Pacienți în pericol: Spitalele ASSMB sunt „în pragul colapsului”

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti avertizează asupra ”crizei profunde” din sistemul sanitar şi cere Guvernului să urgenteze soluţiile pentru „a evita colapsul” şi pentru a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor.

Conform unui comunicat transmis, miercuri, de ASSMB, măsurile legislative recente „au adus sistemul medical în pragul colapsului”, prin „ignorarea” crizei din sănătate şi prin „tăierea drastică” a fondurilor spitalelor.

„Spitalele din Capitală, aflate sub administrarea ASSMB, se confruntă cu situaţii critice, iar consecinţele sunt alarmante. Situaţia s-a agravat odată cu protestul angajaţilor CNAS. La Spitalul Clinic Colţea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziţionate a fost decalat, punând în pericol vieţile pacienţilor care depind de aceste tratamente vitale”, precizează ASSMB.

La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor, finanţarea „inconstantă” a Programului Naţional de Ortopedie „împiedică” proiectarea şi programarea activităţii de implantologie şi creează presiuni din partea pacienţilor şi a autorităţilor. Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-şi putea desfăşura neîntrerupt activitatea, menţionează sursa citată.

Este invocat şi cazul Spitalului de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, unde lipsa fondurilor pentru plata salariilor şi a facturilor de utilităţi „pune în pericol” întreaga activitate.

„Acestea sunt doar câteva exemple ale situaţiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile. Incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de ordonanţa privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienţilor şi funcţionarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare”, se mai arată în comunicat.

Recent, conducerea ASSMB şi managerii celor 19 spitale din Capitală administrate Primăria Capitalei au adresat Guvernului un memoriu comun, solicitând efectuarea tuturor demersurilor legale necesare, în vederea iniţierii şi adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicarea art. I alin. (1) şi art. II alin. (1), în ceea ce priveşte achiziţiile şi cheltuielile destinate unităţilor sanitare publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Banii sunt boală grea în sistemul de sănătate.Un co trol anterior a găsit medici cu unul sau doi pacienți pe an și nu puțini.Dar sistemul de sănătate românesc mai are terți, medici cvasiabsenți, hoți și o pletoră de frecangii.Fabrici de medicamente, statul nu mai are.Dar același stat ne-a tras recent o țeapă aruncând 800.000.000 pe covideli inutile Pfizer, bani, firește, împrumutați în numele nostru.Pfizer crapă cu tot cu miliardul românesc, omorât de primele monstruoase ale variilor directori și directorași plus o pletoră întreagă pusă pe muls pe unde apucă.Ordine nu mai faci în sistem după cum nu mai faci în nici un minister românesc hoț și corupt până în măduvă.Nu mai avem un leadership veritabil în nici un domeniu de mult, mult timp.În schjmb, în scurt timp, pare că nu vom mai avea o țară, scoasă la mezat de sindicatul bișnițarilor cu cravată din ce a mai rămas din România.

  2. spitalele = ucidere calificata a pacientilor, prin nestiinta, nepasare si frauda.

  3. Problema este ca assmb e capushat de „conationali” care fac si dreg pe acolo din postura de sefi, iar pacaliciul de nicushor inca nu s-a prins, dupa mai bine de 3 ani in functie…

  4. 200 miliarde datorie externa, pensiile cele mai mici, fara sanatate gratuita, resursele vandute austriacului, industria daramata, o generatie de tineri pribegi. V-ati batut joc de tara. Daca aveati ca5eva companii de Stat ce produceau profit puteati usor sa finantati sanatatea si educatia gratuita a romanului. DAR ATI VANDUT TOT STRAINILOR SI ACUM TRIMITETI UNII BOLNAVI PE ALTE MELEAGURI. In loc sa tineti toate companiile strategice si profitabile asa cum fac toate tarile si sa puteti astfel finanta nevoile romanului. Cineva intr-o zi va plati scump pt asta. Nu veti scapa cum spune poetul…”nici in mormant”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.