De ce Victor Pițurcă nu poate fi urmărit penal ca recidivist

Dosarul DNA în care a fost audiat recent fostul antrenor al Naționalei de fotbal, Victor Pițurcă, i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă precendetele probleme cu legea ale fostului selecționer îi atârnă precum o tinichea de coadă.

Într-o analiză făcută pentru cotidianul.ro, avocatul drd. Daniel Velicu scrie:

În iunie 2013 , Victor Pițurcă a fost condamnat la 1 un an închisoare în dosarul “Valiza”.

Însă, executarea pedepsei cu închisoarea nu a fost stabilită în forma executării efective într-un penitenciar, judecătorii considerand ca sunt întrunite condițiile legale pentru acest aspect procedural.

Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere întrucât au fost întrunite următoarele condiţii:

– pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, a fost închisoarea de cel mult 3 ani

– Victor Pițurcă nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an

– şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii

– în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa a apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Deși, executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendata, dl Pițurcă a fost sub supraveghere pe o anumită perioada de timp – Termenul de supraveghere.

Durata suspendării executării pedepsei sub supraveghere constituie termen de supraveghere pentru condamnat şi este cuprinsă între 2 şi 4 ani, fără a putea fi însă mai mică decât durata pedepsei aplicate.

Termenul de supraveghere se calculează de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a rămas definitivă.

Pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile ce îi revin, în condiţiile stabilite de instanţă.

Dl Pițurcă a trecut prin Măsurile de supraveghere şi obligaţiile aferente.

Pe durata termenului de supraveghere, condamnatul Vitor Pițurcă a trebuit să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

– să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

– să comunice schimbarea locului de muncă;

– să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Totuși, dacă dl Pițurcă ar fi comis fapta în acel termen de supraveghere, s-ar fi dispus Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

Dacă pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat ar fi săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa ar fi revocat suspendarea şi ar fi dispus executarea pedepsei.

Pedeapsa principală pentru noua infracţiune cu afacerea „Masca” se stabilea şi se executa, după caz, potrivit dispoziţiilor referitoare la recidivă sau la pluralitatea intermediară.

Astfel, întrucât până la expirarea termenului de supraveghere condamnatul nu a săvârşit o nouă infracţiune, nu s-a dispus revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi nu s-a descoperit o cauză de anulare, pedeapsa se consideră executată.

Mai mult, nu doar că nu putem vorbi de recidiva în cazul dosarului „Masca“, însă dl Pițurcă este și reabilitat de drept.

Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Așadar, în perioada 2013 – 2020, dl Pițurcă a fost reabilitat în baza legii, cu atât mai mult nu putem vorbi de o stare de recidivă.

https://velicu.eu/reabilitarea-judecatoreasca-si-reabilitarea-de-drept-totul-despre/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Si nu putem sa-l demonizam si pe Piturca ca pe Dragnia? Nasol si mare pacat ca tot ma plictiseam cu atacurile si diabolizarile la Zelensky ca a facut ala nu stiu ce,sau ca nu a facut ala nu stiu cum,iar fara o tzinta zilnica de halimai,viatza e un chin.

  2. Fosti sportivi cu care ne mandrim!
    Cerem Concursul International de Barbut in memoria lui Emi Pian

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.