Cum va jongla Guvernul cu regulile Parlamentului: „Nu există nicăieri”

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu este prevăzut în Constituție că Parlamentul poate printr-o hotărâre să stabilească reguli contrare decretului prezidențial.

Declarația a fost făcută după ce Parlamentul a aprobat decretul de prelungire a stării de urgență, dar cu anumite condiții.
Premierul Ludovic Orban a declarat joi seara că decretul prezidențual prin care a fost prelungită starea de urgență avea nevoie de aprobarea Parlamentului, dar că acesta „nu poate fi suspus unor restricții” printr-o hotărâre a legislativului.

„Noi respectăm Constituția,, ordonanța de urgență 1 care reglementează instituirea stării de urgență, de asemenea decretul președintelui României prin care se prelungește starea de urgență cu 30 de zile. În ceea ce privește articolele din hotărârea Parlamentului, dacă ele sunt contrare Constituției, ordonanței 1 și decretului prezidențial, normal că vom respecta decretul prezidențial. Părearea mea e că a fost așa… să se bage în seamă și unii dintre cei care stau în izolare la domiciliu, să încerce să intre cumva în poză. Nu există nicăieri prevăzut în Constituție că Parlamentul Românei poate printr-o hotărâre să stabilească reguli contrare decretului prezidențial. Decretul prezidențial sigur necesită aprobarea de către Parlament, dar opinia noastră clară este că nu poate să fie suspus unor restricții care să fie puse într-o hotărâre a Parlamentului”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Acesta a precizat că va încerca să nu intre în conflict cu articolele votate de Parlament.

„Sigur că o să încercăm să nu intrăm în conflict nici cu articolele din această hotărâre a Parlamentului în măsura în care ele nu sunt contrare decretului prezidențial. (…) Oarecum e tendința de a împiedica emiterea ordonanțelor militare. Le readuc aminte celor care au susținut articolul respectiv din hotărârea Parlamentului că cele mai multe măsuri de restricție, care au fost susținute și de ei, au fost impuse prin ordonanțe militare, pentru că așa este prevăzut în ordonanța de urgență care reglementează starea de urgență și în decretul președintelui României”, a mai spus premierul.

Parlamentul a încuviințat, joi, în ședință online, cu majoritate de voturi, solicitarea lui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, dar au fost impuse Guvernului o serie de condiții.

Astfel, Guvernul va trebui să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. „iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.”
    Avem 60 de zile sa preluam sub comanda noastra Curtea de Conturi, sa devina „Curtea de Conturi mea”. Apoi sa controleze. Dar pe dusmanii Romaniei, partidelor de opozitie. Pana si numele de opozitie sugereaza ca sunt dusmanii Presedintelui care reprez. Romania si este seful Statului Roman si cu Guwernerul Romaniei, ambii doi fiind in slujba scumpei noastre tarisoare. Iar cine este in opozitie cu acestia numai dusmanul Romaniei si a romanilor poate fi, clar?
    Asa ca e o treaba si ptr procuratura aici.

  2. ‘ Noi respectăm Constituția,..’, wow, în consttuție nu se stipulează că un decret prezidențial are anexe !

  3. Adica „ne bucurăm ca ne aprobati toate aberatiile din decrete, ordonante si alte aiureli prezidentiale sau guvernamentale, da’ cum cheltuim banii nu e treaba voastra !” … Cu alte cuvinte Sică ne spune (pentru a cita oara ?) bancul cu Tokyo : „Dă-mi bani, ca am grija sa ti-i Tokyo !”

  4. „(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. ” Acesta prevede Constituția României în articolul 61.Preșidenția și guvernul nu sunt organe legislative.

  5. Iohannis sa anuleze decretul iar Romania sa fie complet relaxata.
    Cine va muri sa-i fie de bine!
    Raspunderea o au parlamentarii.

  6. @Dumitru,

    Parlamentul, fiind unicul organ legislativ are atributul de a modifica un decret prezidențial , ca și orice lege.Acesta este realitatea.

  7. Conform preastimabilului psesor de opinie, mesajul e: sau ne lasati sa va luam banii in pace sau crapati toti ca nu ne -ati lasat. Aferim coane, ai gandit-o mult pe asta sau ti-a venit la plic?

  8. Cel mai mare prezicător al Ro : 1. românii au încredere în președinte . si românii au încredere mai mare in Arafat Raed , decât în biserică . Ha Ha Ha . Ati auzit ceva mai penibil?…

  9. @Un_Om,
    nu dacă are anexe sau nu este problema de constiuționalitate, ci faptul constituția prevede că parlamentul este unicul organ legiuitor, și din acestă cauză vine decretul la parlament pentru aprobare (ca să-i dea putere de lege).Parlamentul are atributul să-l modifice, ca și pe orice lege, fiind unicul organ legiuitor. Dar pentru uni care nu cunosc constituția este greu cu înțelegerea.

  10. Pentru ”siral”.
    ”Parlamentul are atributul să-l modifice, ca și pe orice lege, fiind unicul organ legiuitor. Dar pentru uni care nu cunosc constituția este greu cu înțelegerea.”
    Hotararea de guvern, ce este??? De ce nu o aproba/modifica Parlamentul???
    De ce legile facute de Parlament au nevoie de un decret de promulgare al presedintelui???
    Mai citeste si intelege!

  11. Acum catva timp, un fost judecator CCR spunea: daca nu este interzis, inseamna ca este permis.
    Bine, atunci era in avantajul PNL acum…

  12. @Dumitru,
    hotărârea de guvern nu este lege.„ ARTICOLUL 108
    (1) Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe.

    (2) Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor.” Acesta spune constituția.

    Legile făcute de parlament trebuiesc promulgate de președinte , deoarece președintele veghează la respectarea constituției și președintele poate sesiza Curtea Constituțională , dacă constată că acestea s-ar putea să încalce constituția.„Articolul 80 aliniatul 2 :(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”

  13. Băi băeți din parlament, senat și ccr! Ia luați-vă voi de mână cu machidonul Jiji și cu prea-fericitul Daniel, ocupați monumentul netencuit al prost-gustului românesc, și faceți carantina acolo, până constatați cum funcționează mântuirea. Puteți să-i luați cu voi pe cei cu pensii speciale și pe toți cei care au fost în parlament și senat în ultimii 30 de ani. Dar nu uitați vela de la corabia pe care ați scufundat-o…numită România.

  14. Guvernul sa nu mai faca discriminare de virsta ( de la 65 ani in sus , acesta este un abuz fara precedent , acesti oameni merita respect nu sa fie sigilati in case ) Draga Guvernule toti membrii tai vor ajunge la 65 ani , sa vedem atunci va fi bine sa fiti sigilati in casa la vointa unui Premier ori care ar fi el. Putin respect ca ei stiu sa aibe grije de sanatatea lor , si daca doctorii nu stiu de la 65 ani in sus toti au un bagaj imunitar mult mai mare ca un tinar . Nu mai construiti aceasta antiteza inntre oamenii in virsta si tineri. Nu exista batrinini , cum spun Televiziunile aservite ci persoane in virsta. Discriminarile de orice fel sunt interzise de actuala Constitutie. Parlamentul este ales de popor , nu guvernul numit politic . Parlamentul este forul care da legi , nu guvernul , a se intelege ca ordonantele de urgenta nu sunt legi , trebuie puse in aplicare definitiva dupa ce parlamentul le aproba . Altfel de ce a fost REVOLUTIA ca puterea sa fie tot in mina unui singur OM……

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.