Cum se poate alege praful de președinția UE

În primul semestru al anului 2009, președinția cehă a Consiliului UE a rămas un exemplu despre cum să nu conduci UE.

Totul a plecat de la o criză politică internă, cu demisia premierului și venirea de urgență a unui tehnocrat interimar, criză care a aruncat în aer prioritățile președinției UE, coerența ei și urmărirea interesului național în cele șase luni cât are la dispoziție o țară mai mică pentru a influența agenda celor mari.

Un avertisment despre cum poate fi pierdută o asemenea oportunitate se profilează acum în Bulgaria vecină, care va prelua conducerea UE în ianuarie 2018. Vizita președintelui parlamentului Bulgariei în România, pe 14 noiembrie, avea sa fie ultima făcută de Dimitar Glavchev în această calitate. Trei zile mai târziu, după o discuție cu premierul Boiko Borisov, liderul partidului din care face parte, Glavchev a demisionat.

Totul a plecat de la o dispută de la tribuna parlamentului cu lidera Partidului Socialist, cel mai puternic din opoziție. Glavchev a spus că pleacă „pentru a nu eclipsa“ președinția bulgară a UE. Vin apoi scandalurile de fraudare a fondurilor europene de către rudele potentaților de la Sofia. Este cazul deputatului puterii Delian Dobrev (fost ministru al Economiei, la doar 33 de ani), și el „convins“ de premier să demisioneze. Apoi, vine punerea sub acuzare pentru șantaj a unui alt deputat al puterii. Se adaugă cazurile de abuz de putere, corupție și conflict de interese din consiliile locale, multe semnalate în ultimul raport MCV și care constituie muniție pentru opoziția socialistă.

Demisiile forțate de premierul Borisov, care pare să joace rolul unui „DNA“ altfel inexistent în Bulgaria, au fost întâmpinate nu tocmai bine în partid, unde începe să se manifeste o frondă împotriva liderului. Dacă mai adaugăm și că Borisov este susținut de o coaliție deloc omogenă (cu partide populiste și naționaliste, cu accente proruse), se poate contura perspectiva unei crize politice în timpul președinției UE.

O președinție bulgară a UE în timpul căreia Partidul Socialist, acuzat mereu de tendințe proruse, ar încerca să preia puterea, va fi un semnal de alarmă pentru președinția României (ianuarie – iunie 2019), într-un an cu alegeri prezidențiale și în care, dacă este să ne uitam la precedentele alegeri, mișcările tectonice pot avea loc încă din primăvară. Suficient cât să se aleagă praful de priorități și coerență, după un model deja brevetat în estul Europei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. Bulgaria vecină, care va prelua conducerea UE în ianuarie 2019.
    președinția României (ianuarie – iunie 2019)
    Nu-i nimic de corectat?

    • Bulgaria va prelua Presedintia Consiliului UE din 1 Ianuarie 2018, pentru 6 Luni!
      Iar Romania din 1 Ianuarie 2019!(cate un Semestru!)
      Mai documenteaza-te!

  2. Nu pot avea, ci sigur vor fi orchestrate, generate niște mișcări de stradă “sub înaltul (la propriu) patronaj al Președintelui României.” Așa înțelege dânsul să sprijine programul de guvernare al unei majorități alese de români.

  3. Aici vorbim despre presedentia Consiliului Uniunii Europene si nu despre presedentia UE. Comisia Europeana este la ora actuala cu adevarat Guvernul UE iar Consiliul European (nu Consiliul Uniunii Europene care va fi prezidat de bulgari) are rol de sef de stat colectiv al Uniunii. Consiliul European este prezidat de Donald Tusk iar Iohannis este reprezentantul Romaniei in acest for.

    Cine asigura presedentia rotativa a Consiliului Uniunii Europene nu conduce efectiv Uniunea. E adevarat ministrii bulgari vor prezida sedinetele Consililului Uniunii Europene (cu exceptia sedintelor la care se discuta probleme de politica externa) si asta nu e chiar un lucru minor dar totusi lucrul asta nu are o influenta uriasa asupra functionarii Uniunii Europene.

    • Cui va adresati?!
      Banuiesc eu ca sustinatorilor de PSD din Teleormanistan!!
      Ca, ceilalti STIU sa se DOCUMENTEZE singuri!

  4. Va imaginati cu noi cum va fi in Sem. 1 din 2019: cu Numarul 2 si Numarul 3 in Statul roman avand, Unul o Condamnare definitiva cu Suspendare plus inca 2 Dosare penale in curs – dl Dragnea, iar celalalt 1 dosar penal in curs- dl Taricenau!
    Vi-i imaginati calcand pe la Brussels sau Strasbourg sau prin alte tari cu jurnalsitii europeni sau americani sau Al Jazeera dupa ei punandu-le intrebari despre Dosarele penale, despre OLAF(!!!), la care se vor ratoi alde Dragnea si Tariceanu?!
    Abia astept circoteca de Telormanistan!
    Hai DNA, la Jilava cu hotii!
    Cotidianul, va rog sa dati comentariul!

  5. Un bocet sfasietor, dar lamentabil, la gandul carotarii eventuale a celui mai iubit fiu al poporului…securist Ciolanis. Miscari tectonice pot fi provocate doar de fundatiile bolsevice ale lui Soros.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.