Marfa rusească s-a reîntors în România

Cum mai stăm cu producția românească de gaze 

Producția românească de gaze acoperă mai puțin de jumătate din consum

Gerul care a venit în România, în ultimele zile, a adus consumuri record de gaze iar capacitățile interne au fost puse sub presiune. Se ard în acest zile 60 – 62 de milioane de metri cubi zilnic, aproape de recordurile de consum postcriză, de 70 de milioane de metri cubi(anul trecut, februarie – martie), dintre care 21-22 de milioane reprezintă producție internă, 18-19 milioane extracție din depozite și 15-16 milioane de metri cubi importuri. Rezultă un dezechilibru de 2-3 milioane de metri cubi, pe care Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport, are sarcina să îl regleze , prin metode specifice. Surprinde valoarea mare a importului, cantități aproape la fel de mari ca producția internă. Import care vine pe toate părțile posibile, din Ucraina, Ungaria și Bulgaria, deși sursa este aceeași: Gazprom. Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, spune că această perioadă de început de an a adus consumuri mai mari cu peste 25% față de luna trecută. “Se consumă, și se consumă mult. Vine și din zona clienților mijlocii, firme, nu doar de la populație, fabrici mari și termie”, spune acesta. Faptul că firmele de dimensiuni medii au început să consume serios gaz este o veste bună pentru industria, implicit economia noastră. Ca și la energie electrică, consumul de gaz arată dinamica industrială.

În această iarnă, consumul de gaz din termocentrale este la maximum. 2.000- 2.100 de MWh, aproape în bandă, nu a mai văzut România de mult timp. Practic , toate capacitățile termo pe gaz funcționează din plin. O confirmă Adrian Volintiru, director Romgaz, care precizează că ”toate grupurile de la Iernut sunt la capacitate”, o spune și Vișan, de la Energie, care spune că “Iernut, Brazi – Petrom, Oradea, Elcen, toate merg din plin, a fost o ambiție de-ale mele”. Este o necesitate în sistem ca termia să funcționeze turată la maximum, dat fiind faptul că trebuie să compenseze o perioadă de hidraulicitate scăzută la Hidroelectrica. Nu mai mult de 6 luni în urmă, Hidro era perfomera Sistemului Energetic Național, cum 4.000 MWh. În prezent, după luni de secetă, când produce 2.000 MWh este deja o excepție. Cum nici vântul nu ajută, în ciuda celor 3.000 de MW instalați în eoliene, “greul” îl duce termia pe gaz și cărbune. Nefiind îndeajuns pentru consumurile de acum, se și importă până la 1.000 MWh. Aici este și o componentă comericală, dat fiind că piața noastră este conectată cu alte trei din Europa Centrală, Slovacia , Cehia și Ungaria , iar în primele două energia este mai ieftină și migrează către piața mai scump, adică a noastră. Într-adevăr, în primele zile ale acestui an, s-au înregistrat prețuri record pe piața spot de energie, care au atins chiar 610 lei/MWh, dublu față de cu două luni în urmă. Prin urmare, interesul producătorilor din alte țări să-și vândă energia la noi este uriaș.

Reacții în lanț

Penuria de gaze și electricitate din piața locală, din a doua parte a anului trecut și până în prezent, a dus la prețuri mari de tranzacționare a energiei. S-au atins recorduri atât la curent, cât și la gaze. În mod normal, aceste prețuri s-ar fi regăsit, din primăvară, în facturile românilor. OUG 114/2018  plafonat însă prețurile celor două mărfi, pe piața reglementată, la 68 de lei/MWh, pentru trei ani, începând cu 1 aprilie 2019. Acest lucru ar trebui să aducă ieftiniri de 10-15%, dar pune în același timp cruce pieței libere. Cum prețul este mai mic decât la liber și fix pe trei ani, este de greu de crezut că cineva va mai alege vreun furnizor alternativ.

Plafonarea prețului la energie ar putea totodată să reînvie industria chimică, care are 70% din costuri gazul,  acum aproape inexistentă, motiv pentru care România are un deficit anual pe comerțul cu produse chimice și petrochimice de 7 miliarde de euro.

România are circa 9,6 de milioane de consumatori de energie electrică, din care 8,7 milioane sunt casnici. 1, 2 milioane de casnici au trecut în piața liberă. La gaze, sunt 3 milioane de consumatori, din care 2,6 milioane sunt casnici. În piața liberă a trecut un număr mic, circa 100.000 de consumatori.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Mihai, la ora asta Enel suna din usa in usa la blocuri si case in zonele de sud ale Romaniei,ca sa fure consumatorii de la Electrica. Ofera tarife mai mici,mergand cu pana la 50% pentru pensionari.Atentie,insa!Contractele sunt doar pe 1(un)singur an!!!
    In Constanta, unde Enel detine majoritatea consumatorilor casnici,tarifele sunt cel putin la nivelul competiei, iar contractele sunt pe termen nelimitat. Adica,cartel. Asa ca adio mama si n-am cuvinte ‘competitie’ si ‘piata libera!’ Cine-i pune crucea ‘pietei libere’, Mihai?
    Idem si la fel ca la statiile de benzina:care-i diferenta de pret intre benzina de la MOL, OMV sau Rompetrol? La a doua zecimala dupa virgula,da? Asta este gargara cu ‘economia de piata’, in fapt este strict oligopol si nu este nicioun avantaj pentru consumatorii captivi.Se permite in schimb firmelor de afara accesul la piata romanesca de unde grebleaza banii populatiei,fac p*la mare si profit zero,nu platesc taxe ,nu fac investitii ,doar v-am pupat pe portofel !

    • Perfect adevarat. Am ajuns slugile altora n propria tara. Am vrut oare noi asta in fatidicul decembrie 1989?

    • Comunism vopsit in capitalism, adica aceeași Marie cu alta pălărie.Pînă nu demult ” lumina ” o primeam de la Moscova, azi vine de la Bruxelles !

    • Au venit si in blocul nostru, da` i-am luat la goana, pentru ca bateau cu pumnii in usile oamenilor de-am crezut ca-s mascatii. Nu s-au dat plecati pana cand n-am pomenit de politie. Atunci s-au inghesuit in masina si-au sters-o. Cine le-o fi spus ca asa se face reclama n-a avut multa minte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.