Despăgubiri în dosarul în care a fost achitat Sebastian Ghiță

Un ofiţer de poliţie achitat într-un dosar de corupţie în care au mai fost judecaţi şi achitaţi Sebastian Ghiţă şi alţi şefi din poliţie şi parchete a obţinut în instanţă daune morale de la stat pentru „privarea de libertate în mod nelegal”.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a admis în parte, la rejudecarea apelului, acţiunea formulată de Constantin Ispas, obligând statul român la plata sumei de 150.000 lei, cu titlu de daune morale, către reclamant.

De asemenea, instanţa obligă statul la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, către Ispas.

În documentele de la dosar se arată că Ispas a depus acţiunea în instanţă pentru repararea pagubei produse prin privarea de libertate în mod nelegal raportat la soluţia de achitare dispusă în dosar de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Decizia Curţii de Apel Ploieşti poate fi atacată cu recurs.

Un alt inculpat achitat în acest dosar de corupţie, fostul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Liviu Tudose, a obţinut daune în valoare totală de aproape 200.000 de lei de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi statul român.

La data de 28 iunie 2018, Sebastian Ghiţă a fost achitat definitiv de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care fostul deputat a fost judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete din Ploieşti, după ce Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) şi-a retras apelul.

Practic, prin retragerea apelului SIIJ, judecătorii din completul de cinci au fost nevoiţi să menţină decizia de achitare dată pe 14 iunie 2018 de un complet de trei judecători de la Instanţa supremă.

Sebastian Ghiţă a fost astfel achitat pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În acelaşi dosar, au fost achitaţi şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Liviu Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru – fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas – ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Potrivit DNA, în vara anului 2013, Constantin Ispas i-a pretins unui om de afaceri susţinere politică pentru ocuparea unor funcţii în MAI, prevalându-se de influenţa asupra unui procuror cu funcţie de conducere din PCA Ploieşti, pentru a-l determina pe acesta din urmă să îi ofere informaţii ce nu erau destinate publicităţii.

„Respectivul om de afaceri era vizat în dosarul PCA Ploieşti şi se afla în relaţii foarte apropiate cu lideri politici locali şi centrali. În perioada septembrie 2013 – octombrie 2013, informaţiile respective i-au fost furnizate lui Ispas de procurorul general adjunct al PCA Ploieşti, Aurelian Constantin Mihăilă. Intrând în posesia informaţiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, Constantin Ispas a folosit, în afara cadrului legal, datele obţinute, urmărind accederea în funcţii de conducere în cadrul MAI”, precizează DNA într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

15 Comentarii

  1. acesti bani, daca procesul va fi castigat, trebuie platiti de catre procurorii care au inaintat un dosar fara fundament si probe. Altfel, este COMPLICITATE, intre reclamant si securistii din sistem, de fraudare a bugetului. trebuie chemati in aceasta cerere, de catre judecator, ca parti responsabile civilmente, toti cei care au construit acest dosar penal de-ne-a. numai asa, „justitia” va redeveni justitie. si nu numai procurorii trebuie chemati pentru dosarele fara acoperire, dar si politistii care comit abuzuri, dar si judecatorii care aleg incalcarea Constitutiei Romaniei, interpretand legea dupa cum le ploua!

  2. Daca l-au gasit nevinovat pe domnul Sebastian Ghita, care este motivul pt. care nu se intoarce in Romania.

  3. Nici pana astazi nu v-ati prins cat de mintiti ati fost ? Invatati sa nu mai urati, va intuneca mintea !

  4. Deci va dati seama ce justitie e in Romania! Un proces inceput in 2013 care se finalizeaza dupa zece ani! Si cu achitari in serie. Pai ori procurorii au inventat niste acuzatii ori judecatorii si-au batut joc de zece ani de procese!

  5. Unde este asumarea raspunderii magistratilor? Nici un post TV nu vb de aceasta si nimeni dintre toti marii jurnalisti si moderatori de emisiuni de cacat nu cheamă ministrul justiției sa il întrebe asa ceva,de de? Ptr ca suntem prosti ,lași și indiferenți cu viata noastră și acceptam tăcuți umilința.

  6. Nu statul român trebuie sa plătească,ci procurorii, polițiștii și judecătorii care au instrumentat dosarul.Nu ar trebui să plătim noi incompetența și corupția din justiție.

  7. Ăștia n-au fost achitați pentru că au fost găsiți nevinovați ci pentru că siij-ul, infiintat de PSD pentru că DNA le arestau toată „spuma”, s-au eschivat și au renunțat la partea lor din proces…așa că nu mai puneți botul la hoți: toți ăștia din proces sunt vinovați.

  8. Dacă împricinații nu sunt vinovați,de ce să plătească statul ????!!! Să plătească cei care sunt vinovați pentru acest fapt din banii personali(că au de unde).În numele statului se fac potlogarii si de plătit plătesc fraierii din taxe si impozite,parcă suntem țară bananieră unde șeful e D-zeu pe pământ !

  9. justiția à ajuns în miinile corupților ! sunt achitării pe linie, prescripții, sunt cercetați disciplinar cei care au dat sentințe în marile dosare! Camelia Bogdan care l-a condamnat pe voiculescu a fost exclusa din magistratura! cu concursul excursionistului de lux iohannis mafia à cistigat !

  10. PROCURORI(PARCHETERI-ANGAJATI AI PARCHETULUI),JUDECATORI CARE NU RASPUND DE CEA CE FAC GRESIT(CU INTENTIE)-OARE ASTA SE POATE NUMI JUSTITIE?NISTE RAHATI NU JUSTITIARI.

  11. De prietenia lui Ghiță cu Luluța, unica și irepetabilă regina a luptei anticorupție, nu mai vorbește nimeni?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.