Cum trebuie citită a doua rectificare bugetară a anului

bani-moneda-romania-inflatie

A doua rectificare bugetară a anului va însemna trecerea unor sume importante din zona investițiilor la salarii și pensii, iar veniturile estimate la buget sunt cu aproximativ 25 de miliarde de lei mai mici decât cele prevăzute în luna septembrie, la prima rectificare. În urmă cu două luni, s-a estimat un buget cu venituri de 295 miliarde de lei iar acum acesta este de 271 miliarde de lei. Se taie bani de la Transporturi, adică de acolo unde avem nevoie de drumuri, autostrăzi, căi ferate, și de la Educație, adică din investiția pentru viitor. Finanțele susțin însă că proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an se încadrează în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB. „Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, față de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului inițial pe acest an și față de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare. Astfel, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei”, afirmă oficialii Finanțelor. S-au asigurat fonduri suplimentare la următoarele ministere: Finanțe, Muncă, Sănătate, Justiție, Dezvoltare, Afaceri Interne, la bugetele asigurărilor sociale, S-au tăiat fonduri de a Transporturi, Cercetare, Educație, Cultură, Comunicații, Fonduri Europene, Ape, Mediu, Agricultură, Mediu de Afaceri.

Ce trebuie reținut este faptul că se alocă bani în plus în ultima luna din an, în condițiile în care, doar după nouă luni, deficitul a atins deja 1,77% din PIB, dublu față de perioada ianuarie-septembrie 2017. În acest fel, Cabinetul Dăncilă riscă să depășească limita de deficit de 3% până la finalul anului, limita maximă acceptată de Comisia Europeană Veniturile adiționale pe care se bazează această a doua rectificare vin în mare parte din dividende de la companiile de stat, Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica. Acestea trebuie să verse la buget peste 2 miliarde de lei din profit. Acest bani în loc să rămână la aceste firme pentru investiții, se duc la bugetul de stat pentru a plăti salarii (adică un plus de 66 milioane) și deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat, adică pensiile (plus de 45 milioane). De asemenea, aproape un miliard de lei sunt alocați pentru plata dobânzilor la împrumuturile statului, în condițiile în care costurile cu dobânzile au crescut cu 21% în ultima perioadă.

Conform proiectului de rectificare bugetară, se taie bani de la Ministerul Transporturilor (-1,16 miliarde de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (-228,9 milioane de lei), Ministerul Educației Naționale (-198 milioane de lei), Ministerul Culturii și Identității Naționale (-176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (-166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (-164,9 milioane de lei), Ministerul Finanțelor Publice (-128,5 milioane de lei), Ministerul Apelor și Pădurilor (-95,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-71,6 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (-49 milioane de lei). Astfel, cheltuielile de capital (investițiile) scad cu 234 milioane de lei. Educația, unde se investește în viitor, a primit la începutul anului aproape 3% din PIB, adică cea mai scăzută finanțare din ultimii cinci ani iar suportă reduceri și mai mari.

Conform proiectului amintit, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice primește 85,2 milioane de lei per sold. S-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (Programul Operațional Regional) + 98,42 milioane de lei. Ministerul Afacerilor Interne primește 70,6 milioane de lei per sold. S-au identificat economii la cheltuielile de personal și au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat.

Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se majorează la cheltuieli cu suma de 600 milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale, a medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale cu scop curativ. Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat se majorează la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei, iar bugetului Asigurărilor pentru Șomaj se majorează la cheltuieli cu suma de 82,6 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

6 Comentarii

  1. A 2-a Rectificare bugetara trebuie inteleasa asa: din RAU in mai rau!!
    Acesti incompetenti duc Tara de rapa si o CONDAMNA la Saracie si SUBDezvoltare!

    Urmarea fireasca:
    1) „Clujul NU mai așteaptă Guvernul și vrea să-și facă singur Spital Regional.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22826583-clujul-nu-mai-asteapta-guvernul-vrea-faca-singur-spital-regional.htm

    2) „Alianţa Vestului, tot mai aproape de realitate în România. „Vrem să putem accesa DIRECT banii de la Bruxelles, fără să mai ţinem de Guvern.
    După ce autorităţile din Cluj, Arad, Oradea şi Timişoara au decis să pună bazele unei colaborări speciale pentru a atrage Fonduri europene DIRECT de la Bruxelles, un Preşedinte de Consiliu Judeţean a trimis pe adresa CE o primă Cerere Oficială prin care solicită preluarea unui important Proiect finanţat de UE.”
    https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/aliantavestului-mai-aproape-realitate-romania-vrem-putem-accesa-direct-banii-labruxelles-mai-tinem-guvern-1_5bf53833df52022f75aa4a2c/index.html

    Urmarea: Transilvania se desprinde incet-incet!
    Doamne ajuta!

  2. Dacă după 9 luni deficitul bugetar a atins 1,77% nu e greu de prevăzut că pe tot anul NU va depăși 3%. Ăsta e chiar motivul pentru care guvernul nu reduce cheltuielile la rectificare. Pur și simplu n-are nevoie.

    • @Contabilul senin: Asa, asa, e bineee, e fff bineeee!!!
      A-propos, intri la Categoria „analfabeti functionali”?!
      Varza esti, n-ai inteles nimic, mai citeste de cateva ori!
      E jaleeee, adica!

    • Pt lili: „A-propos” nu cred ca trebuie sa ridice piatra la analfabeti. Cu aritmetica e usor de rezolvat: o insulta, „fff”, „jaleeee” etc.

  3. Dl Pam, sunteti foarte tare! Deci „Acestea trebuie să verse la buget peste 2 miliarde de lei din profit. Acest bani în loc să rămână la aceste firme pentru investiții, se duc la bugetul de stat pentru a plăti salarii (adică un plus de 66 milioane) și deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat, adică pensiile (plus de 45 milioane).” Adica s-au taiat 2 miliarde ca sa se acopere 111 milioane. Talibanii nici nu vor mai citi fraza urmatoare, cu care de fapt trebuia sa incepeti.”De asemenea, aproape un miliard de lei sunt alocați pentru plata dobânzilor la împrumuturile statului, în condițiile în care costurile cu dobânzile au crescut cu 21% în ultima perioadă”. 80% sunt ingropati la „de asemenea”. Idem, sunteti sigur ca este vorba depre „costurile cu dobanzile”? Acest animal nu exista. Corect era „cheltuielile cu dobanzile”, ceea ce insa nu avea aceeasi conotatie panicarda.

  4. La noua luni deficit programat 2,66% . Realizat 1,77%. Usor de verificat pe site-ul Ministerului de Finante.
    In rest numai de bine .

    P.S. Pentru autor. Sumele necheltuite ni pot fi reportate in anul urmator.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.