Cum se sărbătorea 1 Mai înainte de 1989

Muzeul Amintirilor din Comunism şi Muzeul Cineastului Amator au plăcerea să anunţe deschiderea unei noi expoziţii temporare intitulate „1 Mai Muncitoresc”.

Expoziţia unică aduce în faţa publicului o colecţie de fotografii şi obiecte care amintesc de felul în care se sărbătorea 1 Mai în trecut.

Fotografiile din cadrul expoziţiei fac parte din arhiva Muzeului Cineastului Amator şi prezintă amploarea pe care o avea una dintre cele mai importante sărbători comuniste. În imagini, sunt surprinse parade, caruri alegorice, precum şi mulţimile prezente la manifestaţiile prin care era celebrată Ziua Internaţională a Muncii în Reşiţa înainte de 1989.

Alături de fotografii, expoziţia „1 Mai Muncitoresc” prezintă şi pancarte sau alte obiecte folosite de muncitori în cadrul acestor manifestaţii. Obiectele, colecţionate şi păstrate cu grija, provin din colecţii personale strânse din mai multe oraşe industriale din România.

„Prin această expoziţie, organizată în colaborare cu Muzeul Cineastului Amator, ne-am dorit să oferim publicului oportunitatea de a înţelege mai bine istoria noastră recentă şi a de a reflecta asupra schimbărilor majore care au avut loc de atunci încoace. „1 Mai Muncitoresc” face o paralelă interesantă cu modul în care sărbătorim 1 mai în prezent, când ne bucurăm de o zi liberă pe care să o petrecem alături de familie şi prieteni, într-un mod relaxat.”

Expoziţia temporară este deschisă până la 31 mai 2023 şi poate fi vizitată gratuit de marţi până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism, pe Bd. Eroilor 19, Braşov.

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înfiinţată în cadrul proiectului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundaţia „Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro

MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării şi educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecţia permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte şi amintiri care surprind latura personală şi completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Fiind o întreprindere socială, SC CINCINALA SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile şi a-i intega în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee şi alte activităţi.

Muzeul Cineastului Amator

Muzeul Cineastului Amator este un muzeu privat, unic în România, ce îşi propune cercetarea şi readucerea în atenţia publicului a mişcării de cineamatorism din România. Principalele direcţii pe care se orientează muzeul sunt colecţionarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă), colecţionarea de piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film) şi facilitarea accesului publicului la expoziţiile realizate.
Muzeul este găzduit de Centrul Universitar UBB Reşiţa, fiind amplasat în fosta cabină de proiecţie a cinematografului „23 august”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

29 de Comentarii

  1. se inspira tovarashu’ din manifestatiile din china, ah! ce-i mai placeau ! …ne pregateau cu saptamani inainte, de stat in picioare zile intregi sa „organizeze” sceneta ipocriziei… 1 mai „muncitoresc”…

    https://www.youtube.com/watch?v=XjwPh1Vly24

    „Multumim din inima partidului!”

  2. Atunci Romania avea o clasa muncitoare/proletari si tarani pt care statul oferea apartamente la bloc si burse pt copiii proletarilor, azi conform presei copiii din state sunt tot fara electricitate si Asinie le ofera lectii TV motiv ca sa ajunga si senator de la PD-Le, pardon PNL. Abandonul scolar si asa zisul analfabetism functional sa fie mandria Romaniei, devenita culegatoare de sparanghel, umilinta la care nici un taran roman n-a ajuns in RSR. O spun eu, un inginer care a lucrat si 30/30 de zile intr-un combinat, dar am fost respectat, nu transformat in sluga unui ana…bet strain, dar cu ifose de investitor. Nu-mi spunti mie ca occidentalii au mai multa scoala, poate mai multe droguri si fosnitori pt a-si plati antetul de pe o diploma…Ca sa intrebi un student de la Harvad ce zid a cazut in 1989 si sa spuna Zidul Chinezec arata cat de dastepti sunt Harvadistii ca n-au aflat ca Zidul Chinezesc este atat de solid ca se vede din spatiu…Da trebuie sa incetinesc ca robotul atat intelege

  3. Îmi doresc sa vad cu ce pancarte de … fabrici / uzine / combinate metalurgice și chimice ROMÂNEȘTI etc s-ar defila azi ?
    Facem totul spre a avea doar … parade militare.

  4. Acu, sa fim sinceri….Atunci aveau serviciu, deci erau platiti, toti cei care erau apti de munca. La Manifestatii erau solicitati circa 5 la suta. Erau solicitati cei care nu prea aveau de lucru. Cei cu adevarat utili activitatii productive nu erau convocati. Personal in 28 de ani de serviciu inainte de 1990 am fost solicitat si am participat la o singura manifestatie de 23 August. Erau multe femei tinere si frumoase, pot sa zic ca mi – a placut. Pacat ca nu am fost solicitat de mai multe ori.

  5. Nu țin minte ca-n anii 1980 și a doua parte a anilor 1970 să mai fi fost „manifestații”.

  6. Râde iarăşi primăvara
    Peste câmpuri, peste plai,
    Veselia umple ţara
    C-a venit Întâi de Mai!

    Muncitorii au pornit
    Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!
    Şi ei azi sărbătoresc
    Unu mai muncitoresc.

    Înfrăţiţi azi cu ţăranii,
    Muncitorii-n joc şi cânt,
    Prăznui-vor în toţi anii
    Libertatea pe pământ.

    Peste mări şi peste ţări
    Se adună pe cărări
    Lumea toată în alai
    Pentru al nostru Întâi de Mai.

    “ Forever young
    I want to be forever young…”

  7. Azi 1 Mai e ziua celor ce nu muncesc,ziua hoților,a traficanților,a interlopilor,a cocalarilor…
    Nu mai există clasă muncitoare,acum sunt angajați!… țăranii sunt fermieri…iar intelectualii au dispărut…
    Voi numiți asta țară?…
    Ziua de 1 Mai nu reprezintă apanajul comuniștilor,ci o comemorare a celor care au luptat pentru o viață mai bună!…culmea a muncitorilor din America,din Chicago!!!

  8. Ieri Ziua Muncii – ani Ziua Bascaliei

    E clar , intelegem sugestia , inainte de 1989 poporul roman format din tovarasi era chinuit de * diktator* .
    Acum insa ‘ dupa ce ne-am luat Tara inapoi , poporul roman , compus din domni si domnite, traieste clipe de deosebita demokratie.

  9. Se sarbatorea FRUMOS.
    Faptul ca trebuia sa astepti pana venea randul intreprinderii tale la defilare era splendid. Socializai cu toti colegii de la serviciu, inclusiv cu cei pe care nu reuseai sa-i mai vezi de mult timp, era prilej de glume si veselie, mai aflai noutati si alte bancuri noi cu Bula.
    Nici dracu nu lua in serios partea politica si nu-l admira pe Ceasca.
    Dupa defilare, toata lumea la bere, mici, iarba verde si specatcole gratis.
    Trecerea prin fata tribunei cu granguri de partid era o formalitate, pe care o faceai automat, cei mai multi injurand printre dinti, dar agitand steguletele.
    Cum necum, erau vremuri in care grija fata de om exista, preturile la chirie si utilitati erau simbolice, nu ca acum cand te fura de te zvanta la toate facturile si la fiecare gram de hrana pe care ti-o cumperi s-o bagi in gura.
    SE SIMTEA CA ESTE ZI DE SARBATOARE……[Rumburak]

  10. In 1988 ,1989 faces 1 Mai PE stadionul 23 August . SI asteptam care 4 , 5 ore in tribuna pans cans venea Ceausescu iar PE stadion era un program coregrafic care nu_mi places .

    • Nea Mircea e frumos acum a se vedea Costinești, Mamaia capitalele drogurilor de primăvară, nea Mircea sa nu fim ipocriți fiecare ca era ceva urat asta era atunci nivelul în rest numai de bine!

  11. Oare cum ar arata o defilare cu ” potretele ” boului de la Trei Coceni, originalul fiind cocotat la tribuna, insotit de parizerul cu stele, perciunatul de la Externe si ciocolacul de la Buzau? Si ce bine i-ar sta orbanului sa strige iar ” cine-i generaaluul?! „.

  12. Era o sărbatoare populara adevarată ,resimtita in populatie,azi e o gluma proasta
    Munca este straina bugetarilor,deci cine sa mai serbeze Ziua Internationala a Muncii:))Poate multimea ‘pensiilor nesimtite”, singuri castigatori ai Loviturii de Stat din dec 1989
    PS În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890 prin defilarea breslelor si petreceri campenesti

  13. Nu inteleg, de ce sa ironizam si sa condamnam manifestatiile de 1 Mai care erau inainte de 1989 si sa aplaudam petrcerile care se organizeaza acum? Nu inteleg de ce sa ironizam manifestatiile civile care erau organizate inainte de 1989 si sa aplaudam, sa laudam paradele militare de acum? Nu inteleg de ce condamnam migratia civililor saraci, in schimb admiram , aplaudam migratia militarilor din tarile vestice spre tarile sarace, pentru a fi intretinute de saraci, care le polueaza si mediul cu exercitiile lor militare? Nu inteleg de ce ne supara manifestatiile de atunci, in schimb suntem hipnotizati de plimbarea Liderilor Comunisti cu Caleasca Regala prin Londra?…

  14. Mama era contabila la finaciarul ICMJ cu o cifra de afacere de PATRU MILIARDE DE LEI/blocuri de construit si o insoteam la defila fiind copil, vrei sa spui ca ii faceai tu bilantul, balanta si ea statea asteptandu-te sa ii calculezi cu creionul? Cat de mizerabil poti fi sa consideri ca nu avea de munca si era ”scoasa” la defilare!!!

  15. ha,ha,ha:
    -s-a ales PRAFUL de „clasa muncitoare”!
    (nu era nicio „clasa” ci doar lumpeni inrabiati)

  16. Înainte România avea clasă muncitoare avea cine și ce să serbeze, astăzi sclavii „moderni” nu ridică capul din pământ sunt datori la băncii pe 20-30 de ani ne stiind dacă își vor mai achitat datoriile vreodată, dacă vor apuca ziua pensionarii la 70 de ani sau vor opta să iasă din sistem prin eutanasiere atunci când randamentul lor în muncă va scădea și vor deveni inutili organizației din care fac parte in corporație. Sclavii au primit ordin de plimbare pe calea Victoriei cică ei se relaxează.

  17. Pe vremea aceea 1 Mai nu era sabatorit cu droguri.
    Eram tare inapoiati!…..[Rumburak]

  18. 1 Mai ❓? Adică „paștile ateilor marxiști ” mai bine zis … Profitam și noi de-o zi liberă, ceva mici și-o bere proastă, da’ ieftină.

  19. deja ai tulburari de memorie, confuzi programul de pe stadioane cu pioneri si liceeni in albastru de ”premilitara” care se organiza de 23 august…ca elev era poate neplacut sa executi toate acele insiruiri prin care se obtineau niste imagini, dar era o activitate colectiva in aer liber, acum ce fac elevii in afara de a butona telefonul in tramvai sau niste etno…? De despicat lemne pt foc nu stiu pt ca au calorifer, de sapat cu harletul nu pt ca are cine de la spatii verzi, ma intreb daca stiu sa tina cutitul/furculita acum cand saorma si pizza sunt la moda.

  20. 1 MAI este o sarbatoare a celtilor care plecau cu turmele la munte de 1 Mai, o sarbatoare a primaverii Armindeni, unii au vrut s-o ”crestineze” si au inventat ideia ca Irod a pus o crenguta la poarta unde era pruncul Iisus si a II a zi la toate portile era cate o crenguta, dar cum ucidere pruncilor a fost pe 29 decembrie, cam nu prea se leaga nici cu nasterea lui Iisus nici cu uciderea pruncilor, dar sigur in Europa oile se adunau in turme cand se incalzea vremea de 23 aprilie sau 1 Mai sarbatoreau Masura oilor adica se tocmesc ciobanii dupa cat lapte da oaia, cat cas va primi gospodarul. Atat oierii, agricultorii si mestesugarii iesind din iarna muncesc mai cu spor. Deci nu-i inventie proletara/comunista e de cand lumea…

  21. Defilari de 1 Mai au fost pana in 1980 in foto este o defilare de prin anii 1958-1962 din Valea Jiului. Cea mai interesanta defilare de 1 Mai a fost cea din Bucuresti din 1971 cu o ninsoare chiar abundenta. Eram copil si acum mai țin minte uluiala celor din jur. Din 1980 pana in 1989 am mai rămas doar cu defilarea de 23 August de Ziua Nationala a Republicii Socialiste România. Ma mir ca nu se mai sărbătorește incepand cu 1990 ziua de 2 Mai Ziua Tineretului pe vremuri si pe 2 Mai era sarbatoare si nu se lucra. Dar este de inteles care tineret asta care este din ce in ce mai putin si care se drogheaza inainte de a citi o prima carte in viata lor ? Oricum NICIODATA Romania nu va mai produce ceea ce producea pana in 1989 NICIODATA Romania nu va mai avea populatia pe care o avea in 1989 NICIODATA Romania nu va mai fi o tara respectata si mai ales cu rezultatele pe care le avea in sport si in oricare alt domeniu de activitate. Romania este un stat esuat a spus-o chiar Marlanul de Sibiu.

  22. Eu eram mic cand a cazut sistemul de dinainte de 1990, dar sincer de 1 mai ascult tot timpul cu placere melodia cu ‘1 mai muncitoresc’, este si pe yt. Am participat la asa ceva, eram intr-o litera, dar nu mai tin minte daca era 1 mai sau 23 august. Astazi genul acela de manifestatii mai sunt doar prin Asia. And today they celebraaaate, 1st of may, labor day, and today they celeebraaaaate, 1st of may, 1st of may, workers’ day. Laa la la laa

  23. @QED spune:
    ” Cea mai interesanta defilare de 1 Mai a fost cea din Bucuresti din 1971 cu o ninsoare chiar abundenta. Eram copil si acum mai țin minte uluiala celor din jur. ”

    pe 1 mai 1986 unii s-au dus cu familionu la shtrand,
    era cald si nu credeau gargara cu izotopu de la Cernobal:
    -CINE POATE OASE ROADE!

  24. bineinteles oamenii erau scosi obligatoriu la demonstratie vreo 2-3 ore pierdute dimineata intre 7-10 sau 11 si pe urma in „nemernicia” lor oamenii mergeau la un picnic prin parcuri si paduri. Nasol. Si inca ceva pe tot traseul demonstratiei erau mese unde se serveau mici si crenvusti siguri medical, si beai traditionalul Cico. „Tarani inapoiati”. Acum „au evoluat” se duc la mare dorm pe plaja, fac sex pe plaja si cel mai frumos lucru se imbata ca porcii si mai ales de drogheaza ca fara asta nu face doi bani distractia. Asta da sarbatoare si distractie nu taranismul din 68. Bai s- a rasturnat si cutia distractiei nu nummai al valorilor totul este cu fundul in sus

  25. @Nicu Constantin: Fotografia este din anii ’60 cand mai erau plimbate prin targ portretele celor trei frati: marx,engels si lenin. Ceausescu le-a indepartat. Iar incepand cu anii ’70 defilarile de 1 Mai nu s-au mai organizat. Poate prin vreun orasel amarat. Oamenii muncii mergeu la iarba verde.

  26. @C-a venit Intai de Mai ! spune:
    1 mai 2023 la 15:28
    Pe vremea aceea 1 Mai nu era sabatorit cu droguri.
    Eram tare inapoiati!…..[Rumburak]

    -mushtaru de pa mic’ era drogu……

    sa va intre bine in cap:
    „clasa” inseamna ORGANIZATIE,
    nu exista pe planeta decat CLASA ASUPRITOARE!
    (homo homini lupus est
    unii au o haita f. puternica,
    nimic nou)

  27. poza este „potenta”:

    Fabrica de Aglomerare
    asa scrie pe lozinca:
    -toata Romania sub OCUPATIE
    e o gigantica fabrica de aglomerare….si produce aglomerate/aglomerati
    „gramada, la semnul fierului roshu”.

    (muncitorii la costum:
    sa-i pis in locu gol
    unde trebuia sa le fie sufletu sau creieru)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.