Defrișări ilegale Romsilva. Andrei Hrebenciuc și ceilalți inculpați scapă prin prescripție

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva inculpaţilor din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, pe motiv că faptele de care erau acuzaţi aceştia s-au prescris.

În urma acestei decizii, condamnările aplicate de Curtea de Apel Braşov în iulie 2021 au fost anulate.

Astfel, au scăpat de pedepse Ioan Adam (fost deputat, care primise la Curtea de Apel Braşov o condamnare de 2 ani închisoare cu executare), Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) – 2 ani de închisoare cu suspendare în prima instanţă; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – 3 ani cu executare; Anca Roxana Bularcă (fostă Adam, fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – 2 ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, s-a dispus încetarea procesului penal sau achitarea şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar: Dan Costin Bengescu, Gabriela Rodica Sturdza (fostă Zaharia), Sorin Ion Iacob, Ioan Mătăşel.

De menţionat că fostul deputat Viorel Hrebenciuc avea o condamnare de 2 ani închisoare. El a atacat împreună cu ceilalţi inculpaţi decizia Curţii de Apel Braşov, însă şi-a retras apelul în noiembrie 2021.

Prescrierea a intervenit ca urmare aplicării unor decizii ale Curţii Constituţionale, dar şi faptului că procesul a fost mutat timp de opt ani pe la mai multe instanţe:

*2015 – dosarul este trimis de DNA la ICCJ;

*2018 – Instanţa supremă a dispus primele condamnări. Tot atunci, judecătorii l-au achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu, însă Secţia specială, condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituţională Gheorghe Stan, a decis să nu mai atace decizia cu apel;

*noiembrie 2019 – un complet de cinci judecători de la ICCJ anulează condamnările date cu un an în urmă şi decide ca dosarul să se rejudece de la zero, procesul fiind mutat apoi la Curtea de Apel Braşov;

*iulie 2021 – Curtea de Apel Braşov menţine pedepsele aplicate în 2018;

*septembrie 2021 – dosarul revine la ICCJ pentru judecarea apelului;

*iunie 2022 – ICCJ programase pronunţarea sentinţei definitive, dar procesul este repus pe rol şi întârziat aproape un an de zile;

*noiembrie 2023 – judecătorii de la Instanţa supremă constată că faptele s-au prescris, iar toate pedepsele sunt anulate.

De menţionat că Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. buna ziua!
    Ce justitie corupta! CINE SA-I aresteze pe acei magistrati pt o asemenea prescriptie ? Am mai spus si repet ca JUSTITIA e partasa la marile jafuri din ROMANIA! PENTRU multi magistrati independenta justitiei si inamovibilitatea inseamna „FAC CE VREAU” nu ce spune legea! LA PUSCARIE CU EI! Nu se poate pt ca suntem intrun „STAT MAFIOT SI ESUAT”!

  2. Justitie ? Cind hotul recunoaste vina , voi plimbati dosarele sa li sa piarda urma ? In schimb pentru o piine si o conserva furata se judeca rapid si 1 an si sase luni la temnita. Pentru aroape 400 milioane de euro paguba ii albiti ,nu ? Saltelutzo schimba numele ministerului . Din Justitie in Nufarul. Acum sa vedem daca statul roman ataca hotarirea si isi recupereaza prejudiciile..Prejudiciul asta este echivalentul unui SPITAL REGIONAL ultradotat .Cam multe anomalii din astea. Iar noi miticii raminem mofluzi… Cam ca intotdeauna.

  3. Cred ca acum e limpede pentru toata lumea de ce politicienii le-au acordat salarii si pensii speciale pe care le apara cu disperare. Mai sunt destule procese in asteptarea prescriptiei.

  4. Toata presa preia acelați comunicat redactat in laboratoare. In dosar sunt si soluții de ACHITARE, nu doar de prescripție. Judecatorul Ordog a fost achitat, judecatoarea Adam a fost achitata, sotia lui Sturdza a fost achitată. Un dosar încropit de DNA și SRI dar care nu a rezistat în fața judecătorilor. Sturdza a fost arestat pentru 5 infracțiuni, trimis în judecata pentru 4, achitat pentru 3. Au fost achitați total Chiuariu, Varga, Călugar, Crăciunescu, doamna Sturdza, doamna Adam. Acesta este dosarul cu care au fost amăgiți românii că DNA luptă contra coruptiei. Între timp, pădurile de pe Valea Muntelui sunt rașchetate pas cu pas sub supravegherea pădurarilor de la Romsilva.

  5. Pai nu va taiau austriecii padurile mai baieti?
    Aici nu prea e de injurat justitia. Justitia nu a facut decat sa respecte hotararea CCR.
    Eu unul as face referendum sa vedem daca mai tinem in forma actuala aceasta institutie nociva pentru Statul Roman. Decizii care se bat cap in cap in functie de interesele de moment ale mafiei, interferente in procesul legislativ…..

  6. Romania e pierduta. Devalizarea tarii se face salbatic, cu concursul legilor date de shparalment si al “justitiei”. Dar si cand ne-om trezi din somnul cel de moarte, ce o sa mai atarne in streang toti cei care au facut posibile astfel de lucruri! Si tot ce s-a furat ae va nationaliza, ca terenurile nu o sa fuga de acolo.

  7. DACĂ CIOCOII CU PENSII SPECIALE SUNT INCAPABILI SĂ FINALIZEZE DOSARELE, NOI DE CE LE MAI PLĂTIM PENSII SPECIALE???

  8. „ACHITARE,NEACHITARE,CU SUSPENDARE,PRESCRIPȚIE,NEPRESCRIPȚIE” DA AMU ALE CUI SUNT CELE 42 DE MII DE HACTARE? CĂ PARCĂ DUPĂ ADN -MOȘTENITORUL „DIN PĂLTINOASA” NU AR FI CHIAR A LUI DIMITRIE STURDZA!!!

  9. …nu-i problema, sper ca s-a revenit la starea initiala, padurea s-a intors la stapanii de drept…iar in locul puscariabililor sa intre magistratii care au taraganat dosarul, simplu!…

  10. Voi criminalilor din justitie ,sa va ia mama dracului ,pt. ca intentionat se ajunge ca dosarele celor inculpati sa se prescrie ! Trebuiesc legi facute ca sa nu mai auzim de prescrierea faptelor si cei care intentionat o fac ,sa fie pedepsiti exemplar !

  11. Li s-a prescris o solutie rea.
    Noroc ca baietii din padure i-au scapat pe baietii din padure.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.