Record istoric

Depozite 100% pline cu gaze pentru această iarnă

Sunt 2,93 miliarde de metri cubi de gaze stocate în depozitele subterane și, în săptămâna rămasă până la sfârșitul ciclului de injecție, vor fi 3 miliarde de metri cubi, potrivit secretarului de stat și responsabil cu programul de iarnă, Doru Vișan.

Sunt 2,63 miliarde la Romgaz, iar restul la Depomureș Aceasta înseamnă că, în premieră, depozitele de gaze se încarcă la 100% din capacitate și cu cea mai mare cantitate stocată din istorie. Și mai înseamnă ceva: că România nu ar trebui să aibă probleme în alimentarea cu gaz, chiar și în cel mai “negru” scenariu în care rușii ar întrerupe furnizarea cu gaze prin Ucraina. De precizat, până în prezent, nu au fost niciodată stocați mai mult de 2,1 miliarde de metri cubi și, de fiecare datăm chiar și la aceste cantități, au mai rămas gaze în depozite șiu după ce s-a terminat iarna.

“Depozitele sunt pline, da, iar în plină iarnă avem posibilitatea de a extrage până la 28 de milioane de mc pe zi. Producția se poate duce până la alte 28 de milioane de mc pe zi. Completăm, dacă e nevoie, cu 7 milioane de mc importuri din Ungaria, ceva din Bulgaria și, dacă se aliniază planetele,  Gazprom”, spune Vișan.

Cele mai mari consumuri de iarnă din ultimii ani au fost de 70 de milioane de mc pe zi, dar doar în condițiile în care temperaturile au coborât, săptămâni la rândul, sub -20 de grade Celsius. Dacă Gazprom suspendă tranzitul de gaze prin Ucraina, România ar putea avea, într-adevăr, unele probleme cu alimentarea cu gaze, dar doar în condițiile unui val de ger prelungit. În acest caz însă, funcționează legea consumatorilor întreruptibililor, prin care, prin dispoziție de stat, se întrerupe urnizarea gazului către unuii consumatori industriali pentru a da prioritate populației, sistemelor de termoficare și instituțiilor publice.

Efect indus

Rezervele obligatorii de gaze pentru toți furnizorii sunt stabilite prin hotărâre de Guvern. Pentru acest an, au fost stabilite la aproximativ 2,25 miliarde metri cubi de gaze. Rezervele constituite au fost însă mult mai mari, pentru că operatorii au profitat de prețurile mici de import pentru a stoca și a vinde mai scump în sezonul rece. Dincolo de contextul regional, cu prețuri mici în acest sezon, este și o consecință a OUG 114 , care a prevăzut ca toate gazele de producție internă cu destinația consum casnic și termoficare să fie plafonate la preț de achiziție 68 de lei/MWh. Drept urmare, Petrom și Romgaz, obligate să vândă la preț plafon, au preferat să stocheze ieftin peste obligații , pentru a vinde la preț mai mare în iarnă.

Ministerul Energiei estimează un consum de 1,95 miliarde metri cubi de gaz doar pentru centralele termice și termoelectrice, în perioada noiembrie 2019-martie 2020. La acesta se adaugă însă și consumatorii casnici care consumă lunar iarna peste 0,5 miliarde de metri cubi de gaz. În luna ianuarie 2019, casnicii au consumat circa 650 milioane metri cubi de gaz, conform raportului lunar al ANRE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1097 Articole
Author

5 Comentarii

  1. De ce nu spuneti nimic despre marea majoritate a locuitorilor de la sate(sau chiar din unele orase mici)care
    nu se bucura de incalzirea cu gaz.Muncesc toata vara ca sa aiba cu ce-si cumpara lemne pentru iarna.Nu mai spunem de timpul consumat iarna cu facutul focului.Cei de la blocuri,cara lemnele pe scari.Consecinta-diferenta de civilizatie fata de alte state,a caror conducere a avut grija de cetatenii sai.

  2. DESPRE ALTA „VALOARE” SATANICA A OCCIDENTULUI „CIVILIZAT”,  IMPUSA POPORULUI CRESTIN ORTODOX, ASUPRIT SI BATJOCORIT DE STRAINI, PRIN MASSMEDIA ALOGENILOR, SI CHIAR PRIN INSTITUTIILE STATULUI OCUPATE DE ALOGENI, IN SCOLI SI GRADINITE :

    „…Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: Haloweenul nu este o sarbatoare culturală. Haloweenul este o sărbătoare satanistă. Fie că ne place sau nu, aceasta este realitatea. Unde este frumosul? Unde este tradiţia? Unde este puritatea şi autenticitatea la acest Haloween? Aş vrea că fiecare dintre dumneavoastră să îşi răspundă încă o dată la aceste întrebări. Să îşi răspundă cu sufletul. Este important să avem discernământ în toate. Mă tem pentru dumneavoastră, cei tineri. Mă tem să nu daţi drepturi răului. Să nu lăsaţi să se cuibărească răul în sufletele voastre. Răul este dulce şi molipsitor la început, însă devine foarte amar. Răul vrea să pună stăpânire pe sufletele noastre. Iarăşi, va chem la meditaţie şi discernământ. Să ştiţi că “răul” în toată existenţa noastră se ascunde după un aparent “bine”. Tonul scrisorii mele poate părea unul foarte trist, plictisitor sau incomod, însă, de cele mai multe ori Adevărul deranjează sau este ignorat. Va scriu cu dragoste. Sărbătorirea Haloweenului s-ar putea să va coste scump. Urmările sărbătoririi Haloweenul ar putea să fie foarte dramatice, de aceea, va rog să gândiţi înainte de orice la ceea ce aveţi dumneavoastra cel mai de preţ – Sufletul…”

    Editat

  3. Sa vedeti cum destabilizing zatii astia care vin la guvernare o sa mareasca preturile prin anumite fasaituri: isi plaseaza cunostintele in functii, chiar si motivand ca nu sunt resurse in deajuns,ba cu comisia europeana sau B.M.,ori baga alte taxe,si tot asa! La guvernare vor intra aceeasi marie:PDL+PMP-istii+2-3 PNL-isti reali si se aduna in balta toti cu palaria actualizata PNL,amintiti-va ce mentalitate aveau doar ca la reinscaunare e modificata in scop propriu.

  4. Cum, a facut asta „ciuma rosie”? Nu mai e vanduta rusilor de la Gazprom? Nu importa prea mult de la rusi? Unde e dezastrul „propavaduit” de liberali si sleahta aliata? Lasa nene, ca sub guvernul „meu”, Sica Mandolina, la anul pe vremea asta, depozitele vor fi… goale! Si va fi bine, caci suntem „noi” la putere, oamenii nazistului sas , Klaun Kaizer Kiolhanis!!

  5. Si anul trecut am fost asigurati ca stocurile sint ok insa ELCEN-ul livra agentul termic la 41 grade pentru ca CET-urile nu aveau combustibil. Oficial dadeau vina pe conducte, ca se sparg. Erau si ele de vina dar nu in masura in care incercau li-chelele sa ne convinga. La televiziuni era orchestrata o evidenta campanie de dezinformare, ca bucurestenii sa nu se prinda ca de fapt nu se livra.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.