul simplu de rand se ocupa cu asa ceva.sunt entitati,institutii,persoane specializate sa faca aceste fake. Deci,cei care le fac sunt cei care au un interes ,un scop, care profita din manipularile oamenilor.,care se ocupa de anii de zile in toata lumea cu aceste lucruri,si care profita de ele.Ce interes ar avea Ion sau MARIA sa se ocuoe de Fake
    Daca te uiti un pic pe webcam live, kiev, vezi lumea ca circula linistit cu masinile, cu bicicleta pe jos.Si tunci….Daca tocmai cei care vor sa ne protejeze de asa ceva,o fac chiar ei.Zic si eu asa.

  10. @Bibiku
    Sa te vad cum o sa depistezi mistourile la adresa romanilor facute de Zeleputina, bulibasa Armatei Rosii eliberatoare.
    Daca de mistourile lui Zeleflocea nu ne prea pasa, de mistourile lui Zeleputin o sa cam facem in nadragi de frica. Noroc ca pana atunci toti romanii vor avea paspoarte biometrice si o vor taia-o din timp in tarile calde, precum cocorii.
    Juravli letiat.

  11. Marea majoritate a stirilor false vin de main-stream media cumparata. Dovezile pentru asta vin din trecutul apropiat. De ce am crede acum minciunile oficiale?

  12. Stirile false cuprind cel putin unul dintre termenii: „din surse sigure”, „se pare ca”, „aproape”, etc.

  13. Marea majoritate a stirilor false vin de la guverne si de la main-stream media cumparata. Dovezile pentru asta vin din trecutul apropiat. De ce am crede acum minciunile oficiale?

  14. ipocrizia la cote maxime. monstrul mincinos si ipocrit al ministerului adevarului se ridica cu ajutorul mediei satanice.

  15. Evident prima victimă a acestui conflict este ADEVĂRUL,. De ce se folosește dubla măsură..??? Evident rusul a greșit, a intrat in cursa americanului fiind evident provocat.. Dar, americanul nu a procedat la fel de exemplu nu doar in Jugoslavia ?, Nu a bombardat școli, locuințe private, poduri, instituții ?? Exact la fel a procedat.. Kosovo nu s-a rupt ?? Amercianul și lumea au protestat /? Acu gândește-te la viitor. Cum ai de gând să trăiești in continuare ? Ai de gând să stai in ură și temeri, cu inarmări și amenințări ?? Licuriciul la asta te indemană.. Nu bre, dă-i o șansă rusului,.Oferă-i o portiță de scăpare și vezi pe adevărații vinovați ai evenimentelor, care sun clar ukranul și americanul.. Rusul poți s-o treci la victime.. Deci nu ai nevoie de sancțiuni. Iți distrug vitorul și-ți creează mizerii, pericole, inarmări și alte imbecilități din care profită americanul.. Stai strâmb și judecă, vei vedea că nu ai alte șanse de vrei să oferi un viitor copiilor tăi.

  16. Evident ca rusii mint iar SUA si Occcidentul spun adevarul.si numai adevarul jurand cu mana pe coarnele lui Belzebut, stapanul lor iubit.

  17. Toata Europa a blocat Saiturile rusesti in limba romana. Romanii nu stiu ruseste, nici eu nu stiu. Din acest motiv imi este limpede ca stirile false vin cu preponderenta din x
    zona ANTI- Rusia….In plus, zona anti – rusa dispune de mii de oeng- uri. Astea traiesc din propaganda contra Rusiei….

  18. … care vor sa vorbeste minciuni cu noi ! … Sa verificam o stire din 3 surse ? Hmmm … si ce facem daca cele trei surse sint, sa zicem, A3, UM Digi24 si B1, sa zicem, adica trei dintre posturile din Romania care, intr-o proportie de 99%, maninca practic toate acelasi kkt antirusesc cu butoiul, nu cu tiripliciul ?

  19. Folosesti 3 surse care raspund la comanda aceluiasi stapan, a unui oligarh globalist. Ce nu este clar, draga domnule/doamna? Partea comica este ca exact globalistii latra ca apucatii ca a fost incalcata suveranitatea Ucrainei! Pai despre ce suveranitate mai este vorba in globalism? In globalism nu noi oamenii nu vom mai detine nimic si vom fi fericiti, asa ne invata satanistul Klaus Schwab. Totul va deveni proprietatea elitei oligarhice sataniste.

  20. BBC-ul spune despre cum sa observi fake-uri dupa ce singuri au transmis imagini cu un copil „ucrainean” in spital, poza facuta acum vreo 6 ani in Siria. Clip cu soldati ucrainieni pe un tab „rusesc” cu Z pe el, care defapt e dintr-un reportaj al televiziunii ucrainiene din 2016 mai lung, cand au atacat Donbass-ul, iar Z-ul este aplicat de cineva. Channel 4 din UK care facea documentare despre „rebelii moderati” din Siria, ale caror personaje principale s-a descoperit ca practicau decapitari. Legat de verificarea din 3 surse, chestia asta a decazut atat de grav incat verificarea aia e circulara… CNN emite o stire din surse anonime, MSNBC emite o stire bazata de CNN, BBC emite o stire citand MSNBC si CNN, restul presei preia si verifica autenticitatea pe CNN-MSNBC-BBC. In realitate stirea se bazeaza pe o singura sursa.

  21. @Bumburake (12,36)zice „Eu le depistez simplu:dupa miros”…Mosule,depisteaza BOCANCII si CIORAPII mei,cu MIROSUL tau.!

  22. O mare parte din presa si televiziune informeaza populatia numai cu minciuni ,scenarii false, poze false, videoclipuri false, un fel de circ exact asa cum sa procedat si cu pandemia sau vaccinarea.Cel mai bine nu credeti nimic ,timpul le va rezolva pe toate pt. ca si asa noi nu putem schimba nimic ,in schimb ne certam unii cu altii si ne dusmanim intre noi doar datorita acestor minciuni manipulate de presa si televiziune.Pe politicieni nu i-am inclus pt. ca ei mint mereu pt. ei este ceva obijnuit sa minta si sa pacaleasca pe romani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.