Darea în plată nu va fi impozitată

Debitorii care vor da în plată imobilul pus garanţie în contractul de credit vor fi scutiţi de impozit, au decis reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), care au lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă de urgenţă privitor la taxarea transferului de proprietate.
Măsura de scutire de la impozit se aplică o singură dată, numai la prima dare în plată, chiar dacă creditul este garantat cu una sau mai multe proprietăţi imobiliare, subliniază reprezentanţii ministerului de resort, într-un comunicat, potrivit Bursa.

Aceştia menţionează că beneficiar este orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit, şi care apelează pentru prima dată la darea în plată. Pentru orice dare în plată ulterioară, se plăteşte impozitul pe transferul proprietăţii imobiliare.

Comunicatul MFP adaugă: „Persoanele care au fost deja executate silit şi care apelează la articolul 8 (5) din Lege pentru a li se anula datoriile rămase nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice formă, după intrarea în vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. În prezent, persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligaţia plăţii impozitului aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”.

Nota de fundamentare a Ordonanţei arată că, la articolul 111 DIN Codul Fiscal vor fi introduse patru noi alineate, care vor viza, printre altele: „Prin prima dare în plată se înţelege actul/actele translative ale dreptului de proprietate privind stingerea datoriilor izvorâte dintr-un contract de credit, în condiţiile prevederilor Legii nr.77/2016 (n.r. Legea dării în plată).

De dispoziţiile prezentului alineat beneficiază atât debitorul principal, cât şi codebitorul sau coplătitorul, precum şi garanţii personali sau ipotecari, dacă prin actul de dare în plată se transferă şi dreptul lor de proprietate asupra proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal cu care au garantat în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin creditul respectiv”.

Pentru aplicarea noilor prevederi din Codul Fiscal, va fi înfiinţat, la nivelul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, Registrul naţional notarial de evidenţă a actelor de dare în plată prevăzute de Legea 77/2016, în care vor fi înscrise actele autentificate de notarul public şi hotărârile judecătoreşti de dare în plată emise în conformitate cu prevederile Legii dării în plată.

„Promovarea actului normativ este determinată în principal de necesitatea protejării şi din punct de vedere fiscal a persoanelor fizice care au dreptul de a li se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului”, mai arată nota de fundamentare.

În prezent, nici Legea dării în plată şi nici Codul Fiscal nu prevăd excepţii privind plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal în cazul stingerii unor debite prin darea în plată sau care se află în executare silită, indiferent de stadiul ori forma executării silite, susţine Ministerul Finanţelor, în textul Notei de Fundamentare, adăugând: „Potrivit prevederilor legale actuale, persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat, printr-un contract de credit, au obligaţia de a plăti impozitul aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”.

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) salută decizia MFP de scutire a debitorilor care dau imobilul în plată de la impozitare.
„AURSF constată cu satisfacţie că în propunerea MFP nu există niciun fel de criterii care să fie aplicate beneficiarilor legii, poziţie pe care AURSF a susţinut-o permanent”, arată Asociaţia pe pagina sa de Facebook.

Impozitarea transferului de proprietate în cadrul procedurii de dare în plată a fost subiect de controverse între părţile implicate încă de la intrarea în vigoare a legii.

În timp ce iniţiatorii şi consumatorii erau de părere că acest transfer nu are un preţ, autorităţile au afirmat că impozitul este obligatoriu.
Iniţiativa MFP vine ca urmare a unor discuţii care au avut loc pe marginea acestui subiect între reprezentanţii tuturor părţilor interesate – autorităţi, iniţiatori, consumatori şi notari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.